Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

2015'te neler oldu? (2)



Toplam oy: 261
2015'in bitmesine günler kaldı. Büyük bir coşkuyla karşıladığımız bu yıl, edebiyat dünyasına neler getirdi? Sizler için derledik ve iki parça halinde, peyderpey yayınlayacağız. İşte ikinci kısım!

Yayınlar, yayınevleri, kitapçılar

 

‐ 2012'den bu yana iki ayda bir yayınlanan Sarnıç Öykü, yayın hayatına son verdiğini duyurdu. Neslihan Önderoğlu ve Faruk Duman imzalı bildiride, "Özellikle renkli baskıyla artan maliyetler, dağıtım sorunları, bakanlığın kestiği abonelik vs. gibi bu ülkede her edebiyat dergisinin makûs talihi haline gelen sıkıntılar bizim de belimizi büktü. Bu nedenle artık Sarnıç Öykü’yü yayınlayamayacağız," ifadeleri yer aldı

‐ Everest Yayınları eylül itibariyle, Cem İleri, Mehmet Said Aydın, Cem Alpan, Didem Ünal ve Başak Güntekin'in editörlüğünde, Kitapperest adıyla ücretsiz bir kitap bülteni yayınlamaya başladı.

‐ Ocak 2009'da açılan İstinye Park'taki ilk mağazasını, Kasım 2013'te kapatmak zorunda kalan Tırtıl Kids Kitabevi, Uniq İstanbul Kültür Sanat Merkezi'nde yeniden açıldı. Yabancı dillerde çocuk kitapları konsepti de bulunan Tırtıl Kids, Ekim 2013'te sevenlerine "Acımasız kiralar, orantısız rekabet ortamı yüzünden ayakta kalmakta çok zorlanır olduk. İstinye Park'tan istediğimiz desteğe maalesef olumsuz yanıt aldık. Bu yüzden ekim ayı sonu itibariyle mağazasız kalıyoruz. Gücümüzü toplayıp tekrar bir araya gelebilirsek ne mutlu bize," sözleriyle veda etmişti.

‐ Oblomov Kitap yayın hayatına merhaba diyor. Gayeleri ise tür ayrımı yapmaksızın, bazen hınzır, bazen anlaşılmaz, bazen tuhaf, bazense bir-oturuşta-okumalık kitaplar basarak dünyanın dört bir yanından nitelikli eserleri okurla buluşturmak.

 

 

Etkinlikler

 

 

- Boğaziçi Üniversitesi'nin uluslararası misafir programı Boğaziçi Chronicles'ın 2015 yılındaki ilk konuğu ünlü yazar ve okuyucu Alberto Manguel oldu. Manguel, "Borges, Kütüphaneler ve Okumanın Keyfi" başlıklı söyleşide moderatör Meltem Gürle ve katılımcıların sorularını yanıtlarken, ünlü yazar Jorge Luis Borges'le geçirdiği yıllar, kitap dünyası, okuyucu olmanın gücü ve sansür üzerine açıklamalarda bulundu.

- 14 Şubat Dünya Öykü Günü'nün İstanbul kutlaması bu sene Heybeliada Ruhban Okulu'nda yapıldı. Bir Öykü Şenliği olarak düzenlenen etkinliğin ev sahipliğini ise Heybeliada Halk Kütüphanesini Koruma Girişimi yaptı.

- Sloven filozof Slavoj Zizek, yeni kitabı Hiçten Az'ı anlatmak için İstanbul Modern’de okurlarla 25 Temmuz’da bir araya geldi.

- Pera Palace Hotel Jumeirah, ünlü yazar Agatha Christie’nin doğumunun 125. yılı şerefine 22-24 Ekim tarihleri arasında Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan “Kara Hafta İstanbul” etkinliğine ev sahipliği yaptı.

 

 

Festivaller

 

- 9. yılında 9 gün kapılarını açmaya karar veren Çukurova Kitap Fuarı, 9-17 Ocak tarihlerinde Adana’da gerçekleşti.

- 17 yıldır yapılagelen Altın Portakal Şiir Ödülü ve Sempozyumu Antalya Belediyesinin desteğini çekmesi üzerine yapılamadı.

- 13. Bursa Kitap Fuarı, 14-22 Mart’ta kapılarını açtı. Rekor katılım olan fuarda bu sene Çanakkale’nin ve Haldun Taner’in 100. yılları anılırken, fuardan kısa bir süre önce hayatını kaybeden Yaşar Kemal de unutulmadı.

- 18-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen İzmir Kitap Fuarına bu yıl 400 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katıldı. 150’den fazla kültür etkinliği yapıldı.

- Türkiye’nin ilk uluslararası edebiyat festivali olan İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin (İTEF) yedincisi bu yıl 4-8 Mayıs tarihleri arasında “Şehir ve Sınırlar” başlığı ile düzenlendi.

- Diyarbakır’da TÜYAP kitap fuarı düzenlemezken Büyükşehir Belediyesi 12-17 Mayıs tarihleri arasında 1. Amed Kitap Fuarı’nı düzenledi.

- Karadeniz Bölgesinin ilk kitap fuarı, Samsun’da 18-24 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti.

- 34. İstanbul Kitap Fuarı, 7-15 Kasım arasında “Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak” teması ile gerçekleşti. Bu yılki onur konuğu ise Romanya’ydı.

- İstanbul, 18-27 Aralık 2015 tarihleri arasında Harbiye Askeri Müze’de yeni bir festivale ev sahipliği yaptı: Üç Tutku - Kitap Kahve Çikolata Festivali.

 

 

Ödüller

 

 

- Costa Yılın Kitabı: H is for Hawk, Helen Macdonald

- PEN Duygu Asena Ödülü: Latife Tekin ve Gümüşlük Akademisi

- Folio Ödülü: Aile Hayatı Akhil Sharma

- 19. Aydın Doğan Ödülü: Orhan Pamuk

- Yunus Nadi Roman: Gece Uyurken, Eren Aysan

- Yunus Nadi Öykü: Mübarek Kadınlar, Gaye Boraoğlu

- Sait Faik Hikaye Armağanı: Bizi Çağanoz Diye Biri Öldürdü, Bora Abdo

- Uluslararası Man Booker Ödülü: László Krasznahorkai

- Orhan Kemal Roman Armağanı: Hüsnü Arkan

- Duygu Asena Roman Ödülü: Ağıtın Sonu, Menekşe Toprak

- Metin Altıok Şiir Ödülü: Atların Uykusu, Salih Bolat

- Erdal Öz Edebiyat Ödülü: Orhan Pamuk

- ABD Ulusal Sanat Madalyası: Stephen King

- Nobel Edebiyat Ödülü: Svetlana Aleksiyeviç

- Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü (öykü): Kör Pencerede Uyuyan, B.Nihan Eren

- Goncourt Ödülü: Boussole, Mathias Enard

- Prix Medicis (yabancı roman): Daha, Hakan Günday

 

 


 

 

* Derlemenin ilk kısmı için tıklayınız.

 

* Görseller: (sırasıyla) Serpil Yıldız, Mehmet İnanır

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.