Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

13. Filmekimi kapsamında 43 film izleyiciyle buluşacak



Toplam oy: 616

Bu yıl 13. kez düzenlenen Filmekimi'nin İstanbul ayağı 11-17 Ekim tarihlerinde yapılacak. Filmekimi, bu yıl da sinema keyfini Türkiye'nin farklı şehirlerine taşımaya devam edecek.

 

Filmekimi'nin 13'üncüsünde prömiyerini Sundance, Berlin, Cannes, Venedik gibi saygın festivallerde yapan, Godard, Cronenberg, Leigh, Loach ve Sissako gibi ustaların son yapıtlarının da aralarında bulunduğu 43 film sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. 11-17 Ekim tarihlerinde, 7 gün boyunca İstanbul'da olacak 13. Filmekimi, Ekim ayı boyunca da Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Urfa ve Trabzon'daki sinema salonlarını ziyaret edecek.

 

İlk kez düzenlendiği 2002 yılından bu yana İstanbullu sinemaseverlerden büyük ilgi gören Filmekimi, geçen yıl 47 bin izleyiciyle buluşmuş, salonlardaki doluluk oranı yüzde 99'a ulaşmıştı.

 

İlk kez Kadıköy'de

 

Bu yıl ekim ayı boyunca birçok şehri gezecek Filmekimi İstanbul'da son yıllarda olduğu gibi Atlas, Beyoğlu ve Nişantaşı Citylife City's sinemalarında düzenlenecek ve bu yıl ilk defa Kadıköy'e de geçecek. Kadıköy Rexx Sineması'nın büyük salonu 11-17 Ekim tarihleri boyunca Filmekimi filmleri için açılacak.

 

Filmekimi, Gaziantep'te 2-9 Kasım tarihleri arasında yapılacak Zeugma Film Festivali'nin de yabancı film programını üstlenecek. Filmekimi, Zeugma Film Festivali ve Kırkayak Kültür Merkezi işbirliğiyle yapılacak gösterimler, 13. Filmekimi paralelinde düzenlenecek.

 

Filmekimi, Ankara Büyülü Fener Kızılay Sineması'nda 10-12 Ekim, İzmir Karaca Sineması'nda 15-19 Ekim, Bursa Cinetech Korupark Sinemaları'nda 17-19 Ekim, Diyarbakır N-City AVM Avşar Sinemaları'nda 24-26 Ekim, Urfa Emek Sineması'nda 24-26 Ekim ve Trabzon Lara Sinemaları'nda 31 Ekim- 2 Kasım'da yapılacak.

 

Filmekimi'nin İstanbul gösterimlerinin biletleri, 27 Eylül Cumartesi günü 10.30'dan itibaren, Biletix satış noktaları, Biletix internet sitesi (biletix.com), Biletix çağrı merkezi (216 556 98 00) ile Atlas ve Rexx sinemalarında kurulacak gişelerden satın alınabilecek.

 

Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Urfa ve Trabzon'da gösterimlerinin biletleri ayrıca gösterimler başlamadan bir hafta önce sinemalarda kurulacak gişelerden temin edilebilecek.

 

Lale Kart üyeleri için ön satış dönemi 24 Eylül'de başlıyor: Siyah Lale Kart üyeleri 24 Eylül Çarşamba, Beyaz, Kırmızı ve Sarı Lale Kart üyeleri 25 Eylül Perşembe ve 26 Eylül Cuma günlerinde özel indirimlerle biletlerini alabilecek.

 

Festivalin "edebi" filmleri

 

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence / İnsanları Seyreden Güvercin - Roy Andersson

 

