Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

8 Mayıs'ta başlayacak İTEF'in detayları belli oldu



Toplam oy: 778

İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin sekizincisi Şehir ve Sesler temasıyla 8-15 Mayıs tarihleri arasında düzenleniyor. Türkiye’nin uluslararası ilk edebiyat festivali olan İTEF, edebiyatseverlere kapılarını bu yıl sekizinci kez açıyor.

 

Everest Yayınları’nın katkılarıyla gerçekleşecek olan açılış törenine Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi ev sahipliği yapacak. İTEF kapsamındaki etkinlikler; festivalin ana mekanları Beyoğlu Belediyesi ve KargArt başta olmak üzere Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi, Erbulak Evi, İtalyan Kültür Merkezi, Kuzguncuk Nail Kitabevi ve Nevmekan'da düzenlenecek.

 

İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin bu yılki programı kapsamında yazar okumaları ve söyleşilerin yanı sıra edebiyat panelleri ve FABİSAD etkinlikleri gerçekleştirilecek. Ayrıca “dijital edebiyat", ”şiir” ve “öykü” etkinlikleri de festival programında yer alacak. Bu yılki temaya uygun olarak edebiyatseverler, etkinliklerden sonra çeşitli müzik dinletilerine ve edebiyat performanslarına ücretsiz olarak katılabilecek.

 

İTEF kapsamında, yerli yazar ve yayıncıların yabancı yayıncılar, editörler, çevirmenler ve yazarlarla işbirliği yapmalarını sağlayan, başvurularını her geçen yıl arttıran Profesyonel Buluşmalar-Fellowship Programı, Yunus Emre Enstitüsü’nün sponsorluğunda Ayrıntı Yayınları, Can Yayınları ve TEAS Yayınevi’nin desteğiyle gerçekleşecek. Yayıncılık profesyonelleri üç gün boyunca yayınevlerini ziyaret ederek Türkiye yayıncılık dünyasını ve Türkçeden diğer dillere çevrilebilecek kitapları yakından tanıma şansı elde edecek.

 

İTEF- İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde dört yıldır devam eden “Yabancı Yazarlar Okullarda” projesi, öğrencilerle dünyanın dört bir yanından gelen yabancı yazarları buluşturmaya devam ediyor. Proje kapsamında, Avustralyalı çocuk yazarı Sussanne Gervay ve Barry Loser serisinin ünlü yazarı Jim Smith Martı Yayınları’nın sponsorluğunda okullarda etkinlikler yapacaklar. Kitap Gezgini kitabıyla büyük beğeni toplayan Mechthild Gläser, Altın Kitaplar’ın desteğiyle öğrencilerle buluşacak. Erdem Çocuk Yayınları tarafından eserleri Türkçeye kazandırılan Suriyeli yazar Gulnar Hajo ve Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi desteğiyle festivale katılan Romanyalı yazar Adina Rosetti de İTEF’in bu yılki çocuk yazarları arasında.

 

 

Festivalin programından öne çıkanlar ise şöyle:

 

8 Mayıs Pazar, Başka Pazar!

8 Mayıs Pazar gününü gelin birbirinden güzel etkinliklerle, dolu dolu, birlikte geçirelim!

 “Sesini duyurabilen gençler” panelinde Epsilon Yayınevi yazarlarının yazma serüvenlerini dinleyin, sonrasında gerçekleşecek panelde severek okuduğunuz OT Dergisi’nin yazarlarıyla tanışın.

Saatler 19:00’u gösterdiğinde sevilen öykücülere kulak verelim. Bora Abdo, Neslihan Önderoğlu ve Sine Ergün, Faruk Duman moderatörlüğünde “öykü”yü konuşacaklar.

21:00’de ünlü tiyatrocu yazar Hakkı Ergök’ün sesinden Tanpınar’ın mektuplarını dinleyelim.

 

Fantastik Edebiyat okurları festivalde bir araya geliyor. 8 Mayıs Pazar akşamı KargArt’ta buluşalım!

8 Mayıs Pazar akşamı KargArt’ta FABİSAD gecesi! Fantazya ve Bilimkurgu Sanatçıları Derneği işbirliğinde düzenlenen etkinliklerde, fantastik edebiyat ve bilimkurgu alanında ürünler veren yazarlar okurlarıyla buluşacak, Türk edebiyatında aykırı sesleri ve çocuk edebiyatında fantazyanın yerini konuşacaklar.

 

“Sesini Duyurabilen Gençler”

Epsilon Yayınevi’nin katkılarıyla gerçekleşecek olan etkinlikte dijital edebiyat platformu olan Wattpad sayesinde seslerini duyurmuş, büyük bir okur kitlesi kazanmış genç yazarlar, yazma deneyimlerini  okurlarıyla paylaşacaklar.

 

“OT”,  İTEF’te! Festivali Yeşillendirmeye geliyor!

2013 yılında “Maksat Yeşillik Olsun” sloganıyla yayın hayatına başlayan, okur kitlesini her geçen gün arttıran OT Dergisi, sağlam yazar kadrosuyla festivali yeşillendirmeye geliyor! Ot editörü Nurhak Kaya’nın moderatörlüğünü yapacağı etkinlikte sevilen yazarlarımız Hakan Bıçakcı, Nermin Yıldırım, Seray Şahiner  ve Sinan Sülün yer alacak.

