Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kütüphaneler artık bir tuşun ucunda



Toplam oy: 868

Milli Kütüphane'nin de içinde yer aldığı 'Avrupa Kütüphanesi' projesiyle artık Avrupa ülkelerinin kütüphanelerindeki eserlerin künyesine ulaşmak mümkün. Bir kitaptan yararlanmak içinse Milli Kütüphane yetkililerinden yardım istemek yeterli.

Milli Kütüphane Genel Müdürü Tuncel Acar, 2008 yılında Avrupa'daki tüm kütüphanelerin veri tabanını ortak bir programla birleştirme kararı aldıklarını ve 2009 yılında ise uygulamayı hayata geçirdiklerini açıklarken; bu projenin eserlerin dijital ortama aktarılmasından farklı bir içeriğe sahip olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

''Araştırmacı, Avrupa kütüphanesi ortamında sadece kitapların künyesi hakkında bilgi edinebilecek. Telif hakkı sorunu nedeniyle kitabın tamamı dijital ortama aktarılamıyor. Biz eğer tüm kitapları dijital ortama aktarırsak kitabın yazarı kitabını satamaz. Bu adil birşey değil. Ancak kitabın yazarı müsaade ederse, kitabın tamamı dijital ortama aktarılabilir. Yani, Avrupa kütüphanesi dijital bir kütüphane değil. Avrupa kütüphanesi, tüm kitapların künyesini yayımlayan bir kütüphane. Bu sayede herkese kendi dilinde araştırma yapma olanağı sunuluyor.''

'İSTENİLEN KİTABI GETİRTİYORUZ YA DA SATIN ALIYORUZ'

Araştırmacılar için olanakların bununla sınırlı olmadığını anlatan Acar, ''Siz bir araştırmacı olarak dersiniz ki 'Ben iletişim konusunda İngiltere'de yayımlanmış bir kitabı istiyorum' Biz burada devreye giriyoruz. 'Kütüphaneler arası ödünç kitap verme servisi' diye bir servis var. Biz, sizin adınıza, o kitabı İngiltere'den getirtiyoruz, siz kullanıyorsunuz ve sonra biz İngiltere'ye iade ediyoruz. Ya da araştırmacıya o kitabın belli bir kısmının fotokopisini getirtiyoruz. Araştırmacı da araştırmasının kaynakçasında o kitabı kullandığını gösteriyor'' diye konuştu.

Acar, istenilen kitap ya da araştırmanın üç gün ile bir hafta içerisinde yurtdışından geldiğini ve o ülkenin belirttiği süre kadar ya da en kısa sürede iade talebinde bulunulduğunu kaydetti. Milli Kütüphane olarak kendilerinin de yurtdışından gelen talepleri karşıladığının altını çizen Acar, ''Biz prensip olarak fotokopi göndermeyi tercih ediyoruz'' şeklinde konuştu.

Araştırmacının uygulamayı nasıl yapacağı hakkında da bilgi veren Tuncel Acar, şöyle devam etti:

''Öncelikle internet ortamında Avrupa kütüphanesi sayfasına girip - mesela - Orhan Pamuk'u araştır diyoruz. Avrupa Kütüphanesi sitesi açıldığında, size Avrupa'nın tüm milli kütüphanelerindeki Orhan Pamuk ile ilgili ne varsa künyesini çıkarıyor.

Örneğin, Belçika'da 2, Kıbrıs'ta 11, Danimarka'da 80 tane... Danimarka'yı tıkladığımızda ise o ülkedeki hangi kütüphanelerde hangi eserlerin bulunduğu, o eserlerin adları, kaç sayfa oldukları, özellikleri tek tek karşımıza çıkıyor. Ve o eserlerden herhangi biri sizin için lazımsa, biz sizin adınıza kitabı o ülkeden isteyebiliyoruz. Eğer bir eser birden çok araştırmacı tarafından isteniyorsa o halde Milli Kütüphane olarak o kitabı satın alma yoluna gidiyoruz.''

TÜRKİYE'DEKİ KÜTÜPHANELER İÇİN TOPLU KATALOG

Bunun gibi bir sistemi Türkiye için de ''toplu katalog''da uyguladıklarını ifade eden Acar, araştırılan herhangi bir yazarın Türkiye'de hangi şehirdeki hangi kütüphanede olduğunun gösterildiğini ve böylece araştırmacı için hangi kütüphane yakınsa, araştırmacıyı o kütüphaneye yönlendirerek kişilere ciddi bir zaman tasarrufu sağladığını sözlerine ekledi.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.