Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Biri şarkıcı, biri hemşire



Toplam oy: 682

2011 Costa Book Awards (Costa Kitap Ödülleri), sahiplerini buldu. Beş kategoride verilen ödüllerin üçünü ilk kitap yazarları kazandı. Geçen yıl Man Booker Ödülü’ne değer görülen Julian Barnes ise En İyi Roman Ödülü’nü altıncı romanı Pure’le ödüle değer görülen Andrew Miller’a kaptırdı.

 

 

 

İlk kez bir biyografi kitabı yazan şair Matthew Hollis, I. Dünya Savaşı sırasında görevdeyken hayatını kaybeden savaş şairi Edward Thomas’ın hayatını anlattığı Now All Roads Lead to France: The Last Years of Edward Thomas kitabıyla biyografi dalında Costa Ödülü’ne değer görüldü. Biyografi finalistleri arasında Claire Tomalin’in Charles Darwin üzerine yaptığı çalışma da bulunuyordu. Asıl mesleği hemşirelik olan Christie Watson, 2011’de çıkardığı ilk romanıTiny Sunbirds Far Away’le Costa’nın ilk roman kategorisinde ödülün kazanını oldu. Watson bu romanında, Nijerya’da yaşayan bir ailenin çektiği zorlukları anlatıyor.

 

 

 

Hemşirelikten yazarlığa 

 

 

Watson romanı, birkaç yıl önce aldığı doğum izni sırasında yazmaya başlamış ve sonrasında okulu 16 yaşında bırakmasına karşın, East Anglia Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık derslerini takip etmiş. Costa Kitap Ödülleri’nin seçici kurulu Watson’ın romanını “bir romanın değerli bir taşı” olarak tanımladı. 5 bin pound tutarındaki çekin sahibi olan Watson, bu ayın sonunda açıklanacak Yılın Costa Kitabı için yarışacak beş katılımcıdan biri olmaya hak kazandı. Watson ödülü kazandıktan sonra hemşireliği bırakmayacağını ise şuı sözlerle açıklıyor: “Söyleyebileceğim tek şey, şu anda gerçekten iki işim var; hemşirelik ve yazarlık. Kendimi hemşirelikten ayrılmış düşünemiyorum, 17 yaşından beri yaptığım bir şey bu.”

 

 

Şarkıcı, oyuncu, öğretmen, dansçı

 

 

İlk kitabıyla ödül kazanan bir diğer isimse Moira Young. Young, 18 yaşındaki Saba adlı kahramanının kayıp ikizini aradığı kuralsız bir gelecekte geçen Blood Red Road romanıyla çocuk kitabı kategorisinde ödüle değer görüldü. Eski bir opera şarkıcısı olan Young, ilk romanıyla Costa Ödülü’nü kazanmasının ardından bir yazar olarak sesini bulduğuna inanıyor. Glyndebourne’ın reddettiği ve şansını oyunculukta, dansta ve öğretmenlikte deneyen Young, kazananlar arasında olduğunu öğrenince çığlık atmış ve oturmak zorunda kalmış. “Bunca zamandır sesimi bulmaya çalışıyordum. Oyunculukta ve şarkıcılıkta bulamamıştım sesimi. Ama şimdi sanırım oldu” diyen Young, “Evvelden yaptığım tüm şeyler buna katkı sağladı; onlar olmadan yazar olamazdım” şeklinde konuştu. Costa Ödülleri’nin seçici kurulu ise çocuk kitabı kategorisinde Young’ı ödüle değer görme gerekçesini “İlk romanda, Moira Young’ın akla yakın karekterleri yürek hoplatan bir maceraya bu denli başarıyla bağlaması ne kadar şaşırtıcı. Çok özel bir kitap” sözleriyle açıkladı.

 

 

 

Büyük Ödül 30 bin pound

 

 

 

Roman kategorisinde ise Andrew Miller, altıncı romanı Pure ile ekim ayında The Sense of an Ending romanıyla Man Booker Ödülü’ne değer görülen Julian Barnes’ı safdışı bıraktı. Şiir dalında ise şair Carol Ann Duffy, son şiir kitabı The Bees ile ödüle değer görüldü. Her kategorinin kazananı, aynı zamanda 5 bin pound tutarındaki para ödülünün sahibi olurken, 24 ocakta açıklanacak Yılın Costa Kitabı için yarışma şansı da yakalıyor. Yılın Costa Kitabı seçilen kitabın yazarına ise 30 bin pound para ödülü veriliyor.

 

 

 

Yılın Kitabı kategorisinin konduğu 1985 yılında bu yana bu ödülü dokuz kez roman, dört kez ilk roman, beş kez biyografi, yedi kez şiir kitabı ve yalnızca bir kez de bir çocuk kitabı kazandı. Bu ödülün geçen yılki kazananı ise Of Mutability adlı şiir kitabıyla Jo Shapcott kazanmıştı.

 

 

 

Kaynak: TARAF

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.