Büyüdüğü coğrafya insanın kaderini belirler; inancınız, kimliğiniz, beden kuvvetiniz, dünyaya bakış açınız onunla şekillenir. Sevseniz de sevmeseniz de toprağınız hayatınızın bir yerinde sizi çeker. İnsan hikaye arar kendisine, merak eder. Tanışırken ilk sorduğumuz sorulardan biridir "Nerelisin?". Kan çeker deriz, toprağım deriz. Bizim oralıdır; kan bağımız varmışcasına sahip çıkarız gurbet ellerde. Adınızdan ve ne iş yaptığınızdan önce kimliğinizdir memleketiniz.
Karadeniz yaylaları, vadileri, nehirleri, denizi, ağaçlarıyla, horonlarıyla kelimenin tam manasıyla kocamandır. Çoşkuludur insanları, büyük yaşarlar, büyük görürler, şehirde önemsemediğimiz en ufak durumlar orada kocaman olur. İki Karadenizli kadın olan Leyla Çelik'in ve Elif Yıldırım'ın derlediği Yeşilden Maviye Karadeniz'den Kadın Portleri kitabında bu çoşkunun hikayeleri yer alıyor. Karadeniz kadın kimliğine ağırlıklı olarak yer verilen kitapta Karadeniz'in temel ve güncel problemlerine de oldukça değiniliyor.
50 yazarın hikayeleri ve araştırmalarıyla Karadeniz'de kadın olmanın nasıl bir gönül ve beden gücü istediğini anlatan kitapta, Karadeniz kadınından yola çıkarak aslında bu ülkede kadın olmanın yerine, önemine ve zorluklarına değiniliyor. Anlatı ve tanıklıkların ötesinde akademik olarak da bir Karadeniz kaynağı olan kitap, bölgenin dil problemlerinden, Karadeniz müziğinden, kültür kavramının ve aktarımının yanlış anlaşıldığından ve sistemin bu yanlış aktarımı televizyon yoluyla insanların hayatlarına nasıl dayattığından, HES inşaatları ve direnen Karadeniz'den bahsediyor. Hatta hepsinin tarihçesini ve günümüzdeki halini anlatıyor.
Karadeniz fotoğrafları ve Karadeniz'i anlatan şiirlere de yer verilen kitapta tanıkların anlattıkları bazen güldürse dahi genelde hüzünlendiriyor. Tarlada ayrı, evde ayrı çalışan kadınların ülkesi Karadeniz... Hikayesi, Amazon kadınlarına, Medea'lara dokunuyor. Annelerinin, ninenlerinin, komşu kadınlarının hikayelerini paylaşan yazarlar çocukluklarında gördükleri Karadeniz’den ve şehrin çiğliklerinden de bahsediyorlar.
Yeşilden Maviye Karadeniz'den Kadın Portreleri bölgenin yaşantısını, dilini, kültürünü, yaşayışını, dostluklarını ve aşklarını, doğumdan ölüme yaşamın zorluklarını ve keyfini her yazarın kendi dilinin döndüğünce anlattığı, tıpkı Karadeniz gibi çok dilli bir kitap.
Sevdası uğruna kocasını kaçıran ninelerin, hiç kavuşamayan aşıkların, ölmek için eski evine dönmeyi bekleyen annelerin, anneannelerinin babaannelerinin koynunda büyüyen çocukların, ıslık çalarak haberleşen, dağların sınırlarında sırtlarında yükle dolaşan kadınların hikayeleri var kitapta. Hani şunun şurasında beş on yıl sonra hiçbirimizin dinleyemeyeceği, belki bir daha asla anlatılmayacak olan hikayelerin bir derlemesi Yeşilden Maviye Karadeniz'den Kadın Portreleri.
Yeni yorum gönder