Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Düşünce Özgürlüğü Bülteni (9 Haziran 2015)



Toplam oy: 831

Gazeteciye Erdoğan’a hakaretten açılan soruşturmada takipsizlik

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a armağan edildiği öne sürülen Urla’daki villalara ilişkin imar düzenlemesini 13 Şubat 2015 tarihinde “Villaları kurtarma planı” başlığıyla haberleştiren Cumhuriyet gazetesi muhabiri Emre Döker hakkında açılan soruşturma tamamlandı. Cumhurbaşkanı’nın eleştirilere diğer insanlardan daha fazla katlanması gerektiğini vurgulayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Umut Tepe, “Basın kamunun gözü kulağıdır” dedi,  gazeteci hakkında dava açılmasına gerek görmedi.

9 Haziran 2015 / bianet.org

 

BirGün muhabirine ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ soruşturması

BirGün muhabiri Onur Erem hakkında Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Erem, 8 Mayıs 2015 tarihinde yayımlanan ‘Google da biliyor: Hırsız, katil AKP ve Erdoğan’ başlıklı haberinde Google arama motorunda “hırsız ve katil” araması yapıldığında, arama motorunun otomatik olarak “Erdoğan” ve “AKP” sonuçlarını önerdiğini yazmıştı. Erem, haberinin siyasi bir eleştiri olduğunun altını çizerek “AİHM kararlarına göre siyasetçilerin bu tarz eleştirilere açık olması gerekir” dedi.

5 Haziran 2015 / bianet.org

 

Akademisyenlere ‘Erdoğan’a hakaret’ soruşturması

Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden 6 araştırma görevlisi hakkında soruşturma başlattı. Rektörlük, 9 Ekim 2014 tarihinde üniversitenin Cebeci kampüsünde Kobani ile dayanışma için yapılan eylemde öğrencilere yönelik polis saldırısına karşı çıkan ve gözaltına alınan akademisyenleri  “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ve “terör eylemlerini desteklemek” ile suçladı, bu iddialara dayanak olarak da akademisyenlerin sosyal medyada yaptıkları paylaşımları gösterdi.

5 Haziran 2015 / birgun.net

 

Mumcu'ya Erdoğan'a hakaretten 5 yıla kadar hapis istemi

Cumhuriyet gazetesinde ''Zalim ve Korkak'' başlığı ile yayımlanan yazısı ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddia edilen gazeteci Özgür Mumcu hakkında 1 yıl 4 aydan 5 yıl 4 aya kadar hapis cezası istendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Ceza Kanunu’nun (TCK) 125. maddesinden düzenlediği ve İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildiği iddianamede, kaleme alınan yazıda “kamunun ilgi ve yararının bulunmadığı” ileri sürülüyor. Ayrıca, Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun hakkında da, “Fener’e yok, Bilal’e bedava” haberinde Bilal Erdoğan hakkında hakaret içerikli ifadeler bulunduğu şüphesiyle soruşturma başlatıldı. Coşkun hakkında TCK’nın 125. maddesi uyarınca soruşturma yürütülüyor ancak dava açılıp açılmayacağı henüz bilinmiyor.

5 Haziran 2015 / antenna-tr.org

 

Dergilere tehdit ve baskın

Politika Dergisi kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı. Derginin yayın kurulu üyesi Ayla Boran’ı silahla tehdit eden saldırganlar, dergi bürosunu da dağıttı. Boran, “Saldırganlar profesyoneldi. Kapıyı açtığım sırada kafama silah dayayarak büroya girdiler. Gazete yazarlarımızdan Kemal Atakan ile Murat Çakır’ın ismini vererek ‘Kürtleri nasıl kurtaracağınızı, Ermenilere nasıl soykırım yapıldığını işkencede size anlattıracağız’ dediler. Beni de tecavüzle tehdit ettiler” dedi. Öte yandan, İstanbul'da bir çok semtte yapılan operasyonlar kapsamında Sultangazi ilçesinde Yürüyüş Dergisi teknik bürosu ve Ozan Yayıncılık'a da baskın düzenlendi. Baskınlarda 10’dan fazla kişi gözaltına alındı. Operasyonun detayıyla ilgili bilgi verilmedi.

