Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Madonna ve Tilda Swinton, Mevlana şiirlerini seslendirdi



Toplam oy: 443

 

 

Hatırlarsınız, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2007 yılını “Mevlana Yılı” olarak ilan etmiş ve böylece Mevlana Celaleddin Rumi’yi Batı’ya takdim etmişti. Fakat bu tanışma faslının Mevlana’yı pek çok kişinin gözde şairi haline getireceğini de, 13. yüzyılda kaleme aldığı hiciv şiirlerinin onu ABD’de çok satanlar listesine taşıyacağını da pek azımız tahmin etmiştir herhalde.

 

İşte, çağının ötesindeki bu şaheser şiirleri bugüne dek Tilda Swinton, Madonna, Demi Moore, Goldie Hawn gibi tanıdık simalar seslendirdi. Tüm dünyada tanınan, kült bir sanatçı haline gelen Swinton Mevlana'nın “Bunun Gibi” isimli şiirini okurken, Madonna “Acı Tatlı” şiirini gurusu Deepack Chopra ile seslendirdi. Bu parça “A Gift of Love: Deepack Friedns Present Music Inspired By The Love Poems of Rumî” adlı albümde Goldie Hawn ve Demi Moore’un seslendirdiği iki şiirle birlikte yer alıyor. Swinton’ın okuduğu şiiri İngilizceye çeviren Coleman Barks ve şair Robert Bly da çeşitli enstrümanlarla albüme katkıda bulunan isimlerden. Barks onun hakkında “Bütün hayatı, kalbin sınırsız evrenselliğine şahit oldu. Görüşü dünya görüşüydü ve şiiri öğrenen bir toplumda büyümesi tamamlanmış bir ruhun parçasıydı. O öldüğünde Budistler ve Müslümanlar kadar Hıristiyan ve Yahudiler de yas tuttu,” diye konuştu.

 

Mevlana denince okurlarının çoğunun aklına dindar geleneklerine körü körüne bağlı olmak yerine yeri geldiğinde geleneklere nazikçe karşı çıkan, anti dogmatik, romantik biri geliyor. Rumî şiir yazmaya Şemsî Tebrizi’nin ölümünden sonra başlamış, şiirlerinin çoğunu 37 yaşından 67 yaşına kadar yazmıştır. 

 

 


 

 

Kaynak: Open Culture

 

MA

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.