Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Altın Palmiye'de edebiyat yarışıyor



Toplam oy: 1391

Cannes Film Festivali'ne bu sene edebi uyarlama filmleri damgasını vurdu. “Auteur” sinemanın* tarihten bu yana en çok yer aldığı alan olan Altın Palmiye Ödülleri'nde, 2000'den bu yana Roman Polanski'nin Pianist'i ve Lauren Cantet'in The Class'ı olmak üzere sadece iki edebi uyarlama ödül almıştı; ancak bu sene durum biraz daha farklı. Birçok edebi eserin senaryolaşarak beyaz ekranda beğenimize sunulduğu bu seneki festival, edebiyatseverleri oldukça memnun edeceğe benziyor.



Jack Kerouac'ın Yolda (On the Road) isimli romanının birkaç gün önce vizyona giren Walter Salles uyarlaması ve David Cronenberg'in, Don DeLillo'nun 2003 tarihli, aynı adlı romanından uyarladığı Cosmopolis, festivalin merakla beklenen filmlerinden. Diğer göze çarpan filmler ise Peter Dexter'ın Paperboy romanının Lee Daniels uyarlaması, Matt Bondurant'ın Western romanının, Nick Cave tarafından senaryolaştırılıp John Hillcoat yönetmenliğinde izleyenle buluştuğu filmi Lawless ve Craig Davidson'ın kısa hikayelerinden uyarlanan ve Jacques Audiard'ın yönettiği Rust and Bone var.

 

 

 

 

 

"Auteur gelenek gücünü mü kaybediyor?"




Festivalde bu kadar çok uyarlama film olması, sinema çevrelerince “Auteur gelenek gücünü mü kaybediyor?” sorusunun sorulmasına neden oldu. Edebi uyarlamaların risksiz, reklam gücü yüksek ve yönetmen-senarist tekliğindeki sanatsal niteliğe sahip olmadığını düşünen birçok eleştirmen için bu sorunun cevabı “Evet,” oldu. Sight and Sound'un editörü Nick James'e göre, her iyi roman -elbette istisnalar dışında- iyi bir film olmayabilir.



İngiltere Ulusal Tiyatrosu'nun yardımcı yönetmeni Rufus Norris de ilk film denemesini Cannes Eleştirmenler Haftası'nda edebi bir uyarlama ile yapanlardan. Norris, kendisi için yazarlığın, “sahip olmadığı ve olmanın hayalini bile kuramadığı” bir hüner olduğunu, Avrupa'da yönetmenin “omnipotent” (yazarlık-yönetmenlik güçlerine haiz) görülmesinin karşısında, İngiltere'de böyle bir durumun olmadığını, bunun da kültürel farklılıklardan kaynaklandığını belirtiyor.

 

 


 

 

 

Variety dergisi eleştirmenlerinden Leslie Felperin ise uyarlamaların çokluğu karşısında daha sakin. Felperin, iyi yönetmenlerin kaynak malzemeyi kendi bilinçleri doğrultusunda değiştirip dönüştürebilir hatta bazen orjinalinin tamamen tersi bir şey bile yaratabilir güce sahip olduklarını ve düşünüldüğü gibi edebi uyarlamaların auteur sinemadan daha az sanatsal olmadığını söylüyor.



Bu tartışmalar süredursun, Cannes Film Festivali'nde bu sene Altın Palmiye Ödülü'nün edebi uyarlama bir filme verilme ihtimali oldukça yüksek görünüyor.







Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.