Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Edebiyat tınılı 23 müzik grubu



Toplam oy: 1220

Bu defa konumuz sadece edebiyat değil bir de müzik. Bir yazıya başlık atmanın zorluğunu yaşamayan yoktur. Müzik grupları için de isimlerinin ne olduğu bir şarkının sözleri kadar, belki daha da önemli bir unsur. Hangi yaşta olursanız olun hayatınızın bir dönemine -muhtemelen gençlik yıllarınıza-, denk düşen bu 23 müzik grubu edebiyata saygı duruşunda bulunmakla kalmamış, isimlerini de edebiyattan almış.



Titus Andronicus

 

 

William Shakespeare'ın ilk trajedisi ve aynı zamanda yazarın en kanlı, en vahşi eseri olarak bilinen eseri.


The Doors

 

 


1965 yılında kurulan grup, ismini Aldous Huxley'nin The Doors of Perception (Algı Kapıları) adlı eserinden almış.

 

The Velvet Underground

 

 

 

Grup, bir arkadaşlarının Michael Leigh tarafından kaleme alınan The Velvet Underground (Kadife Yer altı) adlı kitabını göstermesinden sonra  ismin Yer altı sinemasını çağrıştırdığını düşündükleri için  gruba bu ismi vermeyi uygun bulmuşlar.

 

Modest Mouse

 


Virginia Woolf'un The Mark on the Wall (Duvardaki İşaret) ismini verdiği kitapta yer alan bir bölümden çok etkilendiklerinden olsa gerek kendilerine bu ismi vermişler. İsmi 15 yaşındayken seçtiğini söyleyen solist Issac Brock “Aslında ne olduğu belirsiz bir isim istedim. Bu isim kulağa çok sevimli gelse de benim için çok anlamlı.”

 

Steely Dan

 


Ülkemizde “sakıncalı” bulunan William S. Burroughs, vakti zamanında Naked Lunch isimli bir kitap yazmış, ülkemizde ise Çıplak Şölen ismiyle çevrilmiş. Steeld Dan grubu üyeleri de isimlerini, kitaptaki dildodan almışlar.

 

 

Belle and Sebastian

 


Cécile Aubry'nin meşhur romanı Belle ve Sebastian, küçük bir dağ kulübesinde yaşayan küçük bir çocuğu ve onun köpeğini konu alıyor. 1965 yılında Fransa'da televizyona uyarlanan kitap, 80'lerde Japon anime sanatının konuğu olmuş, 90'larda ise ismini bir müzik grubuna ödünç vermiş.



Esben and the Witch

 

 


Grup, ismini Danirmarka'ya has bir peri masalından alıyor. Küçük bir çocuğun ölüm saçan bir cadıya rastlamasını konu alan masal, grubun müzik tarzıyla da uyumlu.


Steppenwolf

 


Solist John Kay, Hermann Hesse okuduktan sonra gruba yazarın 10. kitabı Steppenwolf yani Bozkırkurdu adını vermeye karar vermiş. 

Veruca Salt

 

 

1993 yılında, Loise Post ve Nina Gordon grupları için Roald Dahl'in klasikleşen çocuk kitabı Charlie'nin Çikolata Fabrikası'ndaki zengin, şımarık küçük kızın ismini seçmiş.

 

Oryx and Crake

 

Grup, Margaret Atwood'un Antilop ve Flurya adlı kurgu romanından esinlenmiş ve gruplarına romanın ismini vermiş.

 

The Romany Rye

 


Grup ismini George Borrow'un Romancadan İngilizceye oradan da Türkçeye çevirisi Çingene Centilmen olan kitaptan alıyor.

Gogol Bordello

 

 


Listede yer alan diğer müzik gruplarından farklı olarak Gogol Bordello adını bir edebiyat ürününden değil edebiyat ürünü yaratıcısından alıyor. Ukraynalı yazar Nikolai Gogol, grup için sadece bir isimden ibaret değil, grubun ideolojisini vurgulayan bir sembol.


The Fall

 

Albert Camus'nün Düşüş'ünden ismi grubun davulcusu Tony Freil bulmuş.

 

The Boo Radleys

 

 


Harper Lee'nin Bülbülü Öldürmek adlı romanı okuyanı derinden etkiler peki ya kitaptaki Boo Radleys karakterinden ismini alan müzik grubu?

Heaven 17

 

 

 

Anthony Burgess'in Otomatik Portakal'ı sadece Stanley Kubrick'in ilgisini çekmemiş anlaşılan. Müzik grubu isimini hikayedeki müzik grubundan almış.



Campag Velocet

 


Grup, Otomatik Portakal'ın kitabından değil de filminden etkilenmiş. Kitabın film versiyonunda duvarda bir kelime yazılıdır: Vellocet. Müzik grubuna ilham veren bu kelime, içine uyku ilacı katılmış bir süt markasını kastediyor. Grup, bunun yanı sıra hikayedeki Nadsat yani gençlerin konuşma dilinden de etkilenmiş.



Moloko

 

 

Otomatik Portakal'dan ilham alan bir grup daha! Hikayde gençler arasında çok yaygın olarak tüketilen uyuşturucu içeren süte verilen adı gruplarına uygun bulmuşlar.


As I Lay Dying

 


William Faulkner'ın ülkemizde Döşeğimde Ölürken ismiyle çevirilen romanından ilham alan müzisyenler, grup ve roman arasında bir bağ olmadığını söylüyor.


Of Mice and Men

 


John Steinbeck, Fareler ve İnsanlar adlı romanında “iyi yapılmış planlar sık sık bozulur” diyor. Yazarın kitabına verdiği ismi alan grup ise “Planlar yaparsınız ve bozulurlar. Hayata dair planlarım vardı ve hepsi bozuldu. Bu yüzden de artık yapabildiğimiz kadarını yapıyoruz” diyor.

Opeth

 


Sene 1972. Wilbur Smith bir roman yazar ve adını Sunbird koyar. Sonra bir müzik grubu, kitaptan etkilenir ve gruplarına kitapta yer alan bir şehrin adını verir.



Art of Noise

 


Grup, elektronik müzik teorisini ortaya atan ilk isimlerden Luigi Russolo'nun bir yazısına verdiği başlığı kullanır: Art of Noise (Gürültünün Sanatı).

Stryper

 


İlk Hristiyan rock grubu isimlerini de dini bir kitaptan almış. King James'in İncil'inden etkilenen grubun ismi, kitaptaki Isaiah 53:5'den geliyor.

Marillion


J.R.R Tolkein tarafından kaleme alınan Silmarillion ismiyle 1979 yılında kurulan grup daha sonra hırsızlık suçlamalarından kaçınmak için isimlerinde küçük bir değişiklik yapmış.



 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder


Çok keyifli bir yazı olmuş elinize sağlık :)

52%
48%

Belle and Sebastian şarkıları harikadır.

45%
55%

Çok güzel bir yazı sadece sanırım Art of Noise'u "Sanatın Sesi" şeklinde çevirmek yerine "Gürültünün Sanatı" olarak çevirmek daha doğru olacaktır.

46%
54%

gogol bordello'nun ismi nikolai gogol'dan geliyor, gogol bordello diye ukraynalı bir yazar yok, bordello da kerhane demek. bi iş yapıyorsanız biraz inceleyip, araştırıp yapın.

41%
59%

Sanırım (bu arada gerçekten şaşırtıcı alıntılar.!) beni en çok şaşkına uğratan isim The Doors gurubunun adı oldu. Etkileyici bir dosya olmuş doğrusu.

37%
63%

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.