Kahkahanın sesini biraz açalım!

 

“Tanpınar’ın Mektupları” Okunuyor!

8 Mayıs Pazar gecesi nostaljik yolculuğa hazır olun! 

Etkinlikte yerinizi alın ve Tanpınar’ın mektuplarını bir de “Erken Büyüyen Çocuklar”  romanı ile büyük ilgi gören tiyatrocu yazar Hakkı Ergök’ün sesinden dinleyin.

Etkinlik sonrasında Türkiye’de ilk defa, güncel yazarların en son eserlerini, çok okunan yazarların başyapıtlarını dinleme imkanı sunan “Seslenen Kitap”ın sesli kitap kuponlarını da kazanabilirsiniz.

 

Sevdiğin yazarlarla “Sessiz Sinema” oynamak ister misin?

Aslı Perker ve Başak Sayan'ın kendi takımlarını oluşturarak sessiz sinema oynayacağı ve birbirleriyle rekabet edeceği etkinliklerde edebiyat uyarlaması olan filmler anlatılacak, edebiyatseverler sevdiği yazarın takımında yer alma ve hediye kazanma şansını yakalarken, eğlencenin tadına varacak.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde Buluşuyoruz!

10 Mayıs  ve 11 Mayıs akşamı Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde buluşuyoruz.

Dergâh Yayınları işbirliğinde 10 Mayıs akşamı gerçekleştirilecek etkinlikte Beşir Ayvazoğlu ve Seval Şahin ile birlikte, "Beş Şehir'i yeniden okuyoruz”. O döneme ait görsellerin de gösterileceği etkinlikte buluşalım.

 

Şiir Tutkunları! Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’ndeki Şiir Etkinliğine Davetlisiniz!

11 Mayıs akşamı Atakan Yavuz, Mehmet Erte ve Şeref Bilsel’in Emirhan Oğuz moderatörlüğünde gerçekleştirecekleri, Tanpınar’ın şiirini, şehir ve sesleri konuşacakları etkinliği kaçırmayın.

 

Yabancı Yazarlarımızla Tanışın!

Libris Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen “Elvis Peeters”, Flemish Literature Fund ve Tekin Yayınevi’nin desteğiyle İstanbul’da olacak. Günümüzdeki mülteci sorununu sarsıcı bir şekilde işleyen, geçtiğimiz günlerde raflarda yerini alan Sayısız kitabı ile ilgili konuşacak.

Hem yazar hem müzisyen kimliğiyle festivale katılacak olan Elvis Peeters, Orhan Kemal Roman Ödülü’nün de sahibi olan, şarkılarını severek dinlediğimiz Hüsnü Arkan ile aynı etkinlikte yer alacak.

 

Kitapları birçok dile çevrilen İsveçli polisiye yazarı Emelie Schepp, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’nun ve Zodyak Kitap’ın desteğiyle festivale geliyor! Polisiye edebiyat etkinliğinde ünlü polisiye yazarlarlarımız Algan Sezgintüredi, Ayşe Erbulak ile aynı etkinlikte yer alacak. Schepp, birçok dile çevrilen kitabı Silinmeyen ile ilk kez Türkiyeli okurlarıyla buluşuyor. Emelie Schepp, 3K Günleri kapsamında Erbulak oyunculuk ve yazarlık evinde Ayşe Erbulak’ın konuğu olacak.

 

Eserleri yirminin üzerinde dile çevrilmiş, Doppler kitabıyla tanıdığımız Erlend Loe, NORLA, Norveç Büyükelçiliği ve Yapı Kredi Yayınları’nın desteğiyle İTEF’e katılıyor! Festival kapsamında Loe, Türk edebiyatının önemli temsilcilerinden Hakan Bıçakcı, Hikmet Hükümenoğlu, Tarık Tufan ve Nermin Yıldırım ile çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek.

 

Prix Femina ve The Rooney Ödülleri’nin sahibi Keith Ridgway, İrlanda Edebiyat Fonu(ILE) ve Jaguar Kitap’ın desteğiyle bu yıl İTEF’te! Geçtiğimiz aylarda Türkçe yayımlanan Hawthorn ile Child kitabının sayfalarını yazarıyla birlikte aralamak için yerli ve yabancı yazarlarlarımızla yer alacağı etkinlikleri kaçırmayın!

 

El Hizjra Ödülü’nün sahibi, Ortadoğu uzmanı olan Hollandalı yazar Meltem Halaceli ve Kriz Kervanı kitabıyla insani yardım dünyasının perdelerini aralayan bağımsız gazeteci yazar Linda Polman, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu’nun desteğiyle İTEF’e geliyor! Geçmişi, tarihi, küresel sorunları irdeleyeceğimiz etkinliklerde yazarlarımız Gül İrepoğlu ve Seray Şahiner ile birlikte yer alacaklar.

