Sorduk // Marjinal bir tür: Tembelhayvan
“Bir gün arkadaşlarla oturduk ve 'Herkesin yayınevi var, bizim neden olmasın?' dedik. O arada, 'Piyasada yayınevi eksiği var, tarihsel bir görev üstlenip yayın dünyasını şahlandıralım!' şeklinde görüş bildirenler de oldu.”
Bu cümlelerin sahibi Cihat Taşçıoğlu'yla, yeni kurduğu yayınevi Tembelhayvan'ı konuştuk. Taşçıoğlu, Tembelhayvan’ın gerçekten farklı ve farkı hemen ayırt edilir bir yayınevi olmasını amaçlıyor.
Cihat Taşçıoğlu
Yayınevinin adı neden Tembelhayvan oldu?
Yayınevinin farklılığını içerikten tür seçimine, web sitesinden genel görsel tasarıma kadar her aşama ve düzeyde vurgulamak istiyoruz. İsim seçme aşamasında her kafadan bir Latince sözcük ya da mitolojik karakter adı çıkarken, Genel Yayın Yönetmenimiz Ceren Üçok, biraz da sitem yansıtır şekilde Tembelhayvan’ı önerdi. Bu isim, piyasa akışının dümensuyuna katılmama ve kapılmama temel ilkesine uygun bulununca, üzerinde fazla tartışılmadan (ama belki yüz kişiden görüş alınarak) kabul edildi.
Yayınladığınız ilk üç kitaptan sonra hala yayınevinizin misyonu kafamızda netleşmedi. Biri Türkçe düzyazı/şiir, diğeri çeviri roman, ötekisi ise yeraltı edebiyatı. Neden ilk kitaplarınız bunlar oldu?
Son satış noktalarının zorlukları nedeniyle ilk olarak üç kitap sürebildik piyasaya ki bu bile fazla bulundu yer yer. Önümüzdeki aylarda Tembel Araştırma, Tembel Tarih, Tembel Neo-Klasik, Tembel İlkgençlik, Tembel Yeşil (Çevre), Tembel Çizgi, Biyografi dallarındaki kitaplarımız gelecek.
İlk üç kitabın sıraladığınız şekilde olmasının nedeni, genç Türk yazarlara yazın alanı sağlama, sıra dışı kitapları okura sunma ve keyifli, akıcı okuma deneyimleri önerme kararlarımızdan kaynaklanıyor. Böyle devam etmeye çalışacağız.
Onlarca kitap çevirdikten ve editörlük yaptıktan sonra Gereği Düşünüldü'yü ve Salı'yı yazdınız. Yazarlığa, daha doğrusu polisiye yazarlığına geçiş süreciniz nasıl oldu?
Sizin de vurguladığınız gibi, toplamı yüze yaklaşan çeviri ve editörlük çalışmasından sonra yazmak engellenemez (hatta kaçılmaz) bir dürtü haline geliyor. Hoşuma gidiyor polisiyeyle oynamak; sanırım gerisi de gelecek.
Şimdiden üç kitabı basılan ve 15 kitabı da yayıma hazırlanan Tembelhayvan'ın manifestosu da şöyle:
- Okura iyi yazarlar sunacağız.
- İyi hazırlanmış kitaplar çıkaracağız.
- Gerek yerli gerekse yabancı yazarların telif hakları için başlatılan sansasyonel artırmalara katılmayacağız.
- Görsel anlayışımız ve formatımız özgün olacak.
- Satış stratejilerimiz farklı ama işlevsel olacak.
- Okuru yanıltmayacağız.
- Geniş kapsamlı olduğunu ve birçok okur grubunu tatmin edeceğini düşündüğümüz bir yayın yelpazesi oluşturacağız.
yayın evinin iletişim bilgilerine bulamadım rica etsem ulaştırabilir misiniz? teşekkürler.
Yeni yorum gönder