4 Haziran 2015 / antenna-tr.org

 

Can Dündar’a iki müebbet ve 42 yıl hapis istemi

Tayyip Erdoğan'ın Can Dündar'a açtığı davada, gazetecinin bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir müebbet ve 42 yıl hapsi cezası ile cezalandırılmasını isteniyor. Erdoğan ,Can Dündar’ın paralel örgüt tarafından kendisine sızdırılan sahte görüntü ve bilgileri yayımlayarak tamamen hukuka aykırı biçimde tırları arayan örgüt mensuplarının eylemine iştirak ettiğini iddia ediyor. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait tırlarda Suriye’ye silah taşındığına ilişkin fotoğraf ve video kesitleri yayınlayan Cumhuriyet gazetesine yönelik baskıları kınadı.

RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya Bürosu temsilcisi Johann Bihr açıklamasında, “RSF, halkın haber alma hakkına sahip çıkan Can Dündar ile tam dayanışma içerisindedir” dedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Pen International da, MİT TIR'larında silah taşındığına dair görüntüleri haberleştirdiği için Cumhuriyet gazetesi ve Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında başlatılan soruşturmanın durdurulması çağrısında bulundu. 

3 Haziran 2015 / antenna-tr.org

 

T24 Muhabiri polis saldırısı hakkında suç duyurusunda bulundu

İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde gazeteciler ve avukatlar, T24 muhabiri Michelle Demishevich’e destek için basın açıklaması yaptı. Demishevich, Cumhurbaşkanı Tayyip  Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın Belçika Başkonsolosluğu önündeki basın açıklamasını takip ettiği sırada sivil polisler tarafından şiddete maruz kalmıştı. Yaşananların ardından darp raporu alan Demishevich, avukatlarıyla suç duyurusunda bulundu. Demishevich, heteroseksist sisteme karşı geldiği için sürekli olarak şiddete maruz kaldığını söylerken, “Çalıştığım kurumun cemaatçi olduğu düşünüldüğü ve bu yüzden haberi takip edemeyeceğim düşünüldüğü için şiddete maruz kaldım” dedi. Yaşananların ardında, Demishevich “Furkan Haber” adlı haber sitesi tarafından hedef gösterildi. “Sümeyye Erdoğan’a Alman Asıllı Transeksüel Provokasyonu” başlığıyla verilen haberde, Demishevich’in gazetecilik faaliyeti suç olarak gösterilirken Demishevich’in önceden çalışmış olduğu İMC TV ile şu anki iş yeri olan T24 de hedef gösterildi. Demishevich suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

3 Haziran 2015 / antenna-tr.org

 

Gazetecileri Koruma Komitesi Erdoğan’ı kınadı

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Adana'da durdurulan silah yüklü MİT TIR'larının görüntülerini yayımlayan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a yönelik "hesabını verecek, onu öyle bırakmam" tehdidinde bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı kınadı. CPJ’in Avrupa ve Orta Asya Direktörü Nina Ognianova  yaptığı açıklamada, “Erdoğan’ı, sırf yapılan haberlerden memnun olmadığı için, Can Dündar ve Cumhuriyet gazetesi örneğinde olduğu gibi gazeteci ve medya kuruluşlarına karşı yaptığı zorbalıklara son vermeye çağırıyoruz” dedi. Cumhuriyet gazetesi çalışanları ve yazarları, cumhurbaşkanının ifadelerine tepki gösteren bir bildiri yayımladı. Bildiride, " Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek” cümlesinin yalnızca Can Dündar’ı değil hepimizi bağladığını ilan ediyoruz. “Sorumlu benim” diyoruz" ifadeleri kullanıldı.

