Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Amazon ve Penguin bir savaşın mı eşiğinde?



Toplam oy: 624

Amazon'un dünyanın yayıncılık devleriyle ticari çekişmesi devam ediyor. Geçen yıl Fransa'nın en büyük yayıncısı Hachette ile e-kitap fiyatlandırması konusunda uzun süren bir savaş yaşayan Amazon, şimdi de dünyanın en büyük yayıncısı Penguin Random House ile çekişiyor.

 

Bookseller'in haberine göre çekişmenin nedeni, tıpkı Hachette-Amazon savaşında olduğu gibi, Amazon'un e-kitap fiyatlandırma uygulamalarında söz hakkının kendisine bırakılmasını istemesi. Yılda 15 bin kitap yayımlayan Penguin Random House'un Amazon'la sözleşmesini hâlâ yenilememiş olması yayıncılık çevrelerinde iki şirket arasında bir gerginlik olduğu yönünde yorumlanırken, her iki taraf da henüz konuya dair detayları paylaşmıyor. İki taraftan da gelen açıklamalar son derece temkinli ve diplomatik: Amazon'un sözcüsü Tarek El-Hawary diğer büyük yayıncılarla yaptıkları anlaşmayı Penguin Random House ile yapmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade ederken, Penguin Random House'un ABD sözcüsü Claire von Schilling Amazon ile yapıcı bir anlaşmaya varmak istediklerini söylemekle yetiniyor.

 

 

Amazon daha önce Hachette'le e-kitap fiyatlandırmaları konusunda yaşadığı uzlaşmazlıkta, Hachette'in basılı kitaplarının ön sipariş seçeneğini kaldırmak, kitapları kargoya neredeyse bir ay kadar geç vermek ve kitaplara yönelik indirim oranlarını düşürmek gibi yaptırımlar uygulamış ve büyük tepki almıştı. Amazon'un Penguin Random House ile yaşaması muhtemel sorun işte tam bu yüzden büyük önem teşkil ediyor; nitekim Amazon'un Penguin Random House'a uygulayacağı bir yaptırım yayınevinin kitaplarının ulaşılabilirliğini büyük oranda zedeleyecek ve her iki tarafa da önemli ticari zararlar verecek.

 

Bu meseleye yayıncılıkta tekelleşme çerçevesinde bakmak mümkün. Nitekim, geçen yıl Amazon'un Hachette kitaplarının önünü tıkamasına dünyanın pek çok yerinden 1000 kadar yazar tepki göstermiş ve “ABD'deki kitap satışlarının neredeyse yarısını gerçekleştiren ve e-kitap endüstrisinin tekelinde tutan bir firmanın hakları ve sorumlulukları nelerdir?” diye sormuşlardı. Bu yazarlar arasında Donna Tartt, Salman Rushdie, John Grisham, Stephen King ve Orhan Pamuk gibi isimler bulunuyordu. Kampanyayla Amazon'un müzakere süreçlerinde yazarları rehin almaktan vazgeçmesi istenmişti. Hachette-Amazon çekişmesine benzer bir Penguin Random House-Amazon çekişmesinin yaşanıp yaşanmayacağını gelecek günler gösterecek.

 

 


 



Kaynak: Guardian

 

EB


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.