Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Altın Günü: "Bu bir sunum değildir!"



Toplam oy: 687

18 Mayıs Pazar günü Maçka Demokrasi Parkı'nda "Bu Bir Sunum Değildir." adlı bir okuma, sunum ve tartışma programı başlıyor.

 

Mikro bir dayanışma yöntemi olan ve genelde kadınlar arasında gerçekleştirilen "Altın Günü" mantığından esinlenen ekip, Ezgi Bakçay, Burak Delier, Elif Demirkaya, Elmas Deniz, Süreyyya Evren, İnci Furni ve İskender Özturanlı'dan oluşuyor. Sanat, ekonomi, emek ve prekarite kavramları çerçevesinde yapılacak sunumlardan ilki 18 Mayıs günü öğleden sonra saat 3'te gerçekleştirilecek. Burak Delier'in yapacağı sunumun konusu ise Karanlık Madde (Gregory Schollette). Sunumlar 18 Mayıs- 29 Haziran arası yedi hafta sürecek.

 

Sunum sırasında da bir kumbara dolaşacak ve sunumu gerçekleştiren, grubun diğer üyelerinden 100'er TL alacak. Böylece sunum sonrası bir kişide ilerleyen haftalarda diğer sunum yapanlara bölüştürmek üzere 600 TL toplanacak.

 

Altın Günü'ne dair

 

 

Toplumda “Altın Günü” olarak bilinen dayanışma yöntemi, merkezi/aracısı olmayan, karşılıklı güvene dayanan, dağıtık özneli, faizin söz konusu olmadığı bir kredi sistemidir. (...) Ütopik bir armağan ekonomisi modeli değildir. Şimdi, burada, bu sistemin içinde gerçekleşir, fakat tam anlamıyla başka bir ekonomik işleyiştir. Son derece pratik, uygulaması kolay, yatay işleyen, özneliği dağıtan bir modeldir. Bir merkez para toplamaz ve bir merkezde toplanan para kişilere dağıtılmaz. Kişi bir merkeze karşı sorumlu değildir ve sadece bir merkezle ilişkilenmez. Katılımcılara/arkadaşlarına karşı dağıtık ve eşit bir biçimde sorumludur. Aynı şekilde bütün katılımcılar da bir kişiye karşı sorumlulardır. Amaç, bir kişinin normalde sahip olamayacağı büyüklükte bir birikime, sorumluluğu bütün katılımcılara dağıtarak, faizsiz, bedelsiz, ücretsiz, dosya masrafsız sahip olmasıdır. (...) “Altın Günü”, faizi ve formel/enformel aracı kurumları aradan çıkartması sebebiyle kapitalist-olmayan bir ekonomik model olarak adlandırılabilir.

 

(Metnin tamamı için tıklayınız.)

 

Program

 

18 Mayıs
Karanlık Madde (Gregory Schollette)
Burak Delier

 

25 Mayıs
Büyük Metropoliten Kayma ve Yarattığı Yeni Adaletsizlikler
İskender Özturanlı

 

1 Haziran
"Yeni Kapitalizmin Kültürü" ve "Karakter Aşınması" (Richard Sennett)
Elmas Deniz

 

8 Haziran
Ruh Grevde
İnci Furni

 

15 Haziran
Oyuncu Olarak Beden, Porno Filmler: Rol Mü, Gerçek Mi? (Ovidie ile söyleşi Michael Marzano)
Süreyyya Evren

 

22 Haziran
Kültür Üretimi ve Kırılganlığın Dağılımı
Elif Demirkaya

 

29 Haziran
Güvencesizlerin Esersiz Cemaati
Ezgi Bakçay

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.