Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Editörden // Genç yetişkin edebiyatında bir kıpırdanma




Toplam oy: 775

Dan Brown’un Da Vinci Şifresi romanı, malum, dünya üzerindeki neredeyse her dile çevrildi.  Zamanında, yüksek bütçeli ve “yüksek” bir yıldızın başrolde olduğu bir Hollywood filmine de dönüşerek çok çok daha geniş kitlelerin ilgisine erişmişti. Bu tahmin edilemez boyuttaki ilgi, bazı girişimcileri harekete geçirmekte gecikmedi tabii. (Paris’e düzenlenen özel Da Vinci Şifresi turlarını hatırlayabiliriz.) Kaçınılmaz olarak, yayın dünyası üzerinde de bazı “yan etki”lere sebep oldu. Örneğin, Leonardo da Vinci hakkında, hiç olmadığı kadar kitap yayımlandı (üstelik bir Rönesans insanı olarak sınırsız kaynak sunuyordu Leonardo da Vinci). Bir diğer etki olarak da, Da Vinci Şifresi “benzeri” çok sayıda romanın art arda yayımlanmasına tanıklık etmiştik. Hemen hemen hepsi birbiriyle eş, şöyle bir çerçeveye sahipti: Günümüzle bağlantılı ama mutlaka tarihe yaslanan bir arka plan, sürükleyiciliği sağlayan polisiye bir kurgu, yaşanan olayların sebebi olarak dinsel bir temel ve mekan olarak da tarihi bir kent. (Da Vinci Şifresi’yle birlikte, o dönemde yayımlanan örneğin Imprimatur, Dante Kulübü, Kopernik’in Laneti, Tablodaki Sır gibi romanlara bu açıdan yeniden bakılabilir.) Sonradan, benzer bir ilgi dalgası –hatırlanacaktır– “çizgi klasikler” konusunda da yaşanmıştı; Shakespeare’in eserlerinden başlayarak dünya edebiyatının diğer klasiklerinden uyarlanan çizgi romanların, mangaların sayısı bir anda artmıştı...

 

Bir süredir de gençlik kitaplarında, genç yetişkin edebiyatında bir kıpırdanma olduğu söylenebilir. J. K. Rowling’in Harry Potter kitaplarıyla ısınan ve Stephenie Meyer’in Alacakaranlık serisinin, kelimenin iki anlamıyla da “parlattığı” vampirlerle (karanlıkta kalmaları gerekmiyordu Meyer’in vampirlerinin ve evet, ciltleri parlıyordu) devam eden süreç, şimdilerde özellikle Suzanne Collins’in Açlık Oyunları’yla genişlettiği kulvardan devam ediyor gibi görünüyor. Yine yüksek bütçeli ve beyazperdenin genç yıldızlarıyla süslenen uyarlama filmlerin de etkisiyle elbette... Bu dönemde yayımlanan romanların da birbirlerine benzer özellikleri var; örneğin, karşımıza çıkan bütün yeni kahramanlar aynı yaştı: “Birçok açıdan değiştiğimiz, dönüştüğümüz, tercihlerimizi temellendirmeye ve neyi sevip neyi sevmediğimizi daha iyi görmeye başladığımız, nereye ait olduğumuzu, burada ne yaptığımızı, nereden gelip nereye gittiğimizi tek bir açıdan değil, farklı açılardan yorumlamaya giriştiğimiz o yaşta, 16 yaşında…”

 

İşte SabitFikir’in bu ayki dosya yazısında Yankı Enki, yakın dönemde yayımlanmış Açlık Oyunları, Uyumsuz, Labirent, Kızıl Yükseliş, Kurucunun Kızı gibi bilimkurgu anlatıların, diğer bir deyişle, genellikle çocukluktan çıkmış ama yetişkin de sayılmayan kahramanların, “yetişkin” gibi davranmak zorunda kaldıkları öykülerin ortak özelliklerinden yola çıkarak şu soruların peşine düşüyor: Bu kitaplar ve filmler, “kurtulmaya çalışan” gençlerin mi, yoksa “kurtarmaya çalışan” gençlerin öykülerini mi anlatıyor? Anlatılarda çoğunlukla oyun temasının işlenmesi, dünyayı kurtarmak gibi ciddi bir konuyu gençlere yüklemenin bir biçimi olabilir mi? Gençlerin politik bir kurtarıcılığa soyunmalarının karşısında, aslında birileri tarafından “maşa” olarak kullanıldıklarını, birtakım planlara alet edildiklerini de iddia etmek mümkün mü?

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.