Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

2012'ye damgasını vuran kadın yazarlar



Toplam oy: 1009

Çok ses getiren bir erotik roman, Man Booker sahibi tarihli yüklü bir başkası, bir bireysel yayıncılık başarısı ve nicesi... Guardian'a göre bu yıl kadın yazarlar edebiyat dünyasında çok ses getirdiler!

 

 

 

 

E.L. James

 

 

 

 

 

 

 

 

Dört yıl önce Stephenie Meyer'ın Alacakaranlık serisinden etkilenerek kendi yazılarını internet sitesi üzerinden yazmaya başlayan James, vampir Edward ve sevgilisi Bella'yı bir iş adamı ve üniversiteden yeni mezun olmuş toy genç kız olarak değiştirerek hikayeyi devam ettirdi. Elbette o dönemde Alacakaranlık serisinin popülaritesinden etkilenerek yazılmış yüzlerce roman vardı, ama Avusturalyalı ufak bir yayınevi, James'in yazdıklarını e-kitap olarak yayımlamasını önerdi. Bunun üzerine kitabın kulaktan kulağa konuşulması Random House tarafından öğrenilince E.L. James'in bir anda yıldızı parladı ve New York Times'ın çok satanlar listesine uzanan yolculuğu başladı. Harry Potter serisi ve Da Vinci Şifresi'nde olduğu gibi, normalde kitaplara ilgi duymayan insanların bile kitapçılara koşarak satın aldıkları Grinin Elli Tonu, “Bu kitap da neyin nesiymiş?” diyenler sayesinde E.L. James'e müthiş bir başarı kazandırdı.Bir yıl içerisinde James'in hayalleri gerçeğe dönüşürken, kitabın pek çok parodisi ve taklidi de ortaya çıktı.

 

 

 

 


 

 

 

Hilary Mantel

 

 

 

 

 

 

 

 

Man Booker ödülü, bir yazarı ünlü yapmaz, ancak bu ünü fazlasıyla pekiştirir. Hilary Mantel, 2009 yılında Kurtlar Hanedanı ile kazandığı ödülün ardından, bu yıl da Man Booker'ı kazanarak büyük sükse yaptı. Bedeni Terbiye Et (Bring Up the Bodies) romanıyla, 35 yıllık yazarlık kariyerinin en temiz işlerinden birini çıkaran Mantel, İngiltere'nin en önemli kadın yazarlarından biri. “Bu ödül için yirmi yıl beklersiniz ve sonra bir bakmışsınız iki tanesi üst üste gelmiş,” diyerek ödülünü kabul eden yazar, her biri birbirinden farklı üslüplarda yazdığı romanlarıyla yayıncılarını da her daim şaşırttı.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

J.K. Rowling

 

 

 

 

 

 

 

 

2012 yılının en büyük edebiyat hadiselerinden biri olan Rastlantısal Boşluk (The Casual Vacancy) için pek çok gazeteci, kitabın okurla buluşacağı 27 Eylül tarihinden önce kitaba ulaşabilmek için anlaşmalar imzaladı. Rowling'in romanları büyüyen pek çok 'yetişkin'e hitap eden bir romandı beklenilen. Şu ana dek eleştirmenlerden gelen tepkiler gibi, okurların da kitap hakkındaki görüşleri karışık olsa dahi, J.K. Rowling bu yıl da yaptı yapacağını ve milyonlarca kitap satışı yaparak yetişkin edebiyatında da başarılı olabileceğinin sinyallerini verdi. Her ne kadar bir süre önce katıldığı bir söyleşide, bir sonraki kitabının küçük çocuklara yönelik olacağını söylese de...

 

 

 

 


 

 

 

Kate Mosse

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yıl çok konuşulan bir başka isim de Kate Mosse'tu. Orange roman ödülünün fahri kurucularından olan Mosse, 37 dile çevrilen romanı Labirent ile müthiş bir okur kitlesine sahip. Bu yıl İngiltere'de yerel bir televizyon kanalında romandan uyarlanan dizi merakla bekleniyor. Orange'la yollarını ayıracağı haberi bu yıl basının çok ilgisini çekti, ancak yazar bu ayrılığın bir kırgınlıkla gerçekleşmediğini belirtti.

 

 

 

 


 

 

 

Julia Donaldson

 

 

 

 

 

 

Tostoraman isimli çocuk kitabı başta olmak üzere, pek çok sevilen kitabın yazarı olan Donaldson, bu yılını yerel kütüphanelerin geliştirilmesine ayırmasının yanısıra, çocuk edebiyatında oldukça prestijli bir ödül olan Children's Laureate'in de sahibi oldu. Yıl boyunca yaklaşık 40 kütüphaneyi ziyaret ederek, okul çağındaki çocuklarla sohbet eden, gittiği yerlerde yerel kanallara röportajlar vererek kütüphanelerin kapatılmaması için mesaj veren ve bu hususta yazdığı blogunu sık sık güncelleyen yazarın, 2012 yılında güzel değişimler için çok emek verdiği ortada.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Amanda Hocking

 

 

 

 

 

 

 

 

Şu sıralarda Amazon'un çok satanlar listelerine bir göz atarsanız, Amanda Hocking'in adını fark edeceksiniz. Bireysel yayıncılığın hız kazanmasıyla beraber, 2010 yılında 'edebiyat dünyasının altını üstüne getirmeye' and içmiş olan Hocking, yayıncılar tarafından defalarca geri çevrilen romanı Yükselti'yi (Ascend) Amazon'da parça parça yüklemeye başlar. Fiyatı oldukça düşük tutan yazar, bu yıla dek  bir buçuk milyon kopya satarak, 3 milyon dolara yakın para kazandı ve nihayetinde bir yayıneviyle anlaştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DDD

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.