Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Alay Köşkü, Tanpınar Müzesi olarak açılıyor



Toplam oy: 791

Topkapı Sarayı'nın surlarına inşa edilen tarihi Alay Köşkü, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi'ne dönüştürüldü. Müze, 12 Kasım Cumartesi günü açılıyor.



Osmanlı sultanlarının, alayları seyretmesi için inşa edilen tarihi Alay Köşkü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yurt genelinde başlatılan Edebiyat Müzeleri Projesi kapsamında, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi olarak yeniden düzenlendi.

 

Müze, 12 Kasım'da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından hizmete açılacak.

 

Topkapı Sarayı'nı çevreleyen sura inşa edilen Alay Köşkü, 1460'ta ahşap olarak yaptırıldı. Köşk bir yangında harap olunca Sultan II. Mahmut döneminde bugünkü haliyle yeniden inşa edildi. Dolmabahçe Sarayı'nın inşasından sonra bir dönem telgrafhane olarak da kullanılan bina, 1926'da, zamanın Maarif Vekili Necati Bey ve Güzel Sanatlar Genel Müdürü Namık İsmail'in girişimleri ile Güzel Sanatlar Birliği'nin kullanımına tahsis edildi.

 

Köşk, 2007'de restore edilerek İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün kullanımına verildi. Müdürlüğün nisan ayında binayı boşaltmasının ardından ise müze kütüphaneye dönüştürülmesi için çalışmalar başladı.

 

Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi'nde, aralarında Ahmet Hamdi Tanpınar, Yahya Kemal, Necip Fazıl Kısakürek, Nedim, Orhan Pamuk, Nâzım Hikmet'in büstleri ve özgeçmişlerini anlatan köşeler yer alacak. Ayrıca kütüphanede 7 binden fazla kitap, 100'den fazla edebiyat ve estetik konulu dergi bulunacak. İki katlı binanın üst katı kütüphane ve müze olarak, giriş katı ise edebiyatçılar kahvesi olarak hizmet verecek. Binada, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yayımladığı kitapların satış bölümü de yer alacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, amaçlarının, Türkiye'de edebiyatın bütün alanlarında edebiyat üretimini özendirmek, geliştirmek, edebiyat üretimi için yazarlara, yayıncılara, çevirmenlere yakışır mekanlar yaratmak olduğunu söylüyor.

 

 

ÜÇ MÜZE DAHA GELİYOR

 

Türkiye genelinde başlatılan, Edebiyat Müzeleri Projesi kapsamında, Diyarbakır'da Ahmet Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi ve Adana'da Karacaoğlan Edebiyat Müze Kütüphanesi açılmıştı. Ankara'daki Mehmet Akif Ersoy Müze Kütüphanesi'nin içeriğinin genişletilmesi, Kütahya'da Evliya Çelebi Müze Kütüphanesi ile Erzurum'da Erzurumlu Emrah Müze Kütüphanesi'nin açılması için çalışmalar da sürdürülüyor. Proje kapsamında İzmir'de de Attilla İlhan adına bir müze kütüphane açılacak. Kula, İzmir'de yapılacak Atilla İlhan müzesi için yer erendığını söyledi.

 

 

 

Kaynak: Sabah

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.