Adı çoğu zaman Ingmar Bergman ile anılan, İsveç sinemasının usta yönetmeni Roy Andersson, İkinci Kattan Şarkılar (2000) ve Siz, Yaşayanlar'ın (2007) ardından “Yaşayanlar Üçlemesi”ni tamamlıyor. Dünya prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali'nde festivalin büyük ödülü olan Altın Aslan'ı kazanan İnsanları Seyreden Güvercin / En duva satt på en gren och funderade på tillvaron / A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence basın gösteriminde de ayakta alkışlandı. Çağdaş zamanların Don Kişot ve Sanço Panza'sı gibi iki gezgin satıcıyı izleyen film, günümüzün, geçmişin ve geleceğin karmakarışık dünyasına bir bakış atıyor, bize yaşamın ihtişamını, insanoğlunun kırılganlığını, içimizdeki mizahı hatırlatıyor; tıpkı bir dalın üzerinden bizleri gözleyen bir güvercin gibi. Filmin adı, Brueghel'in Kardaki Avcılar tablosundan geliyor. Tabloda dala tünemiş güvercinler, tepeden aşağıdaki insanları izliyor. Dostoyevski'den ve Homer'in Odysseia'ındaki çizgisel olmayan anlatımdan esinlenen Roy Andersson, filmi ve filmin adı hakkında şunları söylüyor: “İnsanlar ve yaptıkları (delilikleri, kibirleri, aceleleri) güvercini şaşırtıyor; güvercin de bu olan bitene bir anlam vermeye çalışıyor. ‘Yaşayanlar Üçlemesi'nin bu son filminde sıradan ve elzem arasında, komik ile trajik arasında, varoluşun diyalektik ve devinen doğasını göstermek için bir gerilim yaratmaya çalıştım.”

 

 

Retour á Ithaque / Havana'ya Dönüş – Laurent Cantet

 

Laurent Cantet'nin ilk gösterimini Venedik Film Festivali'nde yapan ve Venedik Günleri büyük ödülünü kazanan son filmi Havana'ya Dönüş, İspanya'da sürgünde geçirdiği 16 yıldan sonra memleketi Havana'ya dönen bir adamın arkadaşlarıyla günbatımından şafağa birlikte geçirdiği zamanı gözlemliyor. Bu beş arkadaş gençliklerini, sırlarını, umutlarını anımsarlarken Küba'nın gerçekliklerini de tartışıyorlar. Havana'ya Dönüş'ün senaryosu, Küba'nın en saygın romancısı Leonardo Padura ile Altın Palmiye'li Entre les murs / Sınıf ve Foxfire / Can Ateşi filmleriyle tanıdığımız yönetmen Laurent Cantet tarafından yazıldı. Cantet, daha önce Filmekimi'nde gösterilen Havana'da Yedi Gün filminin de bir bölümünün yönetmenliğini üstlenmişti. Filme Venedik Günleri büyük ödülünü layık gören jürinin karar gerekçesi ise şöyle: “Sınırlı zaman ve mekâna rağmen yönetmen geçmişin sırlarını hem duygusal hem de karmaşık bir yolla başarıyla ele alıyor.”

 

 

New York'a Hoş Geldiniz / Welcome to New York – Abel Ferrara

 

“Onu kimin öldürdüğünü biliyorum!” demişti Abel Ferrara İtalyan gazetecilere Pasolini'nin son günlerini anlattığı filmini bitirince. Şair, yönetmen, gazeteci ve aydın Pier Paolo Pasolini, İtalyan sanat ve siyaset çevrelerinin en tanınmış ve aynı zamanda en tartışılan isimlerinden biriydi. 1975'te öldürüldüğünden bu yana ne gerçek katil belirlendi ne de cezalandırıldı. Abel Ferrara, siyaset ve sinema tarihini bir arada ele aldığı filminde işte bu karanlık olaya ışık tutmaya çalışıyor. Dünya prömiyeri Venedik Film Festivali'nde yapılan belgeselvari filmin oyuncu kadrosunda Pasolini'yi canlandıran Willem Dafoe dışında Maria de Medeiros da yer alıyor. Abel Ferrara'nın Filmekimi programında bir filmi daha var: Dominique Strauss-Kahn'ın hayatından esinlenen ve başrolünde Gerard Depardieu'nün yer aldığı Welcome to New York.

