Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Ahmet Ümit, Agatha Christie ile komşu oluyor



Toplam oy: 1060

Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden Ahmet Ümit’in ismi, Pera Palace’ın 410 numaralı odasına verildi. Greta Garbo, Ernest Hemingway, Agatha Christie gibi dünyaca ünlü konuklarının ismini odalarında ölümsüzleştiren Pera Palace Hotel Jumeirah tarihinde ilk kez, yaşayan bir Türk yazarın ismini odasına verdi. Üstelik Ahmet Ümit odası Agatha Christie’nin odası ile yan yana…

 

Yazarın el yazmaları, romanlarını yazdığı bilgisayarı ve farklı kişisel eşyalarının yer aldığı Ahmet Ümit odasında, yazarın Beyoğlu'nun En Güzel Abisi adlı kitabında geçen cevşen, Sultan'ı Öldürmek'teki mektup açacağı gibi kitaplarını anımsatan objeleri de bulmak mümkün. Odadaki televizyonda ise Ümit'in eserlerinden yapılan uyarlamalar gösteriliyor.

 

Romanını bu odada yazacak

 

 

Ahmet Ümit şu sıralar üzerinde çalıştığı İttihat ve Terakki Partisi’ni konu alan romanın bir kısmını bu odada yazacak, hatta bu gelecek romanındaki baş karakter Şehsuvar Sami de -tıpkı İttihatçılar gibi- Pera Palas'ta vakit geçirecek ve hatta bu odada kalacak!

 

19. yüzyıldan bu yana İstanbul’un sosyal, kültürel ve sanat hayatının çekim merkezi Pera Palace Hotel Jumeirah, Türkiye'den Ahmet Ümit'i seçmelerinin nedenini şöyle anlatıyor:

 

"Pera Palace kültür dünyasına uzun yıllardır şu ya da bu şekilde hizmet etmiş bir otel. Ancak gerek adının Agatha Christie ile anılması, gerekse Dünya Savaşı'nda pek çok ajanın burada ikamet ettiğinin bilinmesi bu oteli aynı zamanda gizemli bir mekan da yapıyor. Ahmet Ümit gibi polisiye türünde ustalaşmış bir yazarın bu gizeme katkıda bulunacağına inancımız tam."

 

Otelde yapılan basın toplantısında konuşan Ahmet Ümit ise "Benim yazarlık tarihimde Pera Palas’ın önemli bir yeri var. 1996 yılında ilk polisiye romanım Sis ve Gece yayınlandığında basın toplantısını Pera Palas’ta yapmıştım. Yine Agatha’nın Anahtarı adlı kitabıma adını veren öykü bu anıt binada geçiyordu. Ayrıca şu sıralar yazmaya başladığım İttihat ve Terakki romanımın önemli bir kısmı da bu otelde geçecek. Çünkü otel aynı zamanda İttihatçıların da toplandığı bir yerdi. Elbette roman boyunca ben de sıklıkla otelde kalacağım. Bu nedenle Pera Palace Hotel Jumeirah’nın Genel Müdürü Pınar Kartal Timer Hanım, 'Adınızı otelimizin bir odasına vermek istiyoruz' diyerek bu nazik teklifi bana sunduğunda heyecanla kabul ettim. İstanbul’un simgelerinden biri olan anıt bir binada adımın geçiyor olması, üstelik çok sevdiğim yazarlarla birlikte anılacak olmam benim için büyük onur" dedi.

 

Sırada Umberto Eco ve Paulo Coelho odaları var!

 

 

Pera Palace Hotel Genel Müdürü Pınar Kartal Timer, son olarak Umberto Eco ve Paulo Coelho'nun otelde kaldığını ve bu iki isme de kendileri adına bir oda açılması konusunda teklif götürdüklerini söyledi.

 


 

EB

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.