Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

‘Kitaplar yasaklanmasın fakat yazarlar da kahraman olmasın’



Toplam oy: 800

Hindistan’ın çok satan yazarlarından Chetan Bhagat, Salman Rushdie’nin ölüm tehditleri alması üzerine katılmaktan vazgeçtiği Jaipur Edebiyat Festivali’nde, kitapları dinî toplulukları rencide ettiği gerekçesiyle yasaklanan yazarlara verilen desteği eleştirdi.

 

 


Beş romanı altı milyondan fazla satan Bhagat, festivalde dün yaptığı konuşmada, kitapların yasaklanmasını kınarken, yazarları ifade özgürlüğünü savunan kahramanlar olarak yere göğe koyamayan insanları eleştirdi. “Yasaklanan kitaplar insanları yaralıyor, Müslümanları da yaralıyor” diyen Bhagat, “Herhangi bir kitabın yasaklanması gerektiğini düşünmüyorum, ama kitapları yasaklanan yazarlardan da kahraman yaratmayalım” dedi.

 

 

 

 

Salman Rushdie cuma günü, Hindistan’daki Müslüman grupların protestosu üzerine gelen ölüm tehditleri dolayısıyla beş günlük Jaipur Edebiyat Festivali’ne katılmama kararı almıştı. Festivalin organizatörleri, cuma geç saatlerde yaptıkları açıklamada, iki yazarın Salman Rushdie’ye destek vermek için yazarın Hindistan’da yasaklı olan Şeytan Ayetleri romanından okuma yapmalarıyla işleyecekleri suça müsamaha göstermeyeceklerini ifade etti. Açıklamada, delegelerin yaptığı yorumların kendi şahsî görüşlerini yansıttığı ve festival organizatörlerini bağlamadığı ifade edildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şeytan Ayetleri/ The Satanic Verses ’ın 20 yıl kadar önce yayımlanması, dünya çapında tepkilere yol açmış; İran lideri Ayetullah Humeyni romanın İslam peygamberi Muhammed’i aşağıladığını iddia ederek Rushdie hakkında ölüm fetvası vermişti.

 

 

 

 

2005 tarihli romanı One Night @ the Call Centre ile edebiyat eleştirmenlerini ikiye bölen Bhagat, yolsuzluk karşıtı kampanyaya öncülük eden Anna Hazare’ye verdiği destekle son yıllarda dikkatleri üzerine çekti.

 

 

Öte yandan ABD’li televizyon yıldızı Oprah Winfrey de Jaipur’da konuşma yaptı. Hindistan’daki dinginliğin ve kaosun zıtlığını öven Winfrey, “Buraya önyargısız geldim. Hayatımdaki en muhteşem deneyimi yaşadım” dedi. Winfrey, Barrack Obama’nın başkanlık seçimini kazanacağına inandığını da sözlerine ekledi.

 

 

 

Kaynak: Taraf

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.