Amazon'un dünyanın yayıncılık devleriyle ticari çekişmesi devam ediyor. Geçen yıl Fransa'nın en büyük yayıncısı Hachette ile e-kitap fiyatlandırması konusunda uzun süren bir savaş yaşayan Amazon, şimdi de dünyanın en büyük yayıncısı Penguin Random House ile çekişiyor.
Bookseller'in haberine göre çekişmenin nedeni, tıpkı Hachette-Amazon savaşında olduğu gibi, Amazon'un e-kitap fiyatlandırma uygulamalarında söz hakkının kendisine bırakılmasını istemesi. Yılda 15 bin kitap yayımlayan Penguin Random House'un Amazon'la sözleşmesini hâlâ yenilememiş olması yayıncılık çevrelerinde iki şirket arasında bir gerginlik olduğu yönünde yorumlanırken, her iki taraf da henüz konuya dair detayları paylaşmıyor. İki taraftan da gelen açıklamalar son derece temkinli ve diplomatik: Amazon'un sözcüsü Tarek El-Hawary diğer büyük yayıncılarla yaptıkları anlaşmayı Penguin Random House ile yapmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade ederken, Penguin Random House'un ABD sözcüsü Claire von Schilling Amazon ile yapıcı bir anlaşmaya varmak istediklerini söylemekle yetiniyor.
Amazon daha önce Hachette'le e-kitap fiyatlandırmaları konusunda yaşadığı uzlaşmazlıkta, Hachette'in basılı kitaplarının ön sipariş seçeneğini kaldırmak, kitapları kargoya neredeyse bir ay kadar geç vermek ve kitaplara yönelik indirim oranlarını düşürmek gibi yaptırımlar uygulamış ve büyük tepki almıştı. Amazon'un Penguin Random House ile yaşaması muhtemel sorun işte tam bu yüzden büyük önem teşkil ediyor; nitekim Amazon'un Penguin Random House'a uygulayacağı bir yaptırım yayınevinin kitaplarının ulaşılabilirliğini büyük oranda zedeleyecek ve her iki tarafa da önemli ticari zararlar verecek.
Bu meseleye yayıncılıkta tekelleşme çerçevesinde bakmak mümkün. Nitekim, geçen yıl Amazon'un Hachette kitaplarının önünü tıkamasına dünyanın pek çok yerinden 1000 kadar yazar tepki göstermiş ve “ABD'deki kitap satışlarının neredeyse yarısını gerçekleştiren ve e-kitap endüstrisinin tekelinde tutan bir firmanın hakları ve sorumlulukları nelerdir?” diye sormuşlardı. Bu yazarlar arasında Donna Tartt, Salman Rushdie, John Grisham, Stephen King ve Orhan Pamuk gibi isimler bulunuyordu. Kampanyayla Amazon'un müzakere süreçlerinde yazarları rehin almaktan vazgeçmesi istenmişti. Hachette-Amazon çekişmesine benzer bir Penguin Random House-Amazon çekişmesinin yaşanıp yaşanmayacağını gelecek günler gösterecek.
Kaynak: Guardian
Yeni yorum gönder