 

Accabadora romanıyla tüm dünyada büyük ilgi gören, birçok dile çevrilen ve The Dessi, Süper Mondello Ödülleri’nin sahibi  Michela Murgia, Erdem Yayınları’nın ve İtalyan Kültür Merkezi’nin desteğiyle İTEF’te! Edebiyatta kadınların sesine kulak vereceğimiz etkinlikte Michela Murgia, yazarlarımız Aslı Perker ve Sibel Oral ile söyleşi gerçekleştirecek. Ayrıca, Üsküdar Nevmekan’da "kurmacadaki gerçeklik" üzerine Feridun Andaç ile söyleşi gerçekleştirecek.

 

Çıkış romanı ile Booker Ödülü finalisti olan, Düşünce Çetesi ve Tanrı Olmak Güzel kitaplarının yazarı Tibor Fischer,  April Yayınları’nın desteğiyle ilk kez Türkiye’ye geliyor! “Modern çağın” ve günümüz sorunlarının ele alınacağı etkinliklerde konuşacak olan yazar, Uçurtmayı Vurmasınlar kitabıyla büyük bir başarıya imza atan ünlü akademisyen yazar Feride Çiçekoğlu ile aynı sahneyi paylaşacak.

 

Amerika ve Almanya’nın da aralarında olduğu birçok ülkede yayımlanan Kudüs Güzeli kitabının ünlü yazarı Sarit Yishai Levi, İsrail İstanbul Başkonsolosluğu’nun desteğiyle okurlarıyla buluşuyor! Aşkı zengin bir tarihsel arka planda işleyen yazar, bu türün Türk edebiyatındaki en önemli temsilcilerinden Liz Behmoaras ile aynı etkinlikte buluşacak.

 

85’lik çınar, Hans Christian Andersen Ödüllü Çocuk Yazarı Uri Orlev İTEF’te!

Dünyaca ünlü çocuk yazarı Uri Orlev,  İsrail İstanbul Başkonsolosluğu’nun sponsorluğunda Türkiye’ye geliyor. Kitapları 30’dan fazla dile çevrilen Orlev, Çizmeli Kedi Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılıyor.

 

İTEF- Kuzguncuk Nail Kitabevi Buluşmaları Başlıyor!

Festival kapsamında Kuzguncuk Nail Kitabevi’nde üç günlük bir söyleşi serisi gerçekleşecek.

Üç gün boyunca saat üçte başlayacak etkinliklerde yerli ve yabancı yazarlar bir araya gelerek halka açık söyleşiler gerçekleştirecekler. Edebiyatseverler,  Kuzguncuk Nail Kitabevi’nin samimi ortamında ücretsiz olarak etkinliklere katılma ve yazarlarla tanışma fırsatı bulacak.

 

İTEF 2016 antolojisi, festivalle aynı anda takipçileriyle buluşuyor.

UPM-Kymmene Kağıt Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin kağıt sponsorluğunda yayımlanan ulusal ve uluslararası kitap fuarlarında ücretsiz olarak dağıtılan bu antoloji, festival temasına uygun metinlerden oluşan, festivalin kalıcılığını ve üretkenliğini simgeleyen bir kitap olarak tasarlandı. Festival takipçileri antolojiyi ücretsiz olarak etkinlik mekanlarından edinebilecekler.

 

İTEF 2016 YERLİ YAZARLARI:


1. Algan Sezgintüredi

2. Altay Öktem

3. Aslı Perker

4. Atakan Yavuz

5. Ayşe Erbulak Özgürdal

6. Barış Müstecaplıoğlu

7. Başak Sayan

8. Beşir Ayvazoğlu

9. Bora Abdo

10. Defne Ongun Müminoğlu

11. Faruk Duman

12. Feride Çiçekoğlu

13. Feridun Andaç

14.Gözde Kurt

15. Gül İrepoğlu

16. Gülşah Elikbank

17. Hakan Bıçakcı

18. Hakkı Ergök

19. Hikmet Hükümenoğlu

20. Hüsnü Arkan

21- Liz Behmoaras

22. Mehmet Erte

23. Nermin Yıldırım

24. Neslihan Önderoğlu

25. Seran Demiral

26. Seray Şahiner

27. Seval Şahin

28. Sibel Oral

29.Sinan Sülün

30. Sine Ergün

31. Solmaz Kamuran

32. Şeref Bilsel

33. Tarık Tufan

 

 

İTEF 2016 YABANCI YAZARLARI


1. Emelie Schepp - İsveç

2. Michela Murgia  italya

3. Mechthild Glaser  Almanya

4. Adina Rosetti - Romanya

5. Jim Smith İngiltere

6. Susanne Gervay - Avustralya

7. Erlend Loe - Norveç

8. Keith Ridgway - İrlanda

9. Elvis Peeters - Belçika

10. Nicole Van Bael - Belçika

11. Uri Orlev - Polonya/İsrail

12. Frank Schablewski - Almanya

13. Gulnar Hajo - Suriye

14. Meltem Halaceli - Hollanda

15. Linda Polman - Hollanda

16. Tibor Fischer - İngiltere

17. Sarit Yishai Levi-İsrail

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.