Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Günter Grass: Yunanistan olmadan bir hiçsin Avrupa



Toplam oy: 837
Nobel ödüllü Alman edebiyatçı Günter Grass’ın Yunanistan krizinden Avrupa’yı sorumlu tutan şiirini dünyada ilk kez Süddeutsche Zeitung, Kathimerini ve Taraf yayımlıyor

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Alman yazar Günter Grass, nisan ayında Alman Süddeutsche Zeitung ve İtalyan La Republica gazetelerinde, Söylenmesi Gereken adlı bir şiir yayımlayarak, İsral’i dünya barışını tehdit ettiği gerekçesiyle sert bir dille eleştirmişti. Usta yazar kalemini bu kez de Yunanistan için oynattı. Avrupa’nın Ayıbı adlı şiir dünya medyasında ilk kez Almanya’dan Süddeutsche Zeitung, Yunanistan’dan Kathimerini ve Türkiye’den Taraf’ta yayımlandı.

 

 

 

 

Avrupa’nın Ayıbı/ Europas Schande

Piyasada itibarın yok, kargaşanın eşiğindesin,
Uzağındasın sana doğduğun beşiği sunan ülkenin

Ruhunla aradığın bulduğun sanılan değerler
artık hurda bile sayılmıyor, etmiyor beş para.

Borçlu diye boyunduruğa vurulmuş bir ülke azap içinde,
Varlığını ona borçlu olduğun dilinden düşmezdi oysa.

Bu memleket mahkum edildi yoksulluğa; onun zenginlikleri
artık müzelerinde özenle sakladığın ganimetin senin

Adaları bol bu ülkeyi silah zoruyla zapteden üniformalılar
Hölderlin’den şiirler de taşırdı sırt çantalarında.

Sabrın kalmadı artık bu ülkeye; ama albayları
Senin bir zamanlar tahammül ettiğin müttefiklerindi

Halkın hakları elinden alınmış bir ülke artık burası,
Güç sahiplerinin kemerlerini gittikçe daha fazla daralttıkları

Sana inat, siyahlar giymiş Antigone; ve geçmişte hep
konuğu olduğun halk, boydan boya bürünmüş yasa

Krezus’un akrabası ise değerli her şeyi çoktan kaçırmış dışarı
altın gibi parıldayan akçeleri senin kasalarında yatmakta

Denetici kılığındaki soytarılar “İç hepsini, iç artık!” diye bağırmakta,
ama Sokrates taşını dopdolu geri veriyor öfkeyle sana

Ellerinden Olimpus’u almak istediğin tanrılar
sana ait olan her şeyi lanetleyecek bir gün, koro halinde

Düşünce dünyası seni yaratan bu ülke olmadan,
sen de ruhsuz bir hiçe dönüşeceksin, Avrupa.

(Türkçe’ye çeviren: Taraf Kültür Sanat Servisi)

 

 

 

 

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.