Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yaşar Kemal'den Can Dündar'a: Cumhuriyet'ten kovulunca romancı oldum



Toplam oy: 578

Milliyet gazetesinden kovulduktan sonra Birgün gazetesindeki Doğan Tılıç’ın köşesinde geçici olarak yazmaya devam eden Can Dündar, “Bayramın en güzel sürprizi Yaşar Kemal'in telefonuydu. Usta dedi ki: "Ben Cumhuriyet'ten kovulunca romancı oldum". Darısı başıma mı desem?” dedi.

 

Can Dündar, Twitter’daki “@candundaradasi” hesabından paylaştığı bir mesajda, Ramazan Bayramı’nda Türk edebiyatının en önemli yazarlarından ve bir dönem yaptığı röportajlarla Türkiye basın tarihine de damgasını vuran Yaşar Kemal’in kendisine söylediklerini yazdı.

 

Dündar, Twitter’daki hesabından paylaştığı mesajda, “Bayramın en güzel sürprizi Yaşar Kemal'in telefonuydu. Usta dedi ki: ‘Ben Cumhuriyet'ten kovulunca romancı oldum’. Darısı başıma mı desem?” dedi.

 

 


Yaşar Kemal’in 12 yıllık Cumhuriyet serüveni

 

 

Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan ve Türkiye’den ilk kez Nobel Ödülü’ne aday gösterilen yazar Yaşar Kemal’in 22 kitabı bulunuyor. Aynı zamanda 1951 yılında Cumhuriyet gazetelerinde de röportajlar yapmaya başlayan Yaşar Kemal 1963 yılında gazeteden kovuldu.

 

1952 yılında ilk öykü kitabı “Sarı Sıcak”ı yazan Yaşar Kemal, 1955’te daha sonra kırktan fazla dile çevrilecek “İnce Memed” adlı romanı Cumhuriyet gazetesinde tefrika edildi. 

 

Cumhuriyet gazetesinden ayrıldıktan sonra edebiyat üzerinde yoğunlaşan Yaşar Kemal’in şu kitapları yayımlandı:

 

 

 

Öykü

 

Sarı Sıcak, İst.: Varlık, 1952

 

Bütün Hikâyeler, İst.: Cem, 1975.

 

 

 

Roman

 

İnce Memed, I. Cilt, İst., 1955

 

Teneke, İst.: Varlık, 1955

 

Orta Direk, İst.: Remzi, 1960

 

Yer Demir Gök Bakır, İst.: Güven, 1963

 

Ölmez Otu, İst.: Ant, 1968

 

İnce Memed, II. Cilt, İst., 1969

 

Akçasazın Ağaları / Demirciler Çarşısı Cinayeti, İst.: Cem, 1974

 

Akçasazın Ağaları / Yusufcuk Yusuf, İst.: Cem, 1975

 

Yılanı Öldürseler, İst.: Cem, 1976

 

Al Gözüm Seyreyle Salih, İst.: Cem, 1976

 

Kuşlar da Gitti, (uzun öykü) İst.: Milliyet, 1978

 

Deniz Küstü, İst.: Milliyet, 1978

 

Yağmurcuk Kuşu / Kimsecik I, İst.: Toros, 1980

 

Hüyükteki Nar Ağacı, İst.: Toros, 1982

 

İnce Memed, III. Cilt, İst., 1984

 

Kale Kapısı / Kimsecik II, İst.: Toros, 1985

 

İnce Memed, IV. Cilt, 1987

 

Kanın Sesi / Kimsecik III, İst.: Toros, 1991

 

Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana / Bir Ada Hikayesi I, İst.: Adam, 1997

 

Karıncanın Su İçtiği / Bir Ada Hikayesi II, İst.: Adam, 2002

 

Tanyeri Horozları / Bir Ada Hikayesi III, İst.: Adam, 2002.

 

Çıplak Deniz Çıplak Ada / Bir Ada Hikayesi IV, İst.:YKY, 2012

 

 

 

Çocuk Romanı

 

Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca, İst.: Cem, 1977

 

 

 

Çeviri

 

Ayışığı Kuyumcuları (A. Vidalie; Thilda Kemal ile), İst.: Adam, 1977

 

 

 

Röportaj

 

Yanan Ormanlarda 50 Gün, İst.: Türkiye Ormancılar Cemiyeti, 1955

 

Çukurova Yana Yana, İst.: Yeditepe, 1955

 

Peribacaları, İst.: Varlık, 1957

 

Bu Diyar Baştan Başa, İst.: Cem, 1971

 

Bir Bulut Kaynıyor, İst.: Cem, 1974.

