Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Paris Kitap Fuarı’nda e-kitap ödülü verilecek



Toplam oy: 743

Fransa’nın en büyük kitap ve edebiyat şenliği, 31. Paris Kitap Fuarı yarın sabah kapılarını kitapseverlere açıyor. Her yıl olduğu gibi Porte de Versailles’daki Sergiler Parkı’nda 18-21 Mart tarihleri arasında düzenlenen fuarın bu yılki onur konuğu “İskandinav Edebiyatları”. Resmi açılışı bu akşam Kültür Bakanı Frédéric Mitterrand yapacak.

 

2010’da krizden etkilendiklerini belirten yöneticiler, radikal bir kararla fuar süresini 6 günden 4 güne indirirken, gündelik ziyaret sürelerini uzattılar. Böylelikle örneğin stand fiyatlarını yüzde 17 oranında ucuzlatıp daha fazla ve küçük yayıncıya salona katılma olanağı sağlandı. 1100 dolayında Fransız ve yabancı yayıncının hazır olacağı fuar bu yıl beş temel eksende örgütlendi.

 

Onur konuğu ülke(ler) “İskandinav Edebiyatları” dışında bu yılın hoş bir yeniliği “onur kenti” oldu. 2011’de UNESCO tarafından Dünya Kitap Başkenti seçilen Arjantin’in başkenti “Buenos Aires” bu yeni kategorinin siftahını gerçekleştirecek. 10 Arjantinli yazarın varlığıyla zenginleştirilen Paris Fuarı, UNESCO’nun girişiminin ilk önemli aşamasını oluşturuyor.

 

Aralarında ünlü İsveçli Per Olov Enquist ve Henning Mankell’in de olduğu 40 kadar Danimarkalı, Finlandiyalı, İsveçli, İzlandalı yazarın katılacağı “İskandinav Edebiyatları” başlığının altında ayrıca son yılların bütün dünyada çok sevilen polisiye ve çocuk yayınlarına da özel bölümler ayrıldı.

 

Fuarın diğer üç ekseninde “Outre-Mer/Deniz Ötesi (Fransa)”, “Polisiye-Gerilim” ve “Serial Lecteurs/Dizi Okurları” bölümleri yer alırken, yılın önemli bir yeniliği de elektronik yayıncılık için öngörülen ödüller oldu.

 

L’Express ve Lire dergilerinin düzenlediği 1. e-kitap Ödülleri için geçen sezonda yayımlanmış e-kitaplar arasında bir tercih yapılacak. Diğer e-kitap Ödülü ise Fransa’nın 1 numaralı kitap mağazaları zinciri FNAC, Ex Aequo yayınevi ve edebiyat uzmanı Actua Litté.com isimli internet sitesinin işbirliğiyle düzenleniyor. İkinci ödülün, yayımlanmamış kitapları teşvik amacını taşıyor ve 10 genç veya yeni yazara verilmesi öngörülüyor. Her iki ödül de 19 Mart’ta Paris Kitap Fuarı sırasında verilecek.

 

2010’da, 2009’a oranla yüzde 7’lik bir azalmayla 190 bin ziyaretçi çeken Paris Kitap Fuarı’nda, düşürülen gün sayısına rağmen 2011 buluşmasında en azından aynı sayıya ulaşılması hedefleniyor.

 

 

Kaynak: Uğur Hüküm / Cumhuriyet Gazetesi

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.