Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Anıt istemeyen Charles Dickens'ın heykeli dikiliyor



Toplam oy: 614

Oliver Twist, David Copperfield gibi birçok önemli romanın yazarı Charles Dickens, adına ithaf edilmiş hiçbir heykel ya da anma töreni istemediğini yazmıştı ama yazarın 200. doğum gününün kutlanacağı gelecek sene, İngiltere'deki ilk Dickens heykeli dikiliyor.

 

İngiliz şair, yazar ve televizyoncu olan John Betjeman ve 20. yüzyılın ikinci yarısının saygın şairlerinden Philip Larkin'in heykelleri ile tanınan heykeltraş Martin Jennings tarafından yapılan heykel, Dickens'ın doğduğu yer olan Portsmouth’da Guildhall Meydanı’na yerleştirilecek.

 

Yazarın heykelini, “yıkılmak üzereymiş gibi görünen bir kitap yığınının yanında, bir sandalyede oturuyor olacak,” diye tarif eden Jennings, insanlar yaklaşabilsin diye heykelin yüksek bir platform üzerine yerleştirilmeyeceğini söyledi.

 

Jennings’in tasarladığı İngiltere'deki ilk Dickens heykeli, heykelin yapımı ve yerleştirilmesi için maddi destekte bulunan torun Ian Dickens’a göre “yazarın enerjisini, yaratıcılığını, zekasını ve tutkusunu aktarıyor.”

 

 “Arkadaşlarıma beni hiçbir anıtın, anmanın veya takdirnamenin konusu yapmamaları konusunda yalvarıyorum,” diyen Charles Dickens'ın  torunu ve heykeltraş Jennings yazarın bu isteiğini ihlal ettiklerini düşünmüyorlar. Dickens'ın cenazesini, ölümünden sonra nasıl muamele görmek istediğini, anlattığı satırlar şu şekilde devam ediyor: “Pahalı, gösterişsiz ve halka kapalı bir şekilde gömülmek istiyorum.Cenaze törenimin halka duyurulmayacak ve en fazla 3 adet cenaze arabası kullanılacak.Cenazeme katılanların eşarp, pelerin, siyah papyon, uzun sapka şeridi ya da diğer iğrenç, gülünç şeyleri kullanmalarını istemiyorum. Mezar taşımda adımın sade İngilizce harflerle yazılmasını ve Bay ya da Bey gibi hitapların kullanılmamasını istiyorum.”

 

“Şüphesiz ki tamamını okuduğunuzda mezarı hakkında konuştuğunu anlıyorsunuz.” diyen torun Dickens, bu nedenle tasarlanan heykelin yazara saygısızlık olmadığını düşünüyor. Ian Dickens’a göre; “Bu, cenazesinde siyah giyilmesini istemediğini söyleyen Charles Dickens'ın hiçbir zaman siyah giyinmemizi istemediğini söylemeye benziyor. O, Viktoryen dönem tarzı gösterişli, abartılı bir anıtmezar istemedi, ama bence eserlerinin 200 yıl sonra hala çok sevilmesi ve çağımıza uygun olması nedeniyle insanların onu bu şekilde anmasına sevinirdi.”

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.