Açlığın Şarkısı, yazarın annesinin yaşamından esinlenerek kaleme aldığı bir roman. On yaşlarındaki Ethel'in hikâyesiyle roman başlarken, karşımızda Fransa'nın sömürgesi Mauritius Adası'ndan Paris'e gelen soylu bir ailenin tablosu çıkar. Şaşaalı, gösterişli, lüks içinde bir hayat. 1930'ların Paris'i. Sömürgelerin, sömürgeciliğin görkemi kendini hâlâ güçlü biçimde hissettirmektedir. Biz de dünyayı ve bu geniş ailenin yaşamını, farklı şahsiyetlerini, soylulardan, burjuvalardan, sanatçı ve aydınlardan oluşan çevrelerini bu küçük kızın gözlerinden izleriz. Ama bir yandan da İkinci Dünya Savaşı'nın ve Nazizmin ayak sesleri tüm Avrupa'da işitilmektedir. Ethel büyüdükçe, dünyanın yaklaşan kâbusunu, kendi ailesi içindeki sorun ve çelişkileri, anne babasının ayrılma eşiğindeki ilişkilerini, kendi okul yaşamındaki, ilk arkadaşlıklarındaki sorunları sessizce göğüslemeye uğraşır. Yakın çevresinin vurdumduymazlığı, aymazlığı, hatta Hitler hayranlığı çocukluktan genç kızlığa yol alan Ethel'i şaşkınlığa boğar. Derken, Nazi rejimi bütün boğuculuğuyla Fransa'nın üzerine çökerken, birçok zengin aile gibi Ethel'in ailesi de çoktan iflasın eşiğine gelmiş, Paris'i terk edip sefaletin, açlığın ellerine düşmüştür... İşte bu koşullarda ayakta kalmaya, kırgınlıklarını, kırılganlıklarını onararak dünyayla yeniden bağlar kurmaya, aşkı tanımaya çalışan Ethel'in hikâyesi, bütün umutları ellerinden zorla sökülüp alınarak savaşın sunağında kurban edilmiş bir gençliğin öfkesinin şarkısıdır...
“Bu hikâyeyi yirmi yaşında istemeden kahraman olan bir genç kızın anısına yazdım” der Le Clézio, Rimbaud'nun “Açlık Bayramı” şiiriyle başlayan ve Ravel'in Bolero'sunun son notalarıyla kapanan Açlığın Şarkısı'nda.
1940 doğumlu Fransız yazar J.M.G. Le Clézio 2008 Nobel Edebiyat Ödülü sahibidir.
İlk kitabı Le Procès-verbal (Tutanak, İletişim Yayınevi) 1963 yılında yayımlanmış ve Renaudot Ödülü'nü almıştır. 1980'de Désert (Çöl, Can Yayınları) adlı romanıyla Fransız Akademisi tarafından Paul-Morand Ödülü'ne layık görülmüş ve 1994 yılında “Yaşayan En Büyük Fransız Yazar” seçilmiştir. Çok sayıda roman, hikâye ve deneme kitabı bulunan yazarın Türkçede -yukarda belirtilenlerden başka- Göçmen Yıldızı (Can Yayınları), Altın Balık (Can Yayınları), Okyanus Kokusu ve Angoli Mala (Can Yayınları), Ourania (Turkuvaz Kitap) adlı eserleri de bulunmaktadır. Açlık Şarkısı yazarın 2008 tarihli son romanı olup, yayımlanmasından birkaç gün sonra 2008 Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştır.
Haber
Haber
2008 Nobel Edebiyat Ödülü Sahibi J.M.G. Le Clézio’nun yeni romanı Açlığın Şarkısı Turkuvaz Kitap’tan çıktı!
Yorumlar
Yorum Gönder
Diğer Haber Yazıları
İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.
Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.
Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor.
Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.
Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.
Yeni yorum gönder