Günlük hayatın karmaşasında öyle bir kavram ki iyilik, sürekli klişelerde kalmaya mahkum, bir o kadar da çaresiz. Yaşam standartlarımızın baştan aşağı dönüşüme uğradığı şimdiki zamanda acımasızca artan çaresizlik ve ümitsizlik duygusu bizleri kötülüğün gerçekliğine her geçen gün daha da yaklaştırıyor. Yaklaştıkça içimizdeki o en küçük iyimserliği bile farkında olmadan kendi ellerimizle yok ediyoruz. Zihnimizi mühürleyen, gözlerimizi karartan kötülüğün pençesinden kurtulup zincirlerimizi kıracak o pozitif enerjiyi bulamıyoruz ki hayatın gerçeklerine kafa tutup yeni umutlara kavuşalım.
The Atlantic dergisinin kültür sanat gurusu Maria Popova, editörü olduğu Brain Pickings sitesinde tam da ihtiyacımız olan o pozitif enerji için bizlere yedi tane kitap öneriyor. Uykumuzdan uyanıp içimizdeki iyimserliği çok geç olmadan keşfetmemiz ve kendi içimizde kötülüğe karşı bir yeniden doğuşun fitilini ateşlemek için...
İşte Popova’nın yedi kitaplık iyimserlik seçkisi:
Küçük Prens: Antoine de Saint-Exupéry’in Küçük Prens’i çocukluk hayallerinden hayatın gerçeklerine doğru şiirsel ve umut dolu bir yol izliyor. Çocuk Edebiyatı kategorisine girse de kitabın yetişkinler için felsefi bir değeri olduğu açık. 1943 basımlı kitap 180 dile çevrilmiş ve umut dolu bir insan olma yolunda adeta bir rehber niteliği taşıyor.
Öğrenilmiş İyimserlik: Fikrinizi ve Hayatınızı Nasıl Değiştirirsiniz?: Öğrenilmiş mutluluk üzerine yaptığı araştırmalarla bilinen ve pozitif psikolojinin babası sayılan Martin Seligman’ın Öğrenilmiş İyimserlik: Fikrinizi ve Hayatınızı Nasıl Değiştirirsiniz? isimli kitabı gücünü iyimserlik psikolojisine odaklı çalışmalardan alıyor. Ayrıca kitap, günlük hayatta uygulayabileceğiniz testlerle de zenginleştirilmiş. Ek olarak kitap, kötümser duygularımızla yüzleşmeyi ve onlarla savaşmanın altın anahtarını sunuyor.
Her Şey Güzel Olacak: Biraz da çizgiler konuşsun. Cep kitabı boyutlarındaki bu antoloji, okuyucuyu çeşitli sanatçıların oluşturduğu görsel projelerle birleştiriyor. Sayfalarda gizli motive edici sözcükler iyimserliğe tamamen görsel bir boyut kazandırıyor. Her Şey Güzel Olacak’taki o sihirli sözcüklerden bazıları ise şöyle; “Sıkı çalışın ve insanlara karşı nazik olun,” “Her şeyi seviyorum,” “Neyi seviyorsanız onu yaşayın.”
İyimserlik Meyili: Mantıksızca Pozitif Olan Beynin Seyahati: Britanyalı sinirbilimci Tali Sharot, İyimserlik Meyili: Mantıksızca Pozitif Olan Beynin Seyahati adlı kitabında girişte bahsettiğimiz o en küçük iyimserliği konu almış. En şok edici durumlarda bile insanlığın nasıl küllerinden doğup ortak bir umut beslediğini akademik çalışmalarla ortaya koymuş. Aynı zamanda kötümserlerin beyniyle iyimserlerin beyni arasındaki farkları göstermekten de çekinmemiş.
Geleceğe Yolculuk: “Sırada ne var?” : Meraklı komedyen Mark Stevenson’ın gittikçe karamsarlaşan dünyamızda "Sırada ne var?" sorusuna bir yıl süren 96560 km’lik yolculuğunda bilim insanlarından, mucitlerden ve politikacılardan topladığı cevaplar var bu kitapta. Stevenson uzun soluklu iyimserlik yolculuğunda dünyanın dört bir yanındaki bilimsel gelişmeleri ve farklı fikirlerin yaratacağı muhtemel yenilikleri incelemiş. Daha güzel yarınlara öncü olması umuduyla birlikte.
Anı Yaşayın: Umut, Mutluluk ve Şifa Üzerine Sanatsal Mesajlar: Çizer Eric Smith’in kanser olduğunu öğrendiği zaman başlattığı bir projeyle şekilleniyor Anı Yaşayın: Umut, Mutluluk ve Şifa Üzerine Sanatsal Mesajlar. ‘Anı yaşa’ (Carpe Diem) felsefesi üzerine kurulu çizimler okuyucunun görmezden geldiği o küçük mutlulukları en sade ve en güzel şekilde hatırlatıyor. Meraklıları için projenin bir de internet sitesi mevcut: www.welivenow.org
Pooh'un Yolu: A. A. Milne’nin klasikleşmiş karakteri Winne the Pooh ile Benjamin Hoof’un felsefi bakış açısının bir araya geldiği bir eser Pooh’un Yolu (Taosu). 1982 yılında Milne’nin eserinden yola çıkan Hoof, alegorik bir biçimde Tao felsefesini Pooh ve arkadaşları üzerinden anlatıyor. Tabii ki doğu felsefesinin getirdiği o merhametin, ılımlılığın ve alçak gönüllülüğün temel taşı kavramlarını da unutmadan.
Çeviren: Serter Akyol
İyimser kitaplara hakikaten ihtiyacımız var. Edebiyat dünyasının en büyük sorunlarından biri de müzik ve sinema gibi arabesk hayata bakışa doğru kayışlar. Bu arada bu kitaplarla beraber Russian Red-The Sun The Trees şarkısını dinleyip iyimserliğinize iyimserlik katabilirsiniz.
Yeni yorum gönder