Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in 1941 tarihli kısa öyküsü Babil Kütüphanesi gerçek oluyor! Borges öyküde evreni, 410'ar sayfalık kitapların bir araya geldiği, olası tüm harf ve kelime kombinasyonlarını içeren dev bir kütüphane olarak betimliyordu. Yazar Jonathan Basile de, Borges'in öyküsünden esinlenerek hayata bir proje geçirdi. Basile, libraryofbabel.info adresinde yer alan bu projesinde 3 bin 200 karakterden oluşan olası tüm sayfaları sanal evrende bir araya getiriyor. Şu anda proje dahilinde 10 üssü 4677 potansiyel kitap var.
Kütüphanede olası tüm sayfalar var, ancak bu sayfaların olası tüm kombinasyonları henüz yok. Basile, şayet kısıtlama kalkarsa kütüphanenin yazılmış tüm kitapları -oyunlar, şarkılar, bilimsel makaleler, hukuki kararlar, yasalar, kutsal kitaplar da dahil olmak üzere- barındıracağını söylüyor. Basile'in söylediklerine göre, kütüphaneyi bir baştan bir başa gezmek 10 üssü 4668 yıl sürecek.
Kütüphane ayrıca bir metnin bilinen bir sayfası aracılığıyla kütüphanedeki lokasyonu bulmayı sağlayan bir arama motoruna da sahip. Basil, aranan tüm metinlerin bulunabilecek olmasının kütüphane deneyimini farklı kıldığını, ancak kitapların müthiş potansiyelinden kaynaklanan keşfetme arzusunun tamamen karşılanmadığını söylüyor. Basil'e göre projenin vurucu noktası burası: "Siteye giren ziyaretçilerin çok büyük kısmının amacı bilmedikleri şeyleri keşfetmek. Aradığınız her şeyi bulabilecek olmanız hissi her şeyi daha da can sıkıcı hale getiriyor. Herkesin istediği nasıl arayacağını bilmediği bir şeye ulaşmak."
Basil, her türlü metnin kütüphanesinde bulunabileceğini, meselenin metni nerede aramak gerektiğini kestirmek olduğunu söylüyor. Borges öyküsünde Babil kütüphanesini "dünya üzerindeki tüm dillerde ifade edilebilecek her şey" olarak tanımlamıştı.
* Kaynak: Guardian
* Görsel: Erik Desmazieres
EB
Yeni yorum gönder