Sabitfikir.com'un matbu versiyonu olan SabitFikir dergisinin haziran sayısında dosya konusu, “Barış”.
“Edebiyattan beklediğimiz, kalıcı bir barışa katkıda bulunması ve savaş kültürünün doğallaştırılmasına karşı çıkması. Barış kültürünü yeşertmek için hikayelere ihtiyacımız var. 'Benim kitaplarımı okuyan bir kimsenin savaştan yana tutum alması mümkün değildir,' derken Yaşar Kemal’in vurguladığı tam da budur.”
Barışın kalıcılığının yalnızca anlaşmalarla değil, bir kültür yaratarak sağlanacağının altını çizen A. Ömer Türkeş, yazısında, bunu romanlar üzerinden değerlendiriyor: “Öyle bir XX. yüzyıl yaşandı ki, neredeyse savaşsız geçen tek bir yıl olmadı, ulusların kaderi silah endüstrisinin doymak bilmez açlığına terk edildi. İnsanlık adına geleceğe dair umut tükenmişken bir avuç aydın, yazar ve sanatçı sürgünlüğü, hapisliği, hain damgasını, türlü eziyeti göğüslemek pahasına savaşa 'HAYIR' demiş, en gür ses romanlardan yükselmişti..”
“Hikayelerle barış kültürüne katkıda bulunma”nın gerekliliğini hatırlatan Türkeş, aksi takdirde hikayesiz kalan, bellekleri bastırılan toplumlarda barışın anlamının sadece karşı tarafın imhası ya da en hafif ifadeyle boyun eğdirilmesi olacağını vurguluyor.
SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi halini alan Kararsız Okur infografiği de kapak konusunu destekliyor. Zamana karşı değerini yitirmeyen savaş romanları arasından barışa ulaşmak için okları izleyin! Kararsız Okur'u her zamanki gibi Aysu Önen hazırladı ve Sedat Girgin resimledi.
Güncel “meseleler” ve güvenilir kitap eleştirileri...
Son dönem Türkiye edebiyatının önde gelen yazarlarından Hakan Bıçakcı, çevremizde günden güne sayıları artan AVM'lere dair “Giriş-Dolanma-Çıkış” şeklinde bir “okuma” yaparken; Hakan Günday da Céline'in, bir makine olarak adlandırdığı Gecenin Sonuna Yolculuk kitabından sonra Türkçede yeni yayımlanan Profesör Y ile Konuşmalar'ını ele alıyor: "Çünkü yazmak yetmiyor, demiş Céline. Bir de konuşmak gerekiyor! Artık böyle! Nasıl olsa biri beni satacak, en azından o kişi ben olayım, deyip başlamış konuşmaya.”
Bu ay SabitFikir'de Beat de var! küçük İskender'in bu ayki yazısı Beat kuşağının akla gelen ilk isimlerinden Allen Ginsberg'in Toplu Halüsinasyon kitabı hakkında, Melida Tüzünoğlu da Jack Kerouac'ın Big Sur'unu değerlendiriyor.
11 Mayıs günü Burgazada'da ziyarete açılan müze vesilesiyle Sibel Oral, "Okuma Listesi"nde Sait Faik'i bir kez daha hatırlatıyor: “Sait Faik'i okuyun, yoksa hepiniz deli olacaksınız.” Elif Tanrıyar da Kelebek Etkisi'nde “adalarda geçen macera romanları listesi”yle karşımızda...
SabitFikir'in haziran sayısındaki diğer güncel kitap eleştirileri de şöyle: Alejandro Zambra, Alper Canıgüz, Ümit Bayazoğlu, Dan Brown, Müge İplikçi, Cihan Aktaş, Mihail Bulgakov ve Melike Taşçıoğlu'nun eserlerini güvenilir eleştirmenler Melisa Kesmez, Aysu Önen, Hayati Roman, Yankı Enki, Nazan Maksudyan, Aykut Ertuğrul, Selçuk Uygur ve Özlem Altunok yorumluyor.
Murat Emir Eren bugünlerde yeni gösterime giren Muhteşem Gatsby filminin muhteşem bir edebiyat uyarlaması olup olmadığını sorgularken; Sinan Yusufoğlu da 2013'ün ikinci yarısında “kadraja girecek” romanları sıralıyor. Ferhat Uludere ise yazısında, Murathan Mungan'ın aynı adlı hikayesinden uyarlanan Şahmeran'ın Bacakları oyununu mercek altına alıyor.
Hasan Cömert, Edebiyat Dışı sayfalarında bu ay Berrin Karakaş ile yazar-reklam ilişkisi hakkında konuştu. FikriSabit'in gündeminde ise Kemal Tahir'in kitabından yola çıkarak tefrikalar var. Gölgede Kalanlar'da Ceyhan Usanmaz daha çok Otomatik Portakal'ın yazar
ı olarak tanınan Anthony Burgess'ın diğer eserlerini ele alırken; Dünyadan sayfalarında Mert Tanaydın, J.M. Coetzee ve Jonathan Safran Foer'in eserlerinden hareketle şu soruyu soruyor: “Sahi biz neden insan yemiyoruz?”
Oylum Yılmaz'ın bu ay ŞahaneBirKitap olarak nitelendirdiği kitap da, Hilary Mantel'in Man Booker Ödüllü romanı Ölüleri Getirin.
Şükran Moral'ın, Keşfet bölümünde SabitFikir okurlarına kendi el yazısı ile önerdiği kitap ise Yeni Cüret Çağı.
SabitFikir'in kapak illüstrasyonu Sedat Girgin’e ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil, iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda genç çizerle de karşılaşıyor.
SabitFikir'i nereden bulacağız?
Yayın yönetmenliğini Elif Bereketli'nin yaptığı SabitFikir, Idefix ve Prefix paketleriyle ücretsiz. SabitFikir’in içeriğini ve daha fazlasını www.sabitfikir.com adresinde bulmak mümkün.
SabitFikir ayrıca bugünden itibaren Gezi Parkı Kütüphanesi'nde.
Yeni yorum gönder