''Bir ben uyumadım, Kaç leylim bahar, Hasretinden prangalar eskittim'' veya ''Beşikler vermişim Nuh'a, Salıncaklar, hamaklar, Havva Ana'n dünkü çocuk sayılır, Anadoluyum ben, Tanıyor musun ?'' dizelerini kaleme alan Diyarbakırlı şair Ahmed Arif'in adı, Sur ilçesinde Diyarbakır Kültür ve Sanat Vakfı'nın kullandığı, 300 metrekarelik, 6 odalı geniş avlulu, kentin sivil mimari özelliğini yansıtan eski bir Diyarbakır evinin ''Ahmed Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi''ne dönüştürülmesiyle bir kez daha ölümsüzleşecek.
Müze kütüphanede, Arif'in eserlerinin yanı sıra Diyarbakırlı edebiyatçıların eserleri, sanatsal kişiliklerini yansıtan objeler de sergilenecek. Mekanda ayrıca edebiyat günleri, söyleşi, şiir okumaları gibi etkinlikler de gerçekleştirilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Semra Atınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır Kültür ve Sanat Vakfı tarafından kullanılan yapının Ahmed Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi şekline dönüştürülmesi ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere bir ekiple kente geldiğini söyledi.
Bakanlığın Diyarbakır'da kültürel doku çalışması yürüttüğünü anlatan Atınç, ''Diyarbakır, kültürel birikim açısından çok önemli bir kentimiz, çok sayıda yazar ve şairimiz bulunmakta'' dedi.
Atınç, yurt dışında uygulaması yaygın olan edebiyat müze kütüphanesi oluşturma çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, şöyle konuştu:
''Genel Müdürümüz Prof. Dr. Onur Bilge Kula'nın özgün bir projesidir. Ve burada Diyarbakır ile anılan, bir dönem, daha sonraki dönemlerde de gençliği arkasından sürüklemiş olan ünlü şairimiz Ahmed Arif adına bir edebiyat müze kütüphanesi oluşturacağız. Ancak burada sadece Ahmed Arif ile ilgili eserler değil, Diyarbakır'da yaşamış ya da doğmuş yazar ve şairlerimizin eserlerini de müze kütüphanede toplayacağız. Ayrıca bulabildiğimiz taktirde bu yazar ve şairlerimiz ile ilgili etnografik olmayan sanatsal kişiliklerine yönelik objeleri toplamaya çalışacağız. Onları da burada sergileyeceğiz. Mekan ayrıca bir kültür ve sanat merkezi olarak da görev yapacak. Edebiyat günleri, edebiyat haftaları, söyleşiler, şiir okuma yarışmaları, şiir günleri film günleri düzenleyeceğiz. Burada dijital kütüphane de olacak. Yazar ve şairlerimizin eserlerini katalog bilgilerini, bulabildiklerimizin eserlerinin görüntüleri dijital ortamda izlenebilecek. Müze kütüphane mart ayında hizmete sunulacak.''
-AHMED ARİF-
21 Nisan 1927'de Diyarbakır'da doğan Ahmed Arif Diyarbakır Lisesi mezunu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü'nde okudu. 1940-1955 yılları arasında değişik dergilerde yayınladığı şiirlerinde kullandığı kendine has lirizmi ve hayal gücüyle Türk Edebiyatındaki yerini alan, Türkçeyi en iyi kullanan şairlerden biri olan Arif, şiirlerinin toplandığı tek kitabı ''Hasretinden Prangalar Eskittim'' 1968'de yayınlandı. Eserleri çeşitli sanatçılar tarafından bestelenmiş Arif, 1991 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.
Yeni yorum gönder