Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Orange Prize'ı 25 yaşındaki Téa Obreht kazandı



Toplam oy: 955
The Tiger’s Wife kesinlikle dünyaya bakışımızı değiştiren bir simyaya sahip.

Yalnızca son bir yıl içinde kitabı yayınlanmış olan ve İngilizce yazan kadın yazarlara verilen Orange Prize edebiyat ödülüne bu sene Téa Obreht layık görüldü. "The Tiger’s Wife" (Kaplanın Karısı) isimli ilk romanı geçtiğimiz sene yayınlanan 25 yaşındaki Obreht 16 yıllık tarihinde bu ödülü kazanan en genç yazar.



Belgrad doğumlu ve New York’da yaşayan Obreht yaklaşık 70.000 Lira ödülün sahibi oldu. Jüri başkanı Bettany Hughes, romanın ödülün orijinal olma kriterine uymakla kalmayıp, etkileyici ve mükemmel olduğu görüşünde. Hughes, “Obreht’in romanı çok cesur bir kitap. Biz okuyucularını ve dünyaya bakışımızı değiştiren, bir çeşit simyaya sahip bir kitap arıyorduk. The Tiger’s Wife kesinlikle bu simyaya sahip.” açıklamasında bulundu.



Obreht’in kitabı Balkanlardaki iç savaşın korkuları ve sonrasında insanların akıbetleri üzerine kurulu. Hughes romanla ilgili, “Balkanlarda yaşayan ve nesiller boyu kronik çatışmaların acısını çeken insanların evlerinin kapılarını bize açıyor ve toplum olarak böyle bir acıyla nasıl başa çıkacağımızı soruyor. Başa çıkma yollarında biri hikayeler anlatmak. Bir edebiyat ödülü için, merkezine böyle bir hikaye anlatıcılığını koyan bir kitabı onurlandırmak gayet iyi bir karar.”



Téa Obreht ise ödülün kendisi için “sindirmesinin zaman alacağı büyük bir onur” olduğunu belirterek ne hissettiğini şöyle açıkladı: “Kazanacağımı düşünmüyordum. O yüzden ismimi söyledikleri an benim için inanılmaz bir mutluluk ve kör bir sevinçle dolu gerçek üstü bir andı. Galiba sonra ağladım.”



Obreht 1985 yılında Yuguslavya’da doğmuş ve ailesi savaş nedeniyle önce Kıbrıs’a sonra Mısır’a taşınana kadar Belgrad’da büyümüş. 12 yaşındayken ABD’ye ailesiyle birlikte göç etmiş. Roman yayıncısının eline 2008 senesinde Obreht Cornell Üniversitesi’nde bir yaratıcı yazma kursuna devam ederken geçmiş. Romanı yazmaya 22’sinde başladığını ve 24 yaşında bitirdiğini söyleyen genç yazar, “Çocukken iki sınıf atladım ve yaş konusunda sorulara alışığım. Kitabı yazarken anneannemin ölümüyle ilgili duygusal olarak zor bir safhadan geçiyordum ve pek çok soru soruyordum. Bu soruların okuyucularda yankı bulması benim için son derece sevindirici.” dedi.



Bu sene ödüle aday gösterilen kitaplar arasında, Obreht'in ilk romanının yanı sıra,  Emma Donoghue’nin Oda’sı ve Aminnatta Forna’nin Sierra Leone’deki iç savaş ve katliamı anlattığı romanı gibi yüzleşmesi zor temaları işliyen romanlar yer alıyordu. Eleştirmenler tarafından ödüle yakın görülen Emma Donoghue yerine Obreht’in kazanması sürpriz olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.