Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Rıfat Ilgaz anılıyor...



Toplam oy: 768
Sadece izlemek yetmez, lütfen kitap okuyun. Orası doğru referanstır…"

 

 

Edebiyatımızın koca çınarı Rıfat Ilgaz ölümünün 18. yılında anılıyor. 

 

7 Temmuz 1993’de yitirdiğimiz Ilgaz için her yıl doğduğu Kastamonu’nun Cide ilçesinde Cide Rıfat Ilgaz Sarı Yazma Kültür ve Sanat Festivali düzenleniyor. Rıfat Ilgaz, bu yıl 16.sı düzenlenecek olan ve 8-9-10 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek festival kapsamındaki kültür sanat etkinlikleri ile anılacak…

 
Cide Belediyesi
nin önderliğinde, Ilgaz Ailesi, Fida Film ve bütün Cidelilerin katkılarıyla Rıfat Ilgaz’ın 1911 yılında doğduğu ev Rıfat Ilgaz Müzesi yapılmıştı. Müzede Rıfat Ilgaz’ın kitapları, el yazıları, fotoğrafları ve özel eşyaları bulunuyor. Bu yıl festival kapsamında Rıfat Ilgaz Müzesinde de etkinlikler yapılacak…


 
Rıfat Ilgaz belgeseli çekildi..


 
Festival kapsamında Önder Uygun tarafından çekilen Yüz Yıllık Çınar "Rıfat Ilgaz” belgeselinin de gösterimi yapılacak.

 

Yüz Yıllık Çınar “Rıfat Ilgaz” isimli belgeselin yapımcılığını Karaşın Film üstlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli belgeselin yönetmenliğini Önder Uygun yaptı.

 

100 yıl gibi zamanı 60 dakikada vermenin zorluğunu yaşadığını, işin bitmesiyle birlikte bu zorluğun tatlı bir keyfe dönüştüğünü söyleyen Uygun; gerçekten iyi bir Rıfat Ilgaz anlatısı ortaya koyduğunu söyledi.


 
Belgesel için 60 kişiyle görüşülmüş, neredeyse yarıya yakını belgeselde kullanılmış. Belgesel de birbirinden tanıdık isimler var. Erol Şadi Erdinç, Doğan Hızlan, Hasan Pulur, Tarık Akan, Müjdat Gezen bunlardan sadece bir kaçı. Belgeselin danışmanlığını yazarın oğlu yayıncı Aydın Ilgaz üstlendi.


 
Belgeselin yapımı 2 sene sürdü. Yoğun bir çalışmayla ortaya çıkan belgesel için 12 kişilik bir ekip görev yaptı.
Belgeselin gösterimi yazarın doğum yeri olan Cide’de yapılacak.

 

"Bugüne kadar böyle bir ismin belgeselinin yapılmamış olması aslında Türkiye’de bu sanatın henüz yeterince amacına ulaşmadığını göstermektedir bizlere." diyen Uygun; uzun yıllar boyu Rıfat Ilgaz’ı tanımak isteyenlere bu belgeselin yeteceğini belirtiyor ama ekliyor: "Sadece izlemek yetmez, lütfen kitap okuyun. Orası doğru referanstır…"


 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.