Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Scognamillo'nun vampirleri...



Toplam oy: 816

En sevdiğim kitap adlarından biridir Canavarlar Yaratıklar Manyaklar; içeriğini de net bir şekilde yansıtır... (+1 Kitap, 2006) Fantastik ve korku sinemasındaki canavarların, yaratıkların ve manyakların bir anlamda galerisini sunan bu çalışmasında Giovanni Scognamillo, vampirlere de yer verir elbette: “Taş devrinden ve ilkel topluluklardan beri, sinema perdelerine, TV ekranlarına, tiyatro sahnelerine, Gotik edebiyata, çizgi romanlara ve rock müziğine geçmeden önce Vampirler, her çağ ve kıtada, her toplumda, folklor ve batıl inançlarda, polis kayıtlarında, psikopatoloji raporlarında her zaman varoldu.” Bilenler bilir, bu varoluşun uzun zamandan beri özellikle hem sinemada hem de edebiyatta en yakın takipçilerinden biri Giovanni Scognamillo. Eğer bir şekilde, vampirlere düşkünlüğünüz varsa örneğin (ya da canavarlara, yaratıklara ve manyaklara), bir çalışmada mutlaka denk gelmişsinizdir Giovanni Scognamillo ismine. İşte bugünlerde, korku ve fantazyanın önemli kalemlerinden biri olan, namı diğer “Beyoğlu Kontu” Giovanni Scognamillo’nun, okurlarına ve sanatseverlere yeni bir sürprizi var. Bu kez, vampir çizimleriyle karşımıza çıktı Scognamillo.


İstanbul Levent’teki Leonardo Sanat Galerisi’nde, Scognamillo’nun, keçeli kalemle kağıt üzerine “dalga yöntemi” adını verdiği bir teknikle çizdiği vampir resimleri sergileniyor. Scognamillo’nun “Vampirler” isimli sergideki çalışmalarında, özellikle kullandığı canlı renkler dikkat çekiyor. Bu “renklilik” vampirler için de geçerli; ağırlıklı olarak “beyaz ve aristokrat” olarak görmeye alıştığımız vampirlerin aksine Meksikalı, Çinli, Mısırlı ve hatta uzaylı vampirleri de resmetmiş Scognamillo: “Her şey çizme ihtiyacı ile başlıyor. Kağıdın başına oturduğumda çizmek istediğim görüntüler zihnimde beliriyor. Tıpkı bir filmin kareleri içindeymişim gibi görüntüler canlanıp hareket ediyor. Çocukluğumdan beri korku ve fantazyaya ilgi duyuyorum. Yabancısı olmadığım bir dünya ve ben bu dünyayı eserlerimle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum.”


28 Mart’ta açılan sergi 18 Nisan’a kadar gezilebilir.



Adres: Leonardo Sanat Galerisi
Yeni Sülün Sok. No:7
Levent / İstanbul

 

 

 

CU

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.