Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Brexit İngiltereli yazarların önünü mü kesiyor?



Toplam oy: 334

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma süreci birçok başka alanla birlikte yayıncılık piyasasını da etkilemişe benziyor. Harry Potter serisiyle dünya çapında ünlenen J.K Rowling'in de ilk yayıncısı olan Bloomsbury, Brexit'in ardından İngiltereli yazarların yeni kitap sözleşmeleri yapmak konusunda zorlanacağını düşünüyor.

 

İngiltere'nin Avrupa ile kurduğu yakın ilişki İngiliz yayıncılara kıtada satılan İngilizce kitaplar konusunda oldukça önemli finansal ayrıcalıklar sağlıyordu. Şimdilerde ise bu ayrıcalıkların ortadan kalkması gündemde. Öte yandan Amerikalı yayıncı  Simon & Schuster, Brexit'in rekabetin önünü açacağı ve İngiliz yayıncıların fayda sağladığı tarihsel anlaşmaları ortadan kaldıracağı görüşünde.

 

 

 

Görünüşe göre gelecek dönemde İngiliz yayıncılar yıldız yazarlarının mutluluğunu temin etmeye ve onların Avrupa'daki haklarını korumak için daha kârlı fırsatlar sunmaya odaklanmak zorunda kalacak. Bu durum finansal olarak baskı altına girecek olan yayıncıların daha az risk alarak yeni yazarlara daha az fırsat tanıması anlamına gelebilir.

 

"İngiliz yayıncılar şimdiye dek Avrupa'da özel haklara sahipti, çünkü ne de olsa İngiltere de Avrupa'nın bir parçasıydı. İngiltere'nin Avrupa'nın bir parçası olmaması halinde daha açık bir pazar haline gelmesi ve piyasayı Amerikalı yayıncılarla paylaşması muhtemel," diyor Bloomsbury'nin başkanı Nigel Newton.

 

Avrupa İngiltere'de basılan kitapların küresel çaptaki en büyük ihracat bölgesi ve yıllık 1.2 milyar sterlini bulan satışların üçte biri Avrupa piyasasında gerçekleştiriliyor. İngiltere her yıl 200.000 kitap yayımlayarak yılda en çok kitap yayımlanan ülke olmayı da başarıyor. Yayıncılık aynı zamanda İngiltere'nin en başarılı olduğu konular arasında yer alıyor. İngiltere %17'lik ihracat oranıyla aynı zamanda dünyanın en çok kitap ihraç eden ülkesi.  Amerika Birleşik Devletleri için %15'lik ihracat oranıyla ikinci, Almanya ise %10'luk ihracat oranıyla üçüncü sırada yer alıyor.

 


 

 

Kaynak: The Guardian

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.