Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Marx, Guevara ve Çelebi dünya mirası listesinde



Toplam oy: 856

UNESCO, 2012 yılındaki başvurular sonucu Marx’ın Komünist Manifesto ve Kapital eserlerini, Guevara’nın yaşamı ve çalışmalarından oluşan 1007 dokümanı ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ni dünya mirası listesine ekledi. Hollanda ve Almanya’nın başvurusuyla Karl Marx’ın Friedrich Engels’le beraber yazdığı ve neredeyse her dile çevrilmiş ve dünya çapında yayınlanmış olan eserler 19 ve 20. yüzyıldaki sosyalist, komünist ve diğer birçok devrimci hareketin gelişimine büyük katkılar sağladı. Marxizm birçok Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkesindeki özgürlük hareketlerine ilham kaynağı oldu.

Guevara’nın günlüklerini de içeren sekiz bin 197 sayfalık eser 1928-1976 arası süreçteki kendi devrimci eserleri, makaleler, gazete yazıları, biyografik ve kişisel materyalleri dışında farklı kişilerle ve ailesiyle olan yazışmalarını da içeriyor. Bolivya ve Küba’nın başvurusuyla listeye eklenen eserlerin 431’i Guevara’nın el yazmaları iken, kalan 567 doküman onun hakkında olan yazılar. Dokümanların içinde Guevara hakkında ya da kendi eserleri olan filmler, mektuplar ve müze parçalarını içeren değerli ikonografik materyaller de bulunmakta.



 

Listeye ayrıca Türkiye’nin başvurusuyla Çelebi’nin gezi notlarını içeren Seyahatname’si de eklendi. İslam edebiyatının –belki de dünya edebiyatının- en uzun ve dolu seyahat açıklamalarını içeren eser Çelebi’nin 1640-1680 yılları arasındaki seyahatlerini içeriyor. Eser sadece sosyal ve ekonomik gözlemlerin yanı sıra din, kültür, rüya yorumu gibi alanların üzerinde durduğu için Osmanlı’nın dünya görüşünü kavrama olanağı sağlıyor.

 

Kaynak: Bianet

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.