Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

SabitFikir 2014'ün öne çıkan 50 romanını seçti!



Toplam oy: 1473

E-postalar, onlarca telefon konuşması ve bir süre sonra yapboza dönen tablo çalışmaları sonucunda (yorgun ve) gururluyuz. İşte 2014 yılının "öne çıkan" 50 romanı!

 

Söz konusu liste, bu yıl içinde basılan binlerce roman arasından hangilerinin öne çıktığını göstermek için hazırlandı. Bu yıla dair bir bellek oluşturmak niyetiyle. Edebiyat dünyasının ortak sesini sunabilmek için... Ama, mutlak anlamıyla "en iyi"leri göstermek amacıyla, hiç değil. Çünkü, edebiyatın içinde nefes alan bir ekip olarak, yazının numaralanıp sıralanamayacağını, dışarda kalanın içeridekinden pek çok açıdan daha iyi olabileceğini; içeride olanın bile hakkaniyetle değerlendirilemeyeceğini ve hatta belki de, dışarıda kalan o bir tanecik romanın gelecek yüzyıllara kalacak yegane yapıt olma olasılığını barındırdığının farkındayız elbette.

 

Yerli romanların ağırlığı

 

Yılın öne çıkan romanlarını belirlemede dördüncü yılımız. Geriye dönüp baktığımızda, ilk iki yılın listesinde telif romanlar ile çeviri romanların neredeyse eşit sayıda yer aldıklarını görmüştük. 2013 yılında ise, özellikle listenin ilk sıralarında yerli romanların bir ağırlığı vardı; benzer bir durum 2014 listesi için de geçerli. Listenin genelinde yerli-yabancı dengesi fark edilirken, listenin ilk sıralarında yine yerli romanların ağırlığı hissediliyor.

 

Türkçede ilk kez

 

Bu yıl, örneğin Norman Mailer’ın Amerikan Rüyası, Kazuo Ishiguro’nun Öksüzlüğümüz gibi romanlar da bu listeye katkıda bulunan kimi isimlerin aklına gelen romanlardan bazılarıydı; ama bu kitapları listemizde göremeyeceksiniz. Çünkü biz sadece Türkçede ilk kez basılan kitapları listeye dahil etmeyi tercih ettik. 

 

Son bir not: Kasım 2013 ile Kasım 2014 tarihleri arasında yayımlanmış 50 romanı, 60 isim belirledi. Herkes kendi 10 kitabını önerdi ve ortaklıklar üzerinden, ortaya bu liste çıktı. Yani seçicilerin her biri, tüm listeden sorumlu değil. Hatta, belki de, bir seçicinin hiç mi hiç beğenmediği bir kitap bu listeye en tepeden girmiş olabilir. Ne ki, bu bizim gözümüzde, kaçınılması gereken bir durum değil.

 

İdefix Sanal Kitap Fuarı için hazırladığımız bu listeyi Idefix'in sayfasında görmek için tıklayınız!

 

Kimler seçti?

 

A. Ömer Türkeş, Abidin Parıltı, Ahmet Ergenç, Ali Bulunmaz, Altay Öktem, Arzu Erol, Asuman Kafaoğlu-Büke, Aykut Ertuğrul, Aysu Önen, Bâki Asiltürk, Bedia Ceylan Güzelce, Behlül Dündar, Burcu Arman, Burcu Bayer, Bülent Usta, Cemil Kavukçu, Ceyhan Usanmaz, Cihan Akkartal, Elif Bereketli, Elif Tanrıyar, Eray Ak, Ersan Üldes, Faruk Duman, Ferhat Uludere, Fisun Yalçınkaya, Gökçe Gündüç, Gülenay Börekçi, Halil Türkden, Handan İnci, Hande Gürses, Hande Öğüt, Hasan Cömert, Hayati Roman, Haydar Ergülen, Hikmet Hükümenoğlu, Hilmi Tezgör, İpek Şoran, Kaya Genç, Kıvanç Koçak, küçük İskender, Lal Laleş, Levent Cantek, Mert Tanaydın, Müge Gürsoy Sökmen, Müge Karahan, Nazan Maksudyan, Nilay Kaya, Onat Bahadır, Oylum Yılmaz, Sabri Gürses, Selçuk Uygur, Semih Gümüş, Sevin Okyay, Sibel Oral, Süha Oğuzertem, Süreyyya Evren, Tanıl Bora, Yankı Enki, Yekta Kopan, Yenal Bilgici.

 

İşte, 2014'ün öne çıkan 50 romanı

 

 

 

1. Haw - Kemal Varol


2. Renksiz Tsukuru Tazaki'nin Hac Yılları - Haruki Murakami


3. Dünya Ağrısı - Ayfer Tunç


4. Galîz Kahraman - İhsan Oktay Anar


5. Deliduman - Emrah Serbes


6. Köpekler İçin Gece Müziği - Faruk Duman


7. Doğa Tarihi - Hakan Bıçakcı


8. Swastika Geceleri - Katharine Burdekin


9. Ölü Reşat - Aslı Tohumcu


10. Gölgeler ve Hayaller Şehrinde - Murat Gülsoy


11. 49 Numaralı Parçanın Nidası - Thomas Pynchon


12. Dolandırıcı Felix Krull’un İtirafları - Thomas Mann


13. Kitap Evi - Enis Batur


14. Karanlığın Faydaları - Ror Wolf


15. Rüyası Bölünenler - Yavuz Ekinci


16. Ağaca Tüneyen Sweeny - Flann O'Brien


17. Dert Dinleme Uzmanı - Adalet Ağaoğlu


18. Kısas - Sezgin Kaymaz


19. Spinoza'nın Günlüğü - Şener Özmen


20. Atocha'dan Ayrılış - Ben Lerner


21. İri Memeler ve Geniş Kalçalar - Mo Yan


22. Mevsimler - Gün Zileli


23. Jacob de Zoet'in Bin Sonbaharı - David Mitchell


24. Doktor Faustus - Thomas Mann


25. Şemsiye - Will Self


26. Hayalet Yazar - Philip Roth


27. Ketum Kahraman - Mario Vargas Llosa


28. Antabus - Seray Şahiner


29. Gözlerini Kaçırma - Irmak Zileli


30. Wittgenstein'ın Metresi - David Markson


31. Bitti Bitti Bitmedi - Vedat Türkali


32. Varlık ve Piçlik - Hakan Akdoğan


33. O Gün İçin Bir Şemsiye - Wilhelm Genazino


34. Kamçatka - Marcelo Figueras


35. Ansızın Günbatımı - Ayşe Sarısayın


36. Bir Parmak Bal - Ian McEwan


37. Ölü Gömme Törenleri - Hannah Kent


38. Artemisia - Anna Banti


39. Saçında Gün Işığı - Jhumpa Lahiri


40. Timsah Park - Karen Russell


41. Yine Doğdu Tanyıldızı - Gürsel Korat


42. Aranmayan Özellikler - Selçuk Orhan


43. Daniel'ın Kitabı - E. L. Doctorow


44. Saygı Duruşu - Siegfried Lenz


45. Kendi Gecesinde - İnci Aral


46. Korkağın Türküsü - Necati Tosuner


47. Mutsuzluk Zamanlarında Mutluluk - Wilhelm Genazino


48. Savaş ve Savaş - Laszlo Krasznahorkai


49. Pala Hayriye - Figen Şakacı


50. Emanet Şehir - Levent Cantek, Berat Pekmezci

 

 


 

 

Emre Bayın'a katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

 


 

 

Görsel: Akif Kaynar

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.