2 Haziran 2015 / antenna-tr.org

 

GÖP: ‘Gazeteciler üzerindeki baskı endişe verici’

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), gazetecilere yaptıkları haberler ve attıkları tweetler nedeniyle verilen cezalara tepki gösterdi. Son dönemde basın çalışanlarının maruz kaldığı baskıları maddeler halinde sıralayan GÖP Dönem Sözcüsü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, "İç Güvenlik Paketi'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte gazeteler, televizyonlar, radyolar ve internet sitelerine yönelik yasaklar ve cezalar endişe verici boyuta ulaşmıştır" dedi, gazetecileri hedef seçen bu hukuksuz uygulamalara son verilmesini istedi. Öte yandan sansür uygulamaları, soruşturmalar ve cezaların yanında uygulanan akreditasyon yöntemiyle de basın üzerindeki kısıtlamalar sürdürülüyor. Son olarak Adana’da 29 Mayıs günü düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı mitinge valilik tarafından akredite edilmeyen gazeteciler alınmadı.

1 Haziran 2015 / antenna-tr.org

 

Cumhuriyet’e hakimden yasak, Erdoğan’dan tehdit

İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği, Cumhuriyet gazetesinin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Suriye’ye gönderilen askeri mühimmatın görüntüleriyle ilgili haberine erişim yasağı getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ı “Bu suçu işleyen kişi, bedelini ağır ödeyecek. Öyle bırakmayız onu...” sözleriyle tehdit etti. Dündar, Erdoğan’a "Devlet memuru değil, gazeteciyiz" şeklinde yanıt verdi. Öte yandan basın örgütleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan’ın haber hakkında terör suçlamasıyla başlattığı  soruşturmaya tepki gösterdi. Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, haberin değil, taşınan silahların soruşturulması gerektiğini vurguladı,  Basın Konseyi ise “Basın özgürlüğünün yok sayılması kabul edilemez” dedi.

1 Haziran 2015 / antenna-tr.org

 

Gazeteciler hedefte...

Aralarında gazeteciler Mirgün Cabas, Koray Çalışkan, Pelin Batu, Banu Güven ve Ceyda Karan’ın da bulunduğu 10 kişi hakkında Berkin Elvan soruşturması savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması olayı ile ilgili sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla soruşturma açıldı. Mirgün Cabas, savcının rehin alındığı gün henüz polisler adliyeye operasyon yapmadan önce "Bu eylem nasıl biterse bitsin çıkarılacak tek ders var; çocukları vurmayın, anneleri yuhalatmayın" diye yazmış, Koray Çalışkan da bu tweet’i paylaşmıştı. Banu Güven ise  “Berkin böyle öldürülmeseydi, sonra da en azından etkin soruşturma yapılsa, zanlılar adaletten kaçırılmasaydı, bugünü böyle yaşamayacaktık” demişti. Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar gazetede yer alan iki haber, gazetenin yazarı Özgür Mumcu ise Erdoğan’ı eleştirdiği 18 Mart ve 7 Mayıs tarihli yazıları nedeniyle, haklarında açılan soruşturmalar kapsamında, savcılığa ifade verdiler.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazeteci Nevşin Mengü'yü Twitter'da bir takipçisiyle yaptığı sohbet nedeniyle hedef gösterdi. Erdoğan daha önce de Nuray Mert, Rengin Arslan, Selin Girit, Melis Alphan ve Amberin Zaman'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kadın gazeteciyi hedef göstermişti.

29 Mayıs 2015 / antenna-tr.org

 

Cumhuriyet gazetesine “terör” soruşturması

Cumhuriyet gazetesi, Suriye’ye malzeme taşırken savcı emriyle jandarma tarafından durdurulan, Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait TIR’larda yapılan aramaların kamera görüntüsü yayımladı. Resmi makamlar silah iddialarını reddederek insani yardım malzemesi taşındığını savunsa da ortaya çıkan görüntülerde üç TIR’da, toplam 1000 adet 100mm’lik top mermisi, 50 bin adet makineli tüfek mermisi, 30 bin adet ağır makineli tüfek mermisi (12.7 mm) ve 1000 adet havan mühimmatı yer alıyor. Haber nedeniyle gazete hakkında 'terör' suçlamasıyla soruşturma açıldı.

29 Mayıs 2015 / radikal.com.tr 

 

Kaynak: Antenna

Görsel: Can Çetinkaya

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.