Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Avrupa'dan İslamofobi dosyası



Toplam oy: 917

Avrupa’da Türkçe olarak yayımlanan "Kültür" dergisi, ikinci sayısını "İslam korkusu" veya "İslam’dan ürkme" olarak çevrilebilecek olan ve yaşlı kıtada hızla yayılan "İslamofobi"ye ayırdı. Kapak konusu için Viyana, Paris, Londra, Münih ve Berlin gibi merkezlerde "yerinden hazırlanan" haber ve analizlerde, aydınlanmanın temel değerlerinden uzaklaşan Avrupa’nın, dinsel ve etnik bir çıkmaza doğru yol aldığına dikkat çekildi.

 

Geniş örneklere de yer verilen değerlendirmelerde, özellikle Almanya ve Avusturya’da Türk ağırlıklı Müslüman toplulukların, yerleşik Hıristiyan halkın kuşkularıyla yüz yüze kalmasının ardında büyük bir yoksullaşmanın yattığı vurgulandı. Uğur Hüküm, Mustafa Kemal Erdemol, Selim Yalçıner ve Osman Çutsay, haber ve değerlendirmelerinde Avrupa’nın derin bir toplumsal krizden geçtiğini belirtirken, günah keçisi konumundaki Müslümanların da kendilerini geleneksel ve dinsel değerlerle korumaya almak için çaba gösterdiğini kaydettiler.

 

"Kültür"e göre, bu kültürel refleksler, krizin gittikçe derinleştiği Avrupa’da "kültürler arası sürtüşmeyi" daha da içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Dergide, toplumsal bir olayın kültürel boyutlarıyla öne çıkarıldığı gözlenirken, Almanya, Avusturya, Fransa ve İngiltere’de, yönetenlerin, neoliberal politikalarıyla zaten var olan huzursuzluğu derinleştirdiği kaydedildi. Dergide, Avrupa sağının muhtemel toplumsal sürtüşmeleri dinsel ve etnik bir zeminde tutmak için özel çaba harcadığına da dikkat çekildi.


Cumhuriyet’in Avrupa’daki yazar ve muhabirlerinin öncülüğünde yayımlanan Kültür’de kapak konusu "İslamofobi" dışında, ilginç başka alanlardan da haber ve analizler yer aldı. İtalyan sinemasının son dönemdeki en parlak yönetmenlerinden Türkiye kökenli Ferzan Özpetek, derginin ayrıntılı sorularını yanıtladı. Özpetek, "İtalyan sineması sol bir sinemadır" derken, Türkiye kökenli sinemanın kendini kabul ettirme hızına, Berlin Duvarı’nın yıkılması, "Prenses Diana’nın öldürülmesi" ve 11 Eylül 2001’deki İkiz Kuleler’e saldırı gibi, üç büyük olayın anlamına , dünyadaki büyük sürtüşme dinamiklerine ve Türkçe sinemanın geleceğine dair açıklamalarda da bulundu.


Gültekin Emre, Türk edebiyatının büyük ismi Sabahattin Ali’nin 1928-29 Berlin’inde izini sürerken, yazar Mustafa Kemal Erdemol  Londra’yı İngiliz edebiyatının devleriyle iç içe işledi. Yönetmen Martina Priessner "Türkiye’deki Almanyalı Türkleri" işlediği son filminden hareketle soruları yanıtladı ve yeni projesinde, 1960’lardan 90’lara Türkiye’ye akan "sıla yolu" E5’in öyküsünü nasıl işlemeyi düşündüğünü anlattı. Hamburg’da yaşayan yazar Celil Denktaş, basılmayı bekleyen son kitabının konusu olan Enver Gökçe’ye dair ayrıntılar verdi.

 

Denktaş, Türk modernleşmesinin bu önemli şairinin derin anlamını tartışmaya açtı. Ulüm Tiyatrosu’nun önde gelen ismi Atilla Cansever, Almanya’daki durumla ilgili ayrıntılı söyleşisinde Alman medyasının ilgisizliğini, "Valla, eroin kaçırsak daha çok Alman basınına çıkardık" sözleriyle özetledi. 20 ciltlik "Türk Kitaplığı" ile ilgili olarak dizinin yönetmeni Prof. Dr. Erika Glassen ile projeyi finanse eden Bosch Vakfı’nın yöneticilerinden Dr. Bettina Berns de ayrıntılı açıklamalarda bulundular.


Tabloid formatta 64 sayfa olarak üç ayda bir çıkan "Kültür", Almanya ve Avusturya’da yaygın dağıtıma veriliyor. Paris’te ise kısmen dağıtılıyor.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.