Genellikle sanatçıların yokluk içinde bir hayat sürmesi beklenir. Sözgelimi saygın bir romancının ses getiren eserlerini yazarken ne zorluklar çektiği övgü vesilesi olarak sürekli yinelenir. Ne var ki, kazın ayağı her zaman öyle değil. Ancestry.co.uk adlı site, Britanya’nın önde gelen isimlerinin miras kayıtlarını yayımladı. Sitenin ulaştığı 1948- 1962 yılları arası İngiltere, 1858-1966 yılları arası Galler miras kayıtlarında pek çok ünlü isme ulaşmak mümkün. Sözgelimi, modern hemşireliğin temellerini atan Florence Nightingale tasarruf etmekte de işinin ehliymiş. Nightingale 3,5 milyon pound miras bırakırken, Winston Churchill ise 1965’te eşi Clementine’e bugünün parasıyla 4.8 milyon pound bırakmış.
Sanatçılara bakacak olursak
Yeni edinilen bilgilere göre, George Bernard Shaw 1950’de 94 yaşında hayatını kaybettiğinde bugünün parasıyla 10.3 milyon pound miras bıraktı. Öte yandan, Galler doğumlu şair Dylan Thomas sadece 100 pound bırakabilmiş. Thomas’ın serveti bugünün parasıyla 2 bin 300 pounda karşılık geliyor.
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi şair ve oyun yazarı T.S. Eliot 1965’te akciğer hücrelerinin havayla dolarak genişlemesi sonucunda hayatını kaybetmişti. Eliot, 105 bin pound (bugünün parasıyla 1.6 milyon pound) tutarında servet bırakmış. Alice Harikalar Diyarı’nda/ Alice in Wonderland ’in yazarı Lewis Carroll ise 1898’de hayatını kaybettiğinde kardeşi Wilfred’e 4 bin 500 pound miras bırakmış. Ünlü yazarlardan en az servet bırakan isimlerden biri ise George Orwell. Orwell, 1950’de hayatını kaybettiğinde geride sadece dokuz bin 900 pound kalmış. Tavşan Peter serisinin yazarı Beatrix Potter ise 1943’te hayatını kaybettiğinde eşine bugünün parasıyla sekiz milyon avro bırakmış.
Ancestry.co.uk sitesinin içerik sorumlusu Miriam Silverman, “Bu yeni veriler, Britanya’nın en tanınmış ve sevilen isimlerinin son miraslarına dair önemli bilgiler sunuyor. Bir koltukta hem parayı hem de şöhreti taşımanın her zaman mümkün olmadığını da gözler önüne seriyor” dedi.
Kaynak: Taraf
Yeni yorum gönder