 

Filmekimi programındaki filmlerin listesi

 

Ayrı Dünyalar / Inbetween Worlds / Feo Aladag / Almanya 

 

Seni Seviyorum Rio / Rio, I Love You / Vicente Amorim, Guillermo Arriaga, Stephan Elliott, Im Sang-soo, Nadine Labaki, Fernando Meirelles, Carlos Saldanha, Paolo Sorrentino, John Turturro, Andrucha Waddington / Brezilya-ABD 

 

İnsanları Seyreden Güvercin / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence / Roy Andersson / İsveç 

 

Karda Bir Beyaz Kuş / White Bird in a Blizzard / Gregg Araki / ABD 

 

Dönüş / The Turning / Tony Ayres, Robert Connolly, Claire McCarthy, Stephen Page, Simon Stone, Warwick Thornton, Mia Wasikowska, David Wenham / Avustralya 

 

Saraybosna'nın Köprüleri / Bridges of Sarajevo / Aïda Begic, Leonardo Di Costanzo, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vicenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perisic, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec, Teresa Villaverde / Fransa-Bosna Hersek-İsviçre-İtalya-Portekiz-Bulgaristan 

 

Aşkın Halleri / The Disappearance of Eleanor Rigby: Them / Ned Benson / ABD 

Çile / Kreuzweg / Stations of the Cross / Dietrich Brüggemann / Almanya 

 

Kök / I Origins / Mike Cahill / ABD 

 

İlk Güreşte Aşk / Love at First Fight / Thomas Cailley / Fransa 

 

Havana'ya Dönüş / Return to Ithaca / Laurent Cantet / Fransa 

 

Whiplash / Damien Chazelle / ABD 

 

Palo Alto / Gia Coppola / ABD 

 

Yıldız Haritası / Maps to the Stars / David Cronenberg / Fransa-Kanada-Almanya 

 

İki Gün, Bir Gece / Two Days, One Night / Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne / Belçika-İtalya-Fransa 

 

Mommy / Xavier Dolan / Kanada 

 

Jersey Boys / Clint Eastwood / ABD 

 

Björk: Biophilia Live / Nick Fenton, Peter Strickland / İngiltere 

 

Pasolini / Abel Ferrara / Fransa-Belçika-İtalya 

 

New York'a Hoş Geldiniz / Welcome to New York / Abel Ferrara / 

 

Geronimo / Tony Gatlif / Fransa 

 

Dile Veda / Goodbye to Language / Jean-Luc Godard / Fransa 

 

Çılgın Aşk / Amour fou / Jessica Hausner / Avusturya-Luxemburg-Almanya 

 

Arayış / The Search / Michel Hazanavicius / Fransa-Gürcistan 

 

Soğuk Cennet / Snow in Paradise / Andrew Hulme / İngiltere 

 

Dingin Sular / Still the Water / Naomi Kawase / Japonya-Fransa-İspanya 

 

Bire Bir / One on One / Kim Ki-duk / Güney Kore 

 

Bay Turner / Mr. Turner / Mike Leigh / İngiltere 

 

Çocukluk / Boyhood / Richard Linklater / ABD 

 

Özgürlük Dansı / Jimmy's Hall / Ken Loach / İngiltere-İrlanda-Fransa 

 

Buz, Kar ve İntikam / In Order of Disappearance/ Hans Petter Moland / Norveç 

 

Beyaz Tanrı / White God / Kornél Mundruczo / Macaristan-Almanya-İsveç 

 

Mısır Adası / Corn Island / George Ovashvili / Gürcistan-Almanya-Fransa 

 

Turist / Force Majeur / Ruben Östlund / İsveç-Danimarka-Norveç 

 

Issız Toprak / Young Ones / Jake Paltrow / ABD 

 

Kirli Para / The Drop / Michael R. Roskam / ABD 

 

Mucizeler / Le meraviglie / The Wonders / Alice Rohrwacher / İtalya-İsviçre-Almanya 

 

Mezara Kadar / A Hard Day / Kim Seong-hun / Güney Kore 

 

Timbuktu / Abderrahmane Sissako / Fransa-Moritanya 

 

Miss Julie / Liv Ullmann / Norveç-İngiltere 

 

İnsan Sermayesi / Human Capital / Paolo Virzì / İtalya-Fransa 

 

Yuvaya Dönüş / Coming Home / Zhang Yimou / Çin 

 

Leviathan / Andrey Zvyagintsev / Rusya 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.