Doğumunun 150. yılında modern Türkçe romanın kurucu ismi Halit Ziya Uşaklıgil, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi'nin işbirliğiyle anılıyor.
Roman, öykü, mensur şiir türlerinde eser vermiş; Yunan, Latin, Hint edebiyatı tarihleri yazmış; anılarıyla 19. yüzyıl sonundan 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar yaşanan toplumsal, edebi ve siyasi dönüşüme ışık tutmuş; edebiyatın yanı sıra dil, gramer, müzik ve resim üzerine pek çok deneme kaleme almış; asır sonunun entelektüel ve edebi dönüşümünde bizzat rol oynamış; Osmanlı modernlik deneyimini kendi hayatı ve kimliğinin yanı sıra kurmaca karakterleriyle sorunsallaştırmış bir figür olarak Halit Ziya Uşaklıgil ve eserleri, bütün bu sayılan ve sayılmayan özellikleri üzerinden 28-29 Nisan tarihlerinde üniversitenin Güney Kampüsündeki İbrahim Bodur Salonu'nda tartışılacak. Etkinliğin tanıtım metninde yer alan bir diğer ifade ise şöyle:
"Kaçış, yabancılık, köksüzlük nitelemelerinin kısıtlı dünyasına hapsedilen Halit Ziya’yı ve Servet-i Fünûn edebiyatını, asır sonunda müstakil bir dönem olarak kurgulayan ve Türkçe edebiyatın serüveninde akrabasız, devamsız bırakan edebiyat tarihçiliğini sorgulamak; Ahmet H. Tanpınar’a, Oğuz Atay’a, İkinci Yeni’ye uzanan bir edebiyat anlayışının ve yazarlık tavrının izlerini sürmek istiyoruz."
28-29 NİSAN, 10:00-17:30
NATUK BİRKAN BİNASI İBRAHİM BODUR SALONU
GÜNEY KAMPÜS, BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
Yeni yorum gönder