Hamlet'in meşhur "To be or not to be" yani "Olmak ya da olmamak" sözünü, bu şekilde çevirmişti bu nev'i şahsına münhasır, zat-ı şahane Can Yücel; "Bir ihtimal daha var, o da ölmek mi dersin?"
Bundan tam 16 yıl önce, 12 Ağustos 1999'da kaybetmiştik şiirimizin samimi dilli şair ve çevirmenini. Yazdıkları öyle kanımıza işledi ki, en 'baba' duyguları anlatırken onun söylediklerinden yardım aldık hep.
Datça aşığıydı, "Mekanım Datça olsun" dedi ve öyle de oldu. Ebedi mekanı Datça olan, her yıl mezarı başında onlarca, yüzlerce seveni tarafından anılan şairin, yine Datça'da açılan Can Evi isimli kültür merkezi her gün 200 civarı ziyaretçiyi ağırlıyor. Bir insan bu kadar sivrdilli olursa, seveni de bol olur, kızanı da. Bu ne hadsizlik ki, ziyaretçilerin hepsi onu anmaya gelmemiş, bir kısmı kızmakla kalmayıp mezarını da harabeye çevirmiş. Birkaç yıl evvel eşi Güler Yücel'in "Artık Datça'da anma yapmayacağız," beyanında bulunmasının nedeni de bu. Umarız bu saygısızlık ve tahammülsüzlük son bulur ve Can Baba'yı sevenler mezarı başında anmaya devam edebilirler.
Can Yücel hakkında
Can Yücel, 1926'da İstanbul'da doğdu. Eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in oğludur.
1943 yılında, yakın dostu ve Ankara Atatürk Lisesi'nden sınıf arkadaşı Gazi Yaşargil ile birlikte yurtdışı eğitim bursu kazandığı halde, babası, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in "Bakan, kendi oğluna torpil yaptı derler" diyerek engellemesi nedeniyle yurtdışına gidemedi. Ankara ve Cambridge üniversitelerinde Latince ve Yunanca okudu. Çeşitli elçiliklerde çevirmenlik, Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde spikerlik yaptı. Askerliğini Kore’de yaptı. 1958'de Türkiye’ye döndükten sonra bir süre Bodrum ve Marmaris'te turist rehberi olarak çalıştı. Ardından bağımsız çevirmen ve şair olarak yaşamını İstanbul’da sürdürdü. 1956 yılında Güler Yücel ile evlendi. Bu evlilikten iki kızı (Güzel ve Su) ve bir oğlu (Hasan) oldu.
Son yıllarında Eski Datça'ya yerleşti ve her hafta Leman, her ay Öküz dergilerinde yazıları ve şiirleri yayımlandı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e hakaretten yargılanan Yücel, 18 Nisan seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin İzmir 1. sıra milletvekili adayı oldu. 12 Ağustos 1999 gecesi ölen şair, çok sevdiği günebakan çiçekleriyle uğurlanarak Datça'ya gömüldü.
Yeni yorum gönder