Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

7 GÜN, 7 TEPE, 7 ETKİNLİK



Toplam oy: 1183

Komşu Yayınları’nın 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği “Bizans’tan Günümüze İstanbul Şiirleri” adlı etkinlik 1 Eylül’de başlıyor.

İstanbul’un üzerine kurulduğu 7 tepedeki 7 tarihi mekânda düzenlenecek olan etkinliklerin ilki “şair ve şiir hep barıştan yanadır” düsturuyla, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Etkinliğe, aralarında Ahmet Kot, Ali Ural, Egemen Berköz, Orhan Alkaya, Refik Durbaş, Lale Müldür, Küçük İskender ve Günseli İnal'ın da aralarında bulunduğu pek çok şair katılacak.

Perşembe günü Balat Dimitri Kantemir Müzesi'nde Adnan Özer, Altay Öktem, Deniz Durukan, Nurduran Duman, Salih Bolat gibi isimlerin katılımıyla gerçekleşecek ikinci etkinliği, cuma günü Sultanahmet Kızlarağası Medresesi'ndeki, cumartesi ise Beyazıt Çınaraltı'ndaki buluşmalar izleyecek. Etkinlikler, pazar Samatya Meydanı'nda, pazartesi Bozdoğan Kemeri Lale Çay Bahçesi'nde devam edecek ve salı günü Kariye Müzesi Pembe Köşk Aile Çay Bahçesi'nde son bulacak.

Yapılan basın açıklamasında etkinliğin amacı şöyle dile getiriliyor: “2010 Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle, İstanbul’un binlerce yıldır süregelmiş kültür mirasının İstanbullulara, izleyicilere, kültür elçilerine tanıtılması; topraklarımızda gelişen en eski sanat dalları arasında yer alan ve bugün dünya ölçeğinde değeri kabul edilen şiirimizin gücünün yeniden vurgulanması ve Türk dilinin zenginliklerinin tarihin ışığında daha görünür kılınması amacıyla yola çıktığımız etkinlikler süresince, izleyiciler şiir ve müzik dinletileriyle İstanbul için dünden bugüne yazılmış en güzel dizelerle buluşma olanağı bulacak.”

7 Eylül’de sona erecek etkinlikler süresince, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Enver Ercan’ın hazırladığı "Bizans’tan Günümüze İstanbul Şiirleri Antolojisi" de konuklara hediye edilecek. Ercan, etkinlikler boyunca şiirseverlerle buluşacak olan çalışmasını şöyle tanımlıyor: “İstanbul üzerine yazılmış Bizans şiirleri, Divan şiirleri ve Cumhuriyet şiirleri… En kapsamlısı değil bu alandaki antolojilerin, fakat en güncel ve çağdaşı diyebiliriz. Şiirleri seçerken amaç, hem şiirin gelişimi hakkında fikir verebilmek ve şiirin büyük ustalarının ürünlerini sergilemek, hem de İstanbul’un tarihsel, siyasal ve sosyolojik gelişimini, değişimini dizelerde izlemekti.”

Birçok şairin katılacağı etkinliklerde, şiir dinletilerinin yanı sıra şiir tiyatrosu ve bestelenmiş şiirlerden oluşan müzik dinletisi de yer alacak. Her gün saat 17:00’da başlayacak olan programların sunuculuğunu ise Nilüfer Açıkalın yapacak. 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.