Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

1970'lerin kayıp gölgeleri, SALT Beyoğlu'nda



Toplam oy: 725

Vahap Avşar’ın AND Yayınevi’nin kartpostal arşivinden seçili fotoğraflardan oluşan Kayıp Gölgeler sergisi, 11 Ağustos’ta SALT Beyoğlu’nda açıldı. Sergiyi 27 Eylül'e kadar gezmek mümkün.

 

1990’ların başlarından itibaren yayınevinin afişlerini farklı işlerinde kullanan Avşar, AND’ın kapsamlı bir kartpostal envanterine sahip olan koleksiyonunu 2010’da satın almıştı. Buluntu imge ve temsiliyet üzerine 25 yıldır çalışan sanatçı, kabul görmemiş, hiç mizanpajı ya da baskısı yapılmamış binlerce imge arasından sergide 50 fotoğraf sunuyor. Orijinal filmlerden büyük boyutta basılan fotoğraflar, dayanırlığı yüksek, kendisini taşıyabilir nitelikteki 25 ünitede önlü arkalı şekilde yer alıyor. Üniteler, duvardan bağımsız olarak bir “imge ormanı” oluşturmak üzere, 1968’de mimar Lina Bo Bardi’nin São Paulo Sanat Müzesi için tasarladığı sergileme elemanlarının benzeri beton bazalarda duruyor.

 

 

Kayıp Gölgeler, aile üyelerine, dostlara, sevgililere seyahatten, askerden, uzak diyarlardan manzaralar ya da duruma özel manidar görüntüler içeren kartpostal yollama alışkanlığının son demlerinin yaşandığı 1970’lerin sonları ve 1980’lerin başlarına, yani operatörsüz direkt arama ve internet çağının öncesine denk düşüyor. Fotoğraflardan, dönemin sembolleri, giysileri, töreleri, iktisadi ve hatta siyasi durumları okunabiliyor. O yılların gergin siyasi ortamı ve ardından 12 Eylül Darbesi’nin getirdiği korkulu dönem sırasında, coğrafyaya bir “açık stüdyo” gibi değinilmesi şaşırtıcı... 

 

Vahap Avşar'a dair...

 

Vahap Avşar’ın kişisel sergileri arasında Kara Albüm (Rampa, İstanbul, 2013); iBerlin (TANAS, Berlin, 2012); Noneisafe (Charles Bank Gallery, New York, 2011); Vahap Avşar (Rampa, İstanbul, 2010); Come Who Ever You Are (W139, Amsterdam, 1993) ve Myths (Galeri Zon, Ankara, 1991) yer alıyor. Sanatçının yakın zamanda katıldığı karma program ve sergilerden bazıları ise şunlar: Uluslararası Sanatçı Filmleri (Whitechapel Gallery, Londra, 2015); Uluslararası Sanatçı Filmleri (İstanbul Modern, İstanbul, 2015); Too early, too late (Pinacoteca, Bologna, 2015); Zwölf im Zwölften (TANAS, Berlin, 2011); İkinci Sergi (ARTER, İstanbul, 2010)

 

Avşar, New York ve İstanbul’da yaşamakta ve çalışmaktadır.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.