Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

TDK 12 bin terimlik bir eczacılık sözlüğü hazırladı



Toplam oy: 662

Türk Dil Kurumu (TDK) bünyesindeki çalışma grubu, eczacılık terimlerine Türkçe karşılıklar bularak bir eczacılık sözlüğü hazırladı. Yaklaşık 12 yılda hazırlanan İlaç ve Eczacılık Terimleri Sözlüğü'nde "deterjan-kirgiderir", "otopsi-ölü açımı", "mazoşist-özezer", "katarakt-akbasma", "prematüre-yarımca", "grip-paçavra hastalığı" ve "prezervatif-kaput" diye isimlendirildi.

 

TDK Başkanı Mustafa Kaçalin, İlaç ve Eczacılık Terimleri Sözlüğü'ne ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eczacılık terimlerine dil birliğini ve terimlerin daha anlaşılır olmasını sağlamak amacıyla yeni karşılıklar bulunduğunu söyledi. Çalışmanın, ilaç ve eczacılık terimlerine ilişkin kaynaklarda Türkçe karşılık bulunması konusunda görülen eksikliğin giderilmesine katkı sağlayacağına inandığını ifade ederek, sözlüğün çalışma grubunda yer alan 11 öğretim üyesinin çabalarıyla hazırlandığını hatırlattı.

 

12 bin terim, tanımlarıyla sözlükte

 

 

Kaçalin, sözlükte 12 bin terimin tanımları ve yönlendirmelerinin mevcut olduğunu anlatarak, sözlüğün hazırlanış tekniği, düzenlenişi ve eczacılığa ilişkin tüm alanları içermesi nedeniyle alanında "ilk ve tek çalışma" olduğunu öne sürdü. İlaç ve eczacılıkla ilgili terimlere pek çok yeni Türkçe karşılığın bulunduğu çalışmada, günlük yaşamda sıkça kullanan kelimelere şu karşılıklar bulundu:

 

By-pass: Köprüleme-aşırtma

Check-up: Tambakı

Dedektör: Ararbulur

Dezenfeksiyon: Bulaş savma

Efervesan (Suda eriyen tablet): Fışırdayan

 

Sözlükte, bazı tıp terimleri için belirlenen yeni karşılıkar ise şöyle:

 

Biseksüel: Erdişi

Anksiyete: Kaygı

Aerosol: Püskürtü

Andropoz: Yaş Dönümü

Antidot: Ağugideren

Antienflamatuvar: Yangıgiderir

Atrofi: Körelme

Dejenerasyon: Yozlaşma

Depresyon: Çökkünlük

Deterjan: Kirgideren

Deodorant: Kokugideren

Diyaforetik: Terletici

Endoskop: İçgöreç

Fistül: Akarca

Filobotomi: Hacamat

Greft: Yama

Parfümeri: Itriyat

Migren: Yarım Baş Ağrısı

Nüks: Depreşme

Refleks: Tepke

Sendrom: Belirge

Halusinasyon: Varsanım

Uğunma: Katılma Nöbeti

Akut: İvegen

Kronik: Süregen

Benign: İyicil

Malign: Kötücül

Pürülan: İrinli

Radyoaktif: Işınetkin

Nazal: Burundan

Ürtiker: Dobaz

Makyöz: Düzgüncü-Yüzyapan

Grip: Paçavra Hastalığı

Ülser: Karha

Kürtaj: Kazıma

Dışkı: Kazurat

Epilasyon: Kılsızlaştırma

Traş Bıçağı: Kılkeser

Prospektüs: Tanıtmalık

Kabızlık: Peklik

Diş taşı: Kefeki

Prezervatif: Kaput

Korse: Sargaç

Diyare: Sürgün-Amel

Anestezi: Uyuşturum

Enjeksiyon: Şırıngalama

Radyasyon: Işıma

Prematüre: Yarımca

Agresif: Yayılgan

Astım: Yelpik

Epilepsi: Tutarık

Lokal Anestezi: Yerel Duyum Yitimi

 

 


 

 

Kaynak: Hürriyet

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.