Usta yazar Rıfat Ilgaz'ın sağlığında oğlu Aydın Ilgaz ile birlikte kurduğu Çınar Yayınları, yazarın tüm yapıtlarını yeniden basmak için İş Bankası Kültür Yayınları'yla bir işbirliğine imza attı. Daha önce Çınar Yayınları tarafından yayımlanan bu 48 kitabın yeniden basımları, Rıfat Ilgaz’ın yüzüncü doğum yılı olan 2011 yılının eylül ayında tamamlanacak. Bunlardan yedi adeti önümüzdeki günlerde başlayacak olan TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nda ilk kez görücüye çıkacak, bu yılsonuna dek ise 14 adet Rıfat Ilgaz kitabı İş Bankası-Çınar ortak logosuyla raflardaki yerini alacak.
KUVVETLİ DAĞITIM VE BASKI İMKANLARI
Dün basın toplantısında konuşan Doğan Hızlan, “Ülkemin esenliği için her yazdığına önem verdiğim bir yazarın, İş Bankası gibi dağıtım ve baskı imkanları hayli kuvvetli olan bir yayınevince tekrar basılması mutluluk verici. Aydın Ilgaz gibi vefalı bir evladın işbirliğiyle hayata geçirilen bu girişim örnek olmalı” derken, İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan, birden fazla yayınevinin işbirliğiyle yapılan kitapların ülkemizde yaygın olmadığına dikkat çekti: “Amacımız Rıfat Ilgaz'ı daha geniş kitlelere ulaştırabilmek. Bu sayede Rıfat Ilgaz yurdumuzun en ücra köşelerinde bile okunabilecek. Her iki yayınevinin de maddi bir beklentisi yok.”
“HABABAM SINIFI'NIN YAZARI” DİYE TANINIR AMA...
Toplantıda sözü son olarak aramızdan 17 yıl önce ayrılan yazar Rıfat Ilgaz'ın oğlu ve Çınar Yayınları'nın sahibi Aydın Ilgaz aldı. Babasının “hastane ve hapishanelerde geçen” yaşamından kesitlerle renklendirdiği konuşmasında Ilgaz, Anadolu'da 15.000 kitabevinin kapatıldığına dikkat çekerek, artık okurlara kitap ulaştırmanın çok zor olduğunu, İş Bankası ile yapılan bu girişim sayesinde Anadolu'nun bozkırlarına dahi kitap ulaştırabilmeyi umduklarını söyledi.
“Babama gelen plaketleri satıp basardık onun kitaplarını. 70’e yakın yapıtı var, hala da basılmamış kitapları vardır. Onu Hababam Sınıfı'nın yazarı diye tanırlar ama o Nazım Hikmet'in de söylediği gibi “Sınıf”ın da ozanıdır” diyen Aydın Ilgaz sözlerini şöyle tamamladı: “Bu işbirliği sayesinde babamın tam 100 yaşına basacağı 7 Mayıs 2011’de İş Kuleleri'nde bir anma etkinliği de düzenleyeceğiz. Bir baba-oğul ilişkisinin geniş bir toplum sorunu olduğunu fark eden İş Bankası Kültür Yayınları ile bu feneri artık birlikte taşıyacağız.”
Haber
Haber
Yorumlar
Yorum Gönder
Diğer Haber Yazıları
İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.
Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.
Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor.
Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.
Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.
Yeni yorum gönder