Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Başka bir medya için, alternatif medya şenliği!



Toplam oy: 694

Yeşil Gazete ile Yeşil Düşünce Derneği'nin düzenlediği 2. Alternatif Medya Şenliği 23 Aralık’ta Geoaktif Kültür ve Aktivizm Merkezi’nde yapılacak. “Onların yeni medya düzeni varsa bizim de alternatif medya şenliğimiz var" söylemiyle yola çıkan şenlikte katılımcıları söyleşiler, atölyeler, performanslar ve çeşitli sürprizler bekliyor. 2. Alternatif Medya Şenliği çağrısına ve şenlikle ilgili tüm bilgiye alternatifmedyasenligi.wordpress.com adresi üzerinden ulaşmak mümkün.

 

 

Şenlikte tanıtım standı açabilir, atölye çalışmalarına katılabilir ya da gönüllü topluluğuna dahil olarak şenliğin hazırlık komitesi, lojistik, basın ve tanıtım işleri, atölye çalışmaları, sosyal aktivite organizasyonu alanlarında görev alabilirsiniz.

 

 

Tüm bunlar için yapmanız gereken buraya tıklamak.

 

 

 

 


 

İşte Alternatif Medya Şenliği'nin deklarasyonu:

 

 

 

İçerik tüm insanlığın ortak varlığıdır, bağlamından kopartılıp metalaştırılamaz.

 

İnternet ve mobil teknolojilerin “medya sektörünü” büyük bir değişime zorladığı açık. İnternetin hayatımızın hemen her alanına girmesiyle birlikte haber alma ve verme konusunda da çığır açan yenilikler yaşanıyor.

 

Gazete okuyucularının profili değişiyor, internet siteleri, haber portalları ve benzer araçların kullanımı artıyor. Ancak, bu yeni araçları kullananlar sadece okuyucular değil. Birçok gazete haber yaparken çoğu zaman vatandaş gazeteciliğine veya alternatif haber kaynaklarına dayanan bu sitelerden haber almakta herhangi bir beis görmüyor. Hatta, yabancı kaynaklardan alınan haberler çoğu zaman aynen çevrilerek okuyucuya sunuluyor. Bunlar yapılırken kaynak gösterilip gösterilmemesi ise alıntıyı yapan gazetenin insafına kalıyor.

 

Hal böyleyken, anaakım medyanın tehditkar bir ortak bir açıklama yaparak, kendilerinden haber alan internet sitelerini “fikir hırsızlığı” ile suçlaması ise işin ironik tarafı.

 

Anaakımın dışında kalan medya kurum, kuruluş ve vatandaş gazetecileri olarak bizler ise “isteyen istediğini alsın” diyoruz. İnternetin hayatımızın her yönüne sirayet ettiği ve artık sanal – gerçek sınırının iyice bulanıklaştığı bir ortamda içeriği gizli, kapalı veya sadece belli bir kesimin erişimine açık tutmaya çalışmanın beyhude bir çaba olduğunun zaten farkındayız. Ancak, daha da önemlisi, bilgiye erişimin bir insan hakkı olduğunun bilincindeyiz.

 

Aşağıda ismi bulunan haber ve medya kuruluşları olarak herhangi bir tarih vermeye gerek görmüyoruz. Aynen bugüne kadar yaptığımız gibi, içeriğimizin sanal ortamda çoğalmasının son kertede olumlu olduğunu düşünüyoruz. Buyurun, içeriğimizi alın ve kullanın. Binbir emekle hazırlanan haberlerimizin, yorumlarımızın, köşe yazılarımızın ve diğer içeriğimizin bu şekilde çoğalması bizi sadece mutlu eder. İçeriğimiz kullanılırken kaynak gösterilmesini ve bu şekilde içeriği oluşturanın emeğine saygı gösterilmesini elbette tercih ederiz; ancak, kaynak belirtmeyenin de canı sağ olsun.

 

Başta da söylediğimiz gibi, içerik tüm insanlığın ortak varlığıdır. Uzayda, izole bir vakum içinde, insanlığın tarihsel birikiminden bağımsız oluştuğunu düşünüp etrafını  çitle çevirmeye çalışmak abesle iştigaldir. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

 

 

 

 


 

 

 

Şenliğin program akışı şöyle:

 

12:00-13:30 “Komşudan al haberi”: Yurttaş gazeteciliği

 

Moderatör:

 

Erkan Saka (Yrd. Doç. Dr, Bilgi Üniversitesi)

 

Konuşmacılar:

 

Nilay Vardar (Bianet)

 

Erkan Çapraz (Yüksekova Haber)

 

Oral Kaya (Aynalı Pazar, Çanakkale)

 

Cem Aydoğdu ve Engin Önder (140 Journos)

 

Emrah Uçar (Ötekilerin Postası)

 

13:45-15:15 “Güvercin Tedirginliği”: Nefret Söylemi ve İfade Özgürlüğü 

 

Moderatör:

 

Yasemin İnceoğlu (Prof. Dr, Galatasaray Üniversitesi)

 

Konuşmacılar:

 

Cengiz Alğan (Sosyal Değişim Derneği)

 

Melisa Akan (Hrant Dink Vakfı)

 

Michelle Demishevich (Yeşiller ve Sol Gelecek)

 

Ömer Akpınar (Kaos GL)

 

15:30-16:45 “İsyan ekrandadır”: Dijital aktivizm 

 

Moderatör:

 

Özgür Uçkan (Dr., Bilgi Üniversitesi ve Alternatif Bilişim Derneği)

 

Konuşmacılar:

 

Aslı Tunç (Prof. Dr, Bilgi Üniversitesi)

 

Barış Gençer Baykan (Dr., Bahçeşehir Üniversitesi)

 

Uygar Özesmi (Change.org)

 

17:00-18:30 “Copyright & Copyleft”: Fikri haklar ve korsan politikalar 

 

 Moderatör:

 

Aslı Tunç (Prof. Dr, Bilgi Üniversitesi)

 

Konuşmacılar:

 

Avukat Serhat Koç ve Avukat Nihan Güneli

 

Ahmet Asena (MÜYAP)

 

Sezai Ozan Zeybek (Dr., Sabancı Üniversitesi)

 

Efe Göktoğan (Yeşiller ve Sol Gelecek)

 

Ramazan Kaya (Yeşil Gazete)

 

Şevket Uyanık (Türkiye Korsan Partisi Hareketi)

 

19:00- 20:00 “Şimdi sıra bizde”: FORUM: Alternatif Medya Platformu’na doğru

 

Moderatör: Alper Tolga Akkuş (Yeşil Gazete)

 

 

 

Sanata kulak veriyoruz: “Alternatif bir söylem olarak sanat, sanatta alternatif söylem”

 

Fanzin sergisi

 

Gizem Aksu (dansçı&koreograf)- dans performansı

 

Devin Bahçeci (Nor Radyo ) özel yayın

 

Gizem Akman (performans sanatçısı)

 

Erbatur Çavuşoğlu (Zardanadam)

 

Başak Acar (Kill Your Tv)

 

Levent Duran

 

 


(Çizim: Selçuk Ören)

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.