 

Allahın Askerleri, İst.: Milliyet, 1978

 

 

 

Deneme-Derleme

 

Ağıtlar, Adana: Halkevi, 1943

 

Taş Çatlasa, İst.: Ataç, 1961

 

Baldaki Tuz, (1959-74 gazete yazıları) İst.: Cem, 1974

 

Gökyüzü Mavi Kaldı, (halk edebiyatından seçmeler, S. Eyüboğlu ile)

 

Ağacın Çürüğü: Yazılar - Konuşmalar, (der. Alpay Kabacalı) İst.: Milliyet, 1980

 

Yayımlanmamış 10 Ağıt, İst.: Anadolu Sanat, 1985

 

Sarı Defterdekiler: Folklor Derlemeleri, (haz. Alpay Kabacalı) İst.: Yapı Kredi, 1997

 

Ustadır Arı, İst.: Can, 1995

 

Zulmün Artsın, İst.: Can, 1995.

 

Binbir Çiçekli Bahçe, İst.: YKY, 2009.

 

 

 

Destansı roman

 

Üç Anadolu Efsanesi, İst.: Ararat, 1967

 

Ağrıdağı Efsanesi, İst.: Cem, 1970

 

Binboğalar Efsanesi, İst.: Cem, 1971

 

Çakırcalı Efe, İst.: Ararat, 1972.

 

 

 

Yaşar Kemal kimdir?

 

Asıl adı Kemal Sadık Gökçeli. Van Gölü’ne yakın Ernis (bugün Ünseli) köyünden olan ailesinin Birinci Dünya Savaşı’ndaki Rus işgali yüzünden uzun bir göç süreci sonunda yerleştiği Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Hemite köyünde 1926’da doğdu. Doğum yılı bazı biyografilerde 1923 olarak geçer.

 

Ortaokulu son sınıf öğrencisiyken terk ettikten sonra ırgat kâtipliği, ırgatbaşılık, öğretmen vekilliği, kütüphane memurluğu, traktör sürücülüğü, çeltik tarlalarında kontrolörlük yaptı. 1940’lı yılların başlarında Pertev Naili Boratav, Abidin Dino ve Arif Dino gibi sol eğilimli sanatçı ve yazarlarla ilişki kurdu; 17 yaşındayken siyasi nedenlerle ilk tutukluluk deneyimini yaşadı. 1943’te bir folklor derlemesi olan ilk kitabı Ağıtlar’ı yayımladı. Askerliğini yaptıktan sonra 1946’da gittiği İstanbul’da Fransızlara ait Havagazı Şirketi’nde gaz kontrol memuru olarak çalıştı. 1948’de Kadirli’ye döndü, bir süre yine çeltik tarlalarında kontrolörlük, daha sonra arzuhalcilik yaptı. 1950’de Komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla tutuklandı, Kozan cezaevinde yattı. 1951’de salıverildikten sonra İstanbul’a gitti, 1951-63 arasında Cumhuriyet gazetesinde Yaşar Kemal imzası ile fıkra ve röportaj yazarı olarak çalıştı. Bu arada 1952’de ilk öykü kitabı Sarı Sıcak’ı, 1955’te ise bugüne dek kırktan fazla dile çevrilen romanı İnce Memed’i yayımladı. 1962’de girdiği Türkiye İşçi Partisi’nde genel yönetim kurulu üyeliği, merkez yürütme kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Yazıları ve siyasi etkinlikleri dolayısıyla birçok kez kovuşturmaya uğradı. 1967’de haftalık siyasi dergi Ant’ın kurucuları arasında yer aldı. 1973’te Türkiye Yazarlar Sendikası’nın kuruluşuna katıldı ve 1974-75 arasında ilk genel başkanlığını üstlendi. 1988’de kurulan PEN Yazarlar Derneği’nin de ilk başkanı oldu. 1995’te Der Spiegel’deki bir yazısı nedeniyle İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılandı, aklandı. Aynı yıl bu kez Index on Censorhip’teki yazısı nedeniyle 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkûm edildiyse de cezası ertelendi.   

 

Şaşırtıcı imgelemi, insan ruhunun derinliklerini kavrayışı, anlatımının şiirselliğiyle yalnızca Türk romanının değil dünya edebiyatının da önde gelen isimlerinden biri olan Yaşar Kemal’in yapıtları kırkı aşkın dile çevrilmiştir.

 

Yaşar Kemal, Türkiye’de aldığı çok sayıda ödülün yanı sıra yurtdışında aralarında Uluslararası Cino del Duca ödülü, Légion d’Honneur nişanı Commandeur payesi, Fransız Kültür Bakanlığı Commandeur des Arts et des Lettres nişanı, Premi Internacional Catalunya, Fransa Cumhuriyeti tarafından Légion d’Honneur Grand Officier rütbesi, Alman Kitapçılar Birliği Frankfurt Kitap Fuarı Barış Ödülü’nün de bulunduğu yirmiyi aşkın ödül, ikisi yurtdışında beşi Türkiye’de olmak üzere, yedi fahri doktorluk payesi aldı.

 

KAYNAK: T24

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.