Artık kitaplar sadece okumak için değil; dinlemek için de... Bir kitabın okunurken kaydının alınmasıyla oluşturulan sesli kitaplar, daha çok görme engelliler tarafından tercih edilse de diğer kitapseverler de araba kullanırken, bisiklet sürerken veya uyumadan evvel dinlemek için bu kitaplara yöneliyor. Yayınevleri, okuma-yazma çağına gelmemiş çocuklar için de sesli kitaplar hazırlıyor.
Ama konuşan kitapları hazırlayan sadece yayınevleri değil. Örneğin http://seslikitapgonulluleri.blogspot.com/ adresinde bir araya gelen gönüllüler okudukları kitapları kaydediyor. Boğaziçi Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi öğrencileri de görme engelli arkadaşları için kitap okuyor.
Peki, bu kitaplardan edinmek isterseniz ne yapmanız gerekir? İşte, sesli kitap edinmenin yolları:
* idefix, D&R, Sesle Kitap gibi sanal marketler
* Milli Kütüphane'nin Konuşan Kitaplık'ına üye olmak (Kütüphane yalnızca görme engelli kişilerin üyeliğini onaylıyor.)
* İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ya da Kadıköy Belediyesi'nin Sesli Kütüphanesi'ne üye olmak (Bu kütüphanelerden yalnızca görme engelli kişiler yararlanabiliyor.)
* Akdeniz Üniversitesi Engelli Destek Birimi Merkez Kütüphane Görme Engelliler Birimi ve Kastamonu Üniversitesi Engelsiz Uygulama ve Koordinasyon Merkezi ekibi tarafından oluşturulan Görme Engelli Kütüphaneleri Ortak Platformu'na üye olmak (Görme Engelli Raporu gerekiyor.)
* Türk Telekom’un Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) işbirliğiyle geliştirdiği Telefon Kütüphanesi, kullanıcılarının üniversite sınavına hazırlanmasına yardımcı oluyor. GETEM üyesi tüm görme engellilerin ücretsiz olarak hizmet alabildiği Telefon Kütüphanesi’nde 16 farklı içerik ve kategoride toplam 356 kitap da dinleyicilere sunuluyor. Proje kapsamında bugüne kadar en çok arama yapan şehirler ise İstanbul, Ankara ve Erzurum. GETEM ve teknoloji şirketi SESTEK işbirliği ile görme engelliler, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan her yeni kitaba herkesle aynı zamanda telefon veya internet yoluyla ulaşabiliyor.
* YGA'nın Turkcell'in desteğiyle oluşturduğu Hayal Ortağım Platformu'na üye olmak (Üyelik için Görme Engelli Raporu talep ediliyor. Ayrıca Platform sadece Turkcell kullanıcılarına açık.)
* Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (Buraya üye olduktan sonra http://www.turgok.org/ adresinden kitaplara ulaşmak mümkün.)
* Okan Bayülgen'in SoundCloud'da okanbayulgen kullanıcı adıyla paylaştığı okumalar
Görsel: Talha Nazım
Yeni yorum gönder