İnkilap Kitabevi'nin yöneticisi Onnik (Orhan) Şenorkyan, 75 yaşında hayatını kaybetti. Şenorkyan'ın cenaze töreni 1 Ekim 2014 Çarşamba günü, saat 13:00'te, Kumkapı Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi'nde yapılacak.
Bab-ı Ali Yokuşu'nun kalan son kitapçılarından İnkilap Kitabevi'nin 64 yıllık çalışanı Onnik Şenorkyan, 2012 yılında gazeteci-yazar İsmail Saymaz ve yayıncı Semih Sökmen ile birlikte Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü'nü almıştı.
1939'da Kumkapı'da doğan Şenorkyan, ilkokulu Mesropyan'da, ortaokulu Bezciyan'da okuduktan sonra eniştesi Garbis Fikri'nin 1927 yılında kurduğu İnkilap Kitabevi'nde çıraklığa başladı. 1950'den itibaren ise kitabevinin çalışanıydı.
"Her kitabın bir alıcısı vardır"
Onnik Şenorkyan, 2012 yılında bianet'ten Nilay Vardar ile yaptığı söyleşide, "Her kitabın bir alıcısı vardır; sabretmek lazım" demişti. Şenorkyan, şöyle konuşmuştu:
"1950'lerde, kitapçıların İstanbul'daki tek merkezi Bâb-ı Âli'de 50-60 kitapçı vardı. Remzi, Cumhuriyet, Halit Polat, İkbal, Siluet, Ahmet Yaşaroğlu, İnsev, Zaman, Gayret, Çığır, Semih Lütfü, Suhulet, Kanaat, İnsel, Atlas... O zamanlar buraları hem yayınevi, hem kitabeviydi. 25 kişi sabahlara kadar kitap basardık. Beş binden aşağı kitap basılmazdı. Nuri Osmaniye Caddesi olduğu gibi matbaaydı. İşte oraya kâğıtlar inerdi, kitap basılırdı. Sonra da buraya gelirdi, satış yapılırdı. Şimdi matbaalar Güneşli'ye kaydı. Kitapçılar da alışveriş merkezlerine. (...) Teker teker gitmeye başladılar ama esas 70'lerden sonra azaldılar. Darbelerden sonra kitabı bitirdiler. Kitap bir 'suç' olarak ortaya çıktı. Bunun da büyük etkisi var."
Söyleşinin tamamını okumak için tıklayınız.
Yeni yorum gönder