Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

“Hani kitap yasağı kalkıyordu?”



Toplam oy: 381

Yeni yargı paketinde eski kitap yasaklarının kalkacağının açıklandığını söyleyen Ağbaba, verdiği soru önergesinde, Adalet Bakanı Ergin’e “Eski yasaklar kalkarken, Anter’in kitabı yasaklandı” dedi.



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in cevaplaması istemiyle verdiği önergede, yasak kitapları sordu.

 

 

 

Ağbaba, önergeye şöyle başladı: “20 Eylül 1992′de Diyarbakır’da uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren yazar Musa Anter’in, 21 yıldır Türkiye’ye girişi yasaklı olan oğlu Anter Anter’in özel izinle babasının mezarını ziyaret ettiği günlerde Musa Anter’in kitaplarına yasak getiriliyor.”

 

 

18 Ocak’ta Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan üçüncü yargı reformu paketinin açıklandığını ifade eden Ağbaba, “Reform olarak açıklanan paket içerisindeki maddelerden biri de  ‘bugüne kadar mahkemelerce alınan kitap ve yayın toplatma ya da yasaklama kararlarının hükümsüz kalacağı’ olarak açıklandı” dedi.

 

 

 

 

“Kitap yasağına kim karar verecek?”

 

 

 

 

Ağbaba, önergede Ergin’e şu soruları yöneltti:

 

 


Türkiye’de bugüne kadar yasaklanan veya toplatılan kitap sayısı kaçtır?

 

 

En çok kitapları yasaklanan ve toplatılan yazarlar kimlerdir?

 

Hangi kitapların yasaklılıklarının kaldırılacağına kimler, hangi yöntemle karar verecekler?

 

Konunun uzmanlarından destek alınması düşünülüyor mu?

 

Bir “devrim” gibi açıkladığınız paketin hazırlık aşamasında toplumun hangi kesimlerinden görüş alındı? Görüş alınmamış ise bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

“Kitap yasakları kalktı, yasakları güncelleyeceğiz” demenizin üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen, 1992′de öldürülen Yazar Musa Anter’in kitaplarına yasak getirildiği, yazarın kitaplarını basan Aram Yayınlarına, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “Örgüt propagandası yapmak” suçlaması ile soruşturma açıldığı belirtiliyor. Yargı reformu olarak belirttiğiniz paket ile Anter’in kitaplarının yasaklanması arasında ki “tezatı” nasıl değerlendiriyorsunuz? Güncelleme dediğiniz işlem bu mu?

 

 

 

Kaynak: bianet, Ayça Söylemez

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.