Yahudi Soykırımı'nın simge isimlerinden biri olan Anne Frank'in Nazilerin Hollanda'yı işgali esnasında ailesi ile birlikte iki yıl saklandıkları dönemde yaşadıklarını anlattığı Anne Frank'in Hatıra Defteri bir süredir telif tartışmalarıyla gündemde. Tartışma Fransız bir akademisyenin artık Anne Frank'in Hatıra Defteri'nin telif haklarının süresinin geçtiğini ve kitabın kamuya mâl olduğunu iddia etmesiyle başlamıştı. 2016 yılının ilk gününde bu iddiayla gelen akademisyen Olivier Ertzscheid'a göre Anne Frank öleli 70 yıl oluyor ve kitap Avrupa'nın çoğu ülkesinde, ayrıca da Türkiye'de geçerli olan telif hakları yasalarına göre artık kamuya ait.
Ancak Anne Frank Vakfı aynı görüşte değil; vakfa göre bugüne dek 67 dile çevrilen ve yaklaşık 30 milyon satan kitabın telifleri yalnız Anne Frank'e değil, babası Otto Frank'e ve çevirmen Mirjam Pressler'e de ait. Nitekim Anne Frank'in günlüklerini okunabilir bir kitap haline getirmede bu iki ismin payı çok büyük. Bu sebeple kitap en erken 2037 yılında kamuya mâl olabilecek.
Yılın ilk günlerinde büyük tartışma yaratan bu hadisede Anne Frank'in babası Otto Frank'in kurduğu Anne Frank Vakfı henüz pek yol almışa benzemiyor. Nitekim, Ertzscheid ve Fransız milletvekili Isabelle Attard ayrı ayrı kitabın orijinal Hollandaca metnini internetten yayımladı bile. Guardian'ın haberine göre internetten ücretsiz erişilebilen kitap şu ana dek 50 bin tık almış durumda. Kendini bir telif aktivisti olarak tanımlayan Ertzscheid "Bekleyip vakfın ne yapacağını göreceğim," diyor.
* Kaynak: Guardian
* Fotoğraf: Dave Caulkin / AP
EB
Yeni yorum gönder