Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap


Hoşgeldin Kitap Postası!


Geçtiğimiz hafta yayın dünyasına ilk adımını atan Haftalık Kitap Postası'nın yayın yönetmeni Emre Dikici'yle bu yeni oluşumdan konuştuk. Dikici bizlere tamamı renkli kuşe ve haftalık olarak basılan ilk kitap dergisini anlattı. Biz de bu yolculuklarında kendilerine başarılar diliyor ve 'hoşgeldiniz' diyoruz.

 

 

CEREN KAVAK

 

 

 

 

Kitap Postası Kapak

 

 

 

Önceki röportajlarınızda “gazetelerin saman kağıdına basılmış kitap eklerine alternatif” olduğunuzu söylemişsiniz. Peki içerik olarak bu kitap eklerinden farkınız ne olacak?



Haftalık Kitap Postası pek çok ilki bünyesinde barındırmaktadır. Türkiye'de yayımlanan ilk haftalık kitap tanıtım ve eleştiri dergisidir. Tamamı kuşe kağıda basılı, tamamı renkli ilk kitap dergisidir. Kitap tanıtım ve eleştiri yazılarında tüm yazarların fotoğraflarını kullanan ilk dergidir. Kitap tanıtım ve eleştiri yazılarında, tanıtımı ya da eleştirisi yapılan kitaptan alıntılara yer veren ilk dergidir. 'Şiir Molası', 'İçindeki Çocuğu Eğlendir' sayfaları kitap dergiciliğinde bir ilktir. İçerik olarak ise başlıca farkımız, yazarlarımızın tanıttıkları ya da eleştirdikleri kitaplara sevgiyle-anlayışla yaklaşmalarıdır. Okura tepeden bakan, benbilirimci, ukala tavırlı bir üslup yerine kitabın derdini anlamaya ve anladığını aktarmaya, bu kitabı okumanın neden sizin için önemli olduğunu-bu kitabı okursanız neler kazanabileceğinizi açıklamaya çalışan bir üsluba sahip yazılara yer vermesidir.


 

 

Kitap Postası - Şiir MolasıKitap Postası - İçindeki Çocuğu Eğlendir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İleriki sayılarda kadronuz sabit mi kalacak yoksa ara sıra ekibinize konuk yazarlar katılacak mı?


Şu anki kadromuz (Sn. Metin Under artık yazmayacaktır, onun dışında) sabittir. 3. sayıdan itibaren yeni isimlerin katılımı olacaktır. Açıkçası 'Konuk Yazar' konseptine sıcak bakmıyoruz.

 

 

 

Türkiye'deki edebiyat gündemi dinamiğine Kitap Postası haftalık olma özelliğiyle ne katacak?

Türkiye'deki edebiyat gündemi dinamiğine dergimizin katkısı olacaktır gibi bir iddiamız yok, bizim dışımızda olumlu gelişmeler yaşanırsa, orasını bilemeyiz tabii. Dergimizin iddiası, daha çok insanı kitapla buluşturacak olmasıdır. Kitap okumayan insanlara ulaşarak onları kitap almaya ve okumaya teşvik edecek olmasıdır.


 

 

Kitap Postası'nda tanıtımı veya eleştirisi yapılan kitaplara kimler karar veriyor?



Yazar kadromuzun sabit olduğunu belirtmiştim. Yazarlarımız her sayı için üç-dört kitaplık bir liste öneriyorlar, bir çakışma olmamasına dikkat edilerek, Genel Yayın Yönetmeni tarafından son karar veriliyor. Arada GYY yazar arkadaşlarımıza ricada bulunabiliyor.

 

 

 

 

Türkiye'deki eleştiri ortamıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

 

Eskiden yazarların dertleri farklıydı: Has edebiyat, estetik zevk, kalıcı olmak vb. Şimdiki yazarların dertleri ise bambaşka. Çok satmak, isim yapıp bir reklam ajansına, bir gazeteye ya da bir TV kanalına kapağı atmak, yazdıkları ile değil skandalları ile gündeme gelmek vb. Dolayısyla bu dönüşüm nitelikli eleştiriyi de köreltti. Yeni ve donanımlı, nitelikli eleştirmenlerin gelmesi gerekiyor. Bunun için de gençlerin önünü açmak gerekiyor.

 

 

 

 




Toplam oy: 1478

Yorumlar

Yorum Gönder


eleştirmenlerin önünü açmak gerekir diyorsunuz, yeni isimlere yer vermek istemiyorsunuz. bu durumda derginizdeki eleştirilerin niteliğinin zamanla kısırlaşacağını ve birbirini tekrarlayacağını düşünüyorum.

26%
74%

Kitap Postası Dergisi için şuraya birşeyler yazdım:
http://adanasanat.blogspot.com/2012/07/kitap-postas-dergisi.html

37%
63%

Dergi, boyutuyla, teknik özellikleriyle kendine has ve özellikle yazıların içeriğiyle okuyan kesime değer vermiş, özen göstermiş. İçerik son derece açıklayıcı ve kendi özgü, belli bir yere ve kesime bağlı kalmadan her türlü kitleye hitap edebilen çağdaş bir dergi olmuş. Ayrıyetten albenisi çok yüksek... Yazarların edebi standartları yüksek olduğu gibi yazıları da ukalalıktan çok uzak olmakla birlikte açıklayıcı ve kitapları tanıtmaya öncelik verilmiş. Edebiyat gündemi dinamiğine bu derginin katkısını sorgulamak ise okuyucu kitlesinin takdirine mahsus bir şeydir.. Açıkçası ben kesinlikle bir katkısı olacağı kanaatindeyim...
Bu dergi hiç bir yere bağlı kalmadan her kesimden insana hitap etmiş olması bile günümüzde artık aranan bir özellik ve tabi her hafta yeni sayısının olması cesaret gerektirdiği gibi okuyan kesim için bir ilk, benim gibi çok okuyan insanlar için bir ayrıcalık... Emeği geçen herkese çok çok teşekkürler...

21%
79%

Bir dakka ya..Adamlar edebiyat dergisi çıkarmıyorlar ki,kitap dergisi çıkarıyorlar..Bence soru yanlış,bir edebiyat dergisine sorulması gereken bir soru;bir kitap dergisine değil..

60%
40%

Keşke hiç bu dergiyi hazırlamakla vakit kaybetmeselermiş. "Türkiye'deki edebiyat gündemi dinamiğine dergimizin katkısı olacaktır gibi bir iddiamız yok" cümlesiyle varlıklarının anlamsızlığını çok güzel açıklamışlar.

38%
62%

Yeni yorum gönder

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.