Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

2014'te neler oldu? (1)



Toplam oy: 1298
2014'ün bitmesine günler kaldı. Büyük bir coşkuyla karşıladığımız bu yıl, edebiyat dünyasına neler getirdi? Sizler için derledik ve iki parça halinde, peyderpey yayınlayacağız. İşte ilk kısım!

Gabo'nun anısına...

 

Aramızdan ayrılanlar:

 

5 Nisan: Lösemi tedavisi görmekte olan Amerikalı yazar Peter Matthiessen hayatını kaybetti. Kendisi aynı zamanda The Paris Review'un kurucularındandı.

 

17 Nisan: Nobel ödüllü dünyaca ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez 87 yaşında evinde vefat etti. İsteği üzerine yakıldı ve külleri yazarın hayatını geçirdiği iki ülke olan Kolombiya ve Meksika'ya saçıldı.

 

 

7 Mayıs: Özellikle sol hareketinin önemli isimlerinden olan yazar, çevirmen, yayıncı Orhan Suda aramızdan ayrıldı.

 

30 Mayıs: Amerika'daki ırkçı yasaların feshine dair önemli protestolarda bulunan şair, yazar Maya Angelou sağlık sorunları nedeniyle 86 yaşında hayatını kaybetti.

 

16 Haziran: Senarist ve yazar Ayşe Şasa kansere yenik düştü.

 

7 Temmuz: Yazdığı Atatürk biyografisiyle tanınan İngiliz tarihçi-yazar Andrew Mango 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.

 

15 Temmuz: Nobel ödüllü, Güney Afrikalı yazar Nadine Gordimer 90 yaşında uykusunda aramızdan ayrıldı.

 

29 Eylül: Köy Enstitüleri'nin yetiştirdiği önemli yazarlardan Talip Apaydın bir süredir bulunduğu hastanede hayatını kaybetti.

 

5 Aralık: 12 şiir kitabı bulunan, Türkçeye Faulkner'in eserlerini, Shakespeare'in sonelerini, eski Mısır, Ortadoğu ve Eskimo şiirlerini kazandıran, Mevlana ve Yunus Emre üzerine kitaplar yazan, eski kültür bakanı Talât Sait Halman, yaşamını yitirdi.

 

 


 

 

Kitapçılar:

 

Sadece kitap sattıkları için piyasayla rekabet edemediklerini açıklayan Penguen Kitabevi'nin Kadıköy şubesi kapandı.

 

Taksim'in simgelerinden biri haline gelen Pandora Kitabevi, bir otelin bulundukları binayı satın alması sonucu taşınma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

 

Her ne kadar çeşitli kampanyalarla ayakta kalmaya çalışsa da İstiklal Caddesi üzerindeki yüksek kira bedellerine dayanamayarak kapatılan Robinson Crusoe 389, Salt Beyoğlu'na taşındı.

 

 


 

 

Yeni kitaplar:

 

Ayfer Tunç edebiyattaki 25. yılını yeni bir kitapla taçlandırdı. Ocak ayında okuyucuyla buluşan kitabının ismi Dünya Ağrısı.

 

İhsan Oktay Anar'ın fantastik üçlemesinin ilk kitabı olan Galiz Kahraman İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.

 

Orhan Pamuk'un uzun zamandır beklenen yeni kitabı Kafamda Bir Tuhaflık Yapı Kredi Yayınları tarafından okuyucuya sunuldu.

 

Charlie Chaplin'in ilk ve tek romanı yayımlandıysa da henüz Türkçeye çevrilmedi. Footlights adlı kitap Chaplin'in ünlü olmadan önce geçirdiği zor günleri yansıtıyor.

 

Agatha Christie'nin ünlü karakteri Hercule Poirot'un maceraları yeniden kaleme alındı. Türk okuyucular için Altın Kitaplar çevirdi hatta kitabın 1. bölümünü internet sitelerinde Monogram Cinayetleri başlığıyla yayımladı.

 

 


 

 

Çeviri dünyası:

 

Haruki Murakami'nin merakla beklenen romanı Renksiz Tasaki'nin Hac Yolculuğu sonbaharda Doğan etiketiyle yayınlandı.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türk Edebiyatının Dışa Açılımı (TEDA) projesi kapsamında 235 Türk esere destek sağladı ve bu eserler 46 ülkede okurla buluştu.

 

Fareler ve İnsanlar Lazcaya çevirilen ikinci roman oldu. Kitap, Lazi Kültür Yayınları tarafından basıldı.

 

İrlandalı yazar Samuel Beckett'in oyunu Krapp'ın Son Bandı Tiflis Tiyatro Festivalinde ilk kez Kürtçe sahnelendi.

 

Orhan Pamuk'un Kar adlı romanının ABD'deki ilk baskısı, Pamuk tarafından imzalanmış ve resimlendirilmiş haliyle 13 bin dolara alıcı buldu.

 

 


 

 

SabitFikir 2014'ün öne çıkan 50 romanını seçti

 

 

Söz konusu liste, bu yıl içinde basılan romanlar arasından hangilerinin öne çıktığını göstermek için hazırlandı. Bu yıla dair bir bellek oluşturmak niyetiyle. Kasım 2013 ile Kasım 2014 tarihleri arasında yayımlanmış bu 50 romanı, 60 isim belirledi. Buna göre, listenin ilk sırasına Kemal Varol'un Haw adlı romanı yerleşti. İkinci sırada Renksiz Tsukuru Tazaki'nin Hac Yılları (Haruki Murakami), üçüncü sırada Dünya Ağrısı (Ayfer Tunç), dördüncü sırada Galîz Kahraman (İhsan Oktay Anar), beşinci sırada ise Deliduman (Emrah Serbes) yer aldı.

 

(Listenin tamamı için tıklayınız.)

 

 


 

 

Uyarlamalar:

 

J.K.Rowling'in kitabı Boş Koltuk'un HBO ve BBC tarafından televizyona uyarlanacağı açıklandı.

 

José Mauro de Vasconcelos'un ünlü eseri Şeker Portakalı, Türkiye'de Mayıs ayında izleyicilerle buluştu.

 

Dan Brown'ın Cehennem'inin sinemaya aktarılacağı duyuruldu. Başrolde yine Tom Hanks'in olacağı kesin olmakla beraber İstanbul'da çekilecek sahnelerin tarihleri henüz açıklanmadı.

 

Dünya edebiyatının en önemli kitaplarından biri sayılan, Saint-Exupéry'in Küçük Prens'inin yeni uyarlamasından ilk fragman yayınlandı.

 

Philip K. Dick'in aynı ismi taşıyan eserinden sinemaya aktarılan Azınlık Raporu'nun televizyona da taşınacağı bildirildi.

 

Chuck Palahniuk'un Çarpışma Partisi isimli eserinin James Franco tarafından beyazperdeye uyarlanacağı açıklandı.

 

TRT'de yayınlanan dizi Yedi Güzel Adam, Maraşlı edebiyatçılardan esinlendi.

 

Nazım Hikmet'in Salkımsöğüt isimli şiiri illüstratör Ethem Onur Bilgiç tarafından animasyon oldu. Film, 15. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali'nde ve 21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Animasyon ödülünü kazandı.

 

Kırımlı yazar Cengiz Dağcı'nın Korkunç Yıllar isimli romanından beyazperdeye aktarılan ve 2. Dünya Savaşı sırasında Alman esir kamplarında rehin alınan Tatarlı esirlerinden yaşadıklarını anlatan Kırımlı, Aralıkta vizyona girdi.

 

 


 

 

* Görseller: Can Çetinkaya (Gabriel Garcia Marquez görseli), Mert Tugen (Kafamda Bir Tuhaflık), Ethem Onur Bilgiç (Salkımsöğüt)

 


 

* Derlemenin ikinci kısmı için tıklayınız.

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.