Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Ücretsiz kitap edinebileceğiniz elektronik kütüphaneler



Toplam oy: 1232

Her yıl birçok eserin telif hakları ortadan kalkıyor. Yani yazarının ölümünün üzerinden 70 yıl geçince, o kitabı yayınlamak için telif ödemek gerekmiyor. Bu doğrultuda bazı kaynaklar, eserleri hiçbir ücret talep etmeden elektronik kitap veya sesli kitap formatında paylaşmaya başlıyor. İşte, böyle eserleri bulabileceğiniz 25 yer:

 

1) Project Gutenberg:

 

 

 

1971'de Michael S. Hart'ın kurduğu Project Gutenberg, ücretsiz elektronik kitap arayanların başvurduğu ilk yer aslında. Şimdiye dek 45 bin yayın projenin gönüllüleri tarafından sanal dünyaya aktarıldı.

 

2) Europeana:

 

Europeana, Avrupa müzelerinden, kütüphanelerinden ve arşivlerinden milyonlarca dijital malzeme paylaşılıyor. Projeye 2 bin'den fazla kurum destek veriyor.

 

3) Digital Public Library of America (DPLA):

 

DPLA'nın amacı Amerikan kütüphanelerine dünyanın her yerinden erişilmesini sağlamak. Katkıda bulunanlar arasında Harvard Üniversitesi'nden, New York Halk Kütüphanesi'ne kadar pek çok kurum var. DPLA, 1 milyon 600 binden fazla eser paylaşıyor.


4) Internet Archive:

 

 

Sitede metin, ses ve video dosyaları halinde pek çok eser bulunuyor. 180'den fazla dilde, 5 milyondan fazla kitabı bu site aracılığıyla okumak mümkün.

 

5) Open Library:

 

Internet Archive'in bir projesi olarak hayata geçen Open Library'nin amacı şimdiye kadar basılmış her kitap için bir sayfa açmak. Sitede 1 milyondan fazla ücretsiz elektronik kitap da mevcut. Bunlardan 200 bin tanesi de siteye bağışlanan güncel kitaplar.

 

6) Feedbooks:

 

Fransa menşeli bu site, cep telefonundan kitap okumak isteyenler için dizayn edildi. Beş dilde binlerce kitabı Feedbooks aracılığıyla okumak mümkün. 

 

7) Manybooks:

 

Bu sitenin kaynağı Project Gutenburg ve Internet Archive. Şu an sitede 30 binden fazla kitap, birçok farklı formatta bulunuyor.

 

8) World Public Library:

 

 

Sitenin küresel gayesi, "edebiyat klasiklerini, kaynakçaları, sözlükleri, ansiklopedileri ve diğer referansları korumak ve yaymak." Buradaki tüm kitaplar ücretsiz fakat bazıları henüz kamusallaşmış değil. Bu nedenle "şart ve koşullara" göz atmakta fayda var. 

 

9) Google Kitap Arama Motoru:

 

Google, bu projeyi bir elektronik kitap dükkanı açmadan evvel başlatmıştı. Ve bu site hâlâ erişime açık. Bir kitabı aradığınızda karşısınıza "Göz At" veya "Tamamını Gör" gibi seçenekler çıkıyorsa, onu online olarak okuyabileceksiniz demektir.

 

10) Books Should Be Free:

 

Site binlerce telif koruması kalkmış eseri, sesli kitap veya metin olarak paylaşıyor. 30 dilde yazılmış kitaplara buradan ulaşabilirsiniz.

 

11) The Literature Network:

 

Sitede 250'den fazla yazara ait 3 bin 600 kitap, 4 bin 400 kısa öykü ve şiir bulmak mümkün. 

 

12) Bartleby:

 

Bu site Harvard Klasikleri'ni erişime açıyor. Sitedeki klasikleri, bilgisayarınıza indirmeniz mümkün olmasa da çevrimiçi okuyabilirsiniz.

 

13) DailyLit:

 

Bu sitenin sundukları her daim acelesi olan takım elbiseli modern insana göre... Çünkü mail kutunuza veya RSS'inize her gün sitenin seçtiği bir elektronik kitaptan bir parça gönderiyorlar. Bunun yanı sıra kendi seçtiğiniz klasikleri de okuyabilirsiniz.

 

14) Read Easily:

 

Bu site aracılığıyla klasikleri online olarak okuyabilir, renkleri, yazı tiplerini ve yazı tipi boyutlarını seçebilirsiniz.

 

15) LibriVox:

 

2005'te kurulan sitede sesli kitaplara ilişkin geniş bir kütüphane bulunuyor. Gönüllüler, kamusallaşmış kitapları seslendirip sitenin arşivine katkıda bulunabiliyor. 

 

16) Legamus:

 

Sitede Avrupa sınırları içerisinde kamusallaşmış sesli kitaplar ve metinler var.

 

17) Open Culture:

 

Open Culture, eğitici ve kültürel içeriğe yer veren popüler bir blog. Ayrıca 500 elektronik kitabı ücretsiz olarak paylaşıyor.

 

18) Classic Literature Library:

 

Diğer eserler bir yana bu sitede, William Shakespeare, Jules Verne, Charles Dickens ve Mark Twain'in bütün eserleri var.

 

19) The Online Books Page:

 

Pennsylvania Üniversitesi tarafından hazırlanan bu site, 1 milyon ücretsiz elektronik kitaba erişmek için harika bir kaynak. 

 

20) Great Books and Classics:

 

Klasik yazar ve filozofların kitaplarını bir araya getiren bu sitede, metinlere online olarak erişilebiliyor. 

 

21) Classic Reader:

 

Sitedeki eserlerin tamamı kamusallaşmış olanlar. 358 yazarın 3 bin 810 eserine buradan ulaşabilirsiniz. 

 

22) Planet Publish:

 

Edebiyat klasiklerine pdf formatında erişebilirsiniz. 

 

23) Classical Chinese Literature:

 

Çin klasiklerine ve klasiklere ilişkin tanımlamalara buradan ulaşmak mümkün.

 

24) Wolne Lektury:

 

Bu sitede Lehçe kitaplar bir araya getirilmiş. 

 

25) Projekti Lönnrot:

 

Burada Fince ve İsveççe eserler bulunuyor.

 


 

(Kaynak: ebookfriendly.com)

 

GG

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder


Eskikitaplarım'a emek verenleri atlamamak lazım.
Türkçemizin Gutenberge ihtiyacı var.Archive'de Osmanlıca kitaplar var.Libgende Turkish kelimesini aratınca bir sürü kitap karşımıza çıkıyor.Bunlarıda atlamamak lazım.Scribd'de aslında eklenmeli bu listeye.

42%
58%

Bende Türkçe bir kaynak vereceksiniz sandım. altkitap gibi harika bir oluşum var ama yinede ülkede public domaine düşmüş kitap edinilebilecek pek bir yok. Keşke edebiyatımızın klasik eserlerine ücretsiz olarak ulaşabileceğimiz bir sistem olsaydı.

38%
62%

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.