Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

12'den 12'ye Düşünce ve İfade Özgürlüğü



Toplam oy: 964

Dün gerçekleşen 12'den 12'ye Düşünce ve İfade Özgürlüğü Sempozyumu'nda yazar, çevirmen, eleştirmen ve yayıncılar bir bildiri yayınlayarak, yazar, gazeteci ve akademisyenlerin tutuksuz ve adil yargılanmaları gerektiğini belirttiler.

 

12'den 12'ye Düşünce ve İfade Özgürlüğü sempozyumu yazar, şair, avukat ve gazetecilerin katılımı ile gerçekleşti.

Söze afişte ve yanlarında bulunan boş sandalyenin hapishanedeki arkadaşlarını simgelediğini söyleyerek başlanan sempozyum, PEN Uluslararası Başkanı John Ralston Saul'dan gelen mesajın okunması ile  devam etti. Mesajında "milliyetçilik ve din istismarının veya terör korkusunun ardına saklanabileceklerini sanan" iktidar sahiplerinin yanıldıklarını dile getiren Saul'dan sonra söz, Uluslararası Yayıncılar Birliği adına Norveç'ten gelen William Nygaard'a devredildi. Nygaard, konuşmasında Zarakolu'nun durumu, neden hapiste olduğu, Türkiye'de yayın ve yayınlama özgürlüğüne değindi.

 

 




 

 

Konuşmacılar tarafından, Ahmet Şık ve Nedim Şener'in özgürlüğüne sevinilmemesi aksine utanılması gerektiği çünkü hayatlarından bir sene çalındığı vurgulandı.


Sempozyum, Büşra Ersanlı, Ragıp Zarakolu, Muharrem Erbey, Soner Yalçın, Mahmut Alınak'ın da aralarında bulunduğu hapishanedeki yazar ve gazetecilerin mesajlarının iletilmesi ile devam etti.


Sempozyumun ilk oturumunda söz alan avukatlar Fikret İlkiz, Sabri Kuşkonmaz ve Turgut Kazan, hukuki açıdan düşünce ve ifade özgürlüğünü ele aldı.

12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 askeri darbesinden bugüne kadar ifade özgürlüğü ile ilgili açılan absürd davalara dikkat çeken avukat Fikret İlkiz'den sonra Avukat Turgut Kazan, ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasa ve özel yetkili ağır mahkeme (ÖYM) sistemini ele aldı.

 

 

"İlk kitap basıldığında ilk yasak da ortaya çıktı"

 

 

 

Sempozyumun son oturumunda söz alan Metis Yayınevi'nden Müge Gürsoy Sökmen, 12 Eylül döneminden sonra yayıncılığa başladığını, silah ve kitabın yanyana gösterilerek halkın korkutulduğu bir dönemde kitap kampanyaları yürütürek kitabı geri getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Henry Miller'ın sakıncalı bulunan Oğlak Dönencesi adlı kitabını 30 yayınevi biraraya gelerek bastıklarını, ancak şimdi İmamın Ordusu kitabını basarak aynısını yapamadıklarını çünkü "bu kitabı basmanın 'terör örgütüne yardım yataklık olacağı' söylendi" diyerek açıkladı:

"İnsan yaptığı şeyler için yargılanmaya hazır oluyor ama yapmadıkları için yargılanmak aynı ölçüde kolay değil. Bu durum darbeden 30 yıl sonra bir kez daha kitapların silah sayıldığı bir dehşet ortamına girdiğimizi hatırlattı bize."




Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ise, bütün hayatı boyunca haberleri ve kitaplarından dolayı kendisine açıln davaların meşgul etme ve yıldırma çabası olduğunu söyleyerek "Bunu bildiğimiz sürece direnmek daha kolay ve direnmeliyiz" dedi. Mavioğlu, "ilk kitap basıldığında ilk yasak da ortaya çıktı" diyerek Nazım Hikmet şiirlerinin yasak olduğunu dinleyerek büyüdüğünü, hayatı boyunca en az 3 ya da 4 kitaplığına el konulduğunu söyledi.




12'den 12'ye Düşünce ve İfade Özgürlüğü Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi:

 

 

 

''Günümüzde Türkiye'nin getirildiği noktada demokrasinin varlığı tartışmalı hale gelmiştir. Eleştirel tavır alan yazar ve gazeteciler terör ile bağlantılı ilan edilip tutuklanmakta ya da işsiz bırakılmaktadır. Akademik özerklik yok edilmenin eşiğindedir. Başta yaşama hakkı olmak üzere, en temel insan hakları fütursuzca çiğnenmekte ya da görmezden gelinmektedir.

 

 

 

Biz aşağıda imzası olan yazar, çevirmen, eleştirmen ve yayıncı kuruluşları olarak, Türkiye'de birer yıldırma aracı haline getirilen tutuklamalara son verilmesini, tutuklu yazar ve gazetecilerin derhal tahliye edilmesini, 301 ile TMK (Terörle Mücadele Kanunu) gibi bütün anti-demokratik yasa ve uygulamaların kaldırılmasını, Türk Ceza Kanunu ile Basın Kanunu’nda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun düzenleme yapılarak yazar, gazeteci ve akademisyenlerin tutuksuz ve âdil yargılanmalarını talep ediyoruz.



İfade özgürlüğünün olmadığı bir ülkede düşünce özgürlüğü de yoktur.''



Bilim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (BESAM), Çevirmenler Meslek Birliği (ÇEV-BİR), Edebiyat ve İlim Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (EDİSAM), Kürt Yazarlar Derneği (KYD), Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED), Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye Merkezi, Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi (TEB), Türkiye Edebiyatçılar Derneği (TED), Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Çeviri Derneği, Düşünce Suçuna Karşı